Eeva Lehtimäen kommentti: Taistelevat metsot SDP ja kokoomus unohtivat perussuomalaiset ja se voi maksaa niille vaalivoiton

Eeva-Lehtimaki-high-res-1
Kuva: ROB ORTHEN
Julkaistu 21.03.2023 14:20
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

SDP ja kokoomus ovat keskittyneet eduskuntavaalikamppailussa rakentamaan jännitettä Sanna Marinin ja Petteri Orpon välille. Samaan aikaan ne ovat unohtaneet perussuomalaiset ja Riikka Purran, joka voi  nousta vaalien voittajaksi ohi taistelevien metsojen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Juoni tiivistyy, kun ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja eduskuntavaaleihin on aikaa alle kaksi viikkoa.

Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa kokoomus jatkaa edelleen ykkösenä 20,8 prosentin tuloksella, mutta kannatus hiipii edelleen alaspäin. Sdp ja perussuomalaiset ovat tasoissa 19,3 prosentin suosioluvuilla.

Kokoomuksella on siis enää vain 1,5 prosenttiyksikön ero pääkilpailijoihinsa. Kaikki on mahdollista.

Alueilla muhii yllätys

Helsingin Sanomien tuoretta gallupia on jo ehditty odottaa.

Valtakunnallisten mittausten takana nimittäin erilaiset alueelliset kannatusmittaukset näyttävät, että perusuomalaisilla on mahdollisuus nousta suurimmaksi puolueeksi ja tehdä todella kova tulos huhtikuun toisena päivänä.

Kokoomuksen entinen suunnittelupäällikkö ja nykyisin konsulttitoimisto Ellun Kanoissa työskentelevä Jukka Manninen on tunnettu vaalimatematiikan erikoismies. Manninen on sekä laskenut eduskuntavaalien paikkojakoa alueellisten vaalikyselyjen perusteella että arvioinut Vaasan, Oulun ja Lapin vaalipiirien tilannetta.

Kyselyjen takana muhii yllätys.

Vaaliasiantuntijan mukaan perussuomalaisilla voisi olla mahdollisuus saada jytkyjen jytky eli 48 paikkaa seuraavaan eduskuntaan. Lisäystä nykyiseen olisi yhdeksän kansanedustajaa. Kokoomukselle ja Sdp:lle Manninen laskee molemmille 40 paikkaa.

Vaalien loppukiri on vasta alkanut. Vaalipiirien viimeisistä paikoista käydään armotonta taistelua. Niinpä kliseinen ilmaus, että jokaisella äänellä on väliä, on enemmän kuin totta tällä kertaa.

Taktisia virheitä puolueissa 

Tässä kohtaa vaalikamppailua ja eilisen Ylen ensimmäisen ison vaalitentin perusteella voi jo sanoa, että monessa puolueessa on tehty iso strateginen virhearvio ja se on perussuomalaisten vaalikunnon vähättely.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin alkaa kuulostaa kuin paikalleen juuttuneelta gramofonilla, kun kaikkiin kysymyksiin vastaus on vain kokoomuksen kurmuuttaminen. Voisi olla jopa virkistävää, että Marin jyrähtäisi reilusti puolueen omista tavoitteista vaaleissa. 

Toki erityisesti talouspolitiikassa eli leikkauksissa ja verolinjauksissa kokoomus on selkeä vastavoima. Demareissa on lähdetty siitä, että vaalikamppailu tiivistyy ja kirkastuu kokoomuksen Petteri Orpon ja Sanna Marinin kaksintaisteluksi ja näin muut puolueet jäävät sivuun.

Tämä sopii myös kokoomukselle.

Samaan aikaan vasemmistoliiton Li Andersson ja keskustan Annika Saarikko ovat valinneet saman päävastustajan eli kokoomuksen.

Petrannutta Purraa ei ole taloudesta haastettu

Ja näin perussuomalaisten Riikka Purra on saanut olla pitkälti rauhassa. Häntä ei ole juuri haastettu esimerkiksi talouspolitiikassa. Pientä kähinää on saatu aikaan tutuista teemoista eli työperäisestä maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta.

Ovatko keskeiset puolueet laskeneet oman vaalimenestyksensä liikaa vain yhden kortin varaan? Taktiikka voi pitää jopa ylimielisenä. 

Purra on petrannut esiintyjänä. Monissa vaalien keskeisissä kysymyksissä puolue tarjoaa selvästi eri vaihtoehdon kuin muut puolueet. Näin se nousee esiin esimerkiksi vaalitenteissä.

Purra on siis saanut istuskella rauhassa, kun politiikan hiekkalaatikolla pöllyää.

Myös Petteri Orpo on suhtautunut maltillisesti Purraan, vaikka esimerkiksi työperäisen maahanmuuton tarpeesta puolueiden näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan. Pelkääkö Orpo tässä vaiheessa niin paljon virheitä, ettei uskalla vilkuilla kuin kainosti Purran suuntaan. 

Saarikon keskusta petrannut hiukan

Keskustan kannatusluvuissa on pientä piristymistä eli 1,1 prosenttiyksikön nousu 10,7 prosenttiin. Saarikon ongelmana ovat katsomoon jäävät omat joukot. Samoin perussuomalaiset nakertaa maakunnissa paikkoja keskustalta. Niinpä Saarikon kannattaisi töräytellä muuallekin kuin Orpon suuntaan.

Vasemmistoliitto on havahtunut ainakin sosiaalisen median perusteella ihan viime päivinä siihen, että Sdp ajaa äänestäjiä taktikoimaan ja tämä voi syödä puolueen tulosta. Andersson on vedonnut äänestäjiin, ettei äänestystaktikointi leviäisi isoksi ilmiöksi.

Sdp:n viesti on ollut, että ääni demarille on ainoa tapa estää porvarihallituksen synty.

Helsingin Sanomien mittauksessa vasemmistoliittoa olisi valmis äänestämään 8,2 prosenttia.

Vihreät menossa kohti vaalitappiota 

Vihreiden tilanne näyttää surkealta. Vaaleissa on tulossa takkiin, jopa puolueen pääkallopaikalla Helsingissä. Vihreiden suosio eli 8,3 prosenttia on ollut Helsingin Sanomien gallupissa näin alhaalla alkuvuodesta 2015.

Vihreiden puheenjohtajalle Maria Ohisalolle tarjottiin isolla lapiolla, ei edes lusikalla pari selkeää syöttöä ilmastopolitiikassa Ylen eilisessä tentissä.

Mitä tekee Ohisalo? Luennoi, ei pääse asiaan, kiittelee hallituksen pääriitakumppaniaan keskustaa oikein lämpimästi eikä saa haastettua Purraa.

Titaanien taisto

Puolueiden puheenjohtajilla on vielä paljon iskun paikkoja, koska eri medioiden vaalitenttejä riittää yllin kyllin jokaiseen makuun.

Pahimmillaan tosin kisaväsymys vie siihen, että puheenjohtajat toistelevat tuttuja fraasejaan tentistä toiseen. Puheenjohtajat itsekin myöntävät, että vaalien loppusuoralla he tietävät jo etukäteen, miten toinen puheenjohtaja reagoi. 

MTV:n pääministeritentti on vaaliviikon keskiviikkona 29.3. kello 20 alkaen. Silloin toisistaan mittaa ottavat tai liittoutuvat keskenään kokoomuksen Petteri Orpo, demarien Sanna Marin ja perussuomalaisten Riikka Purra.

Juuri tässä kohtaa liittoutumista on vaikea nähdä, koska puolueet ja puheenjohtajat ovat lähteneet vaaleihin poltetun maan taktiikalla.

Huomisesta ei niin väliä.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit