Ei ole suomalaista erilliskoronaa. Vahvistettujen tartuntojen kasvu yli sadan lyhyessä ajassa pakotti myös hallituksen kaivamaan työkalupakistaan vihdoin järeitä keinoja ja hyvä niin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
"Jätetään spektaakkelit muille. Suomen viranomaiset toimivat järkevästi." Vielä sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla Sanna Marin (sd.) ei nähnyt tarvetta poikkeustoimiin, vaikka koronavirus levisi jo raivokkaasti muualla Euroopassa.
Muutama päivä myöhemmin lausunto vaikuttaa, no ylimieliseltä ja varomattomalta.
Myöskään valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ei ole ollut julkisuudessa kovin huolissaan valtiontalouden mahdollisesta kurimuksesta, vaikka pörssikurssit ovat syöksyneet, monet alat ovat ajautuneet vaikeuksiin ja talousennusteita on väännetty kohti nollaa.
Trumpin yllätysveto eli kuukauden lentokielto puolestaan lisää muutoinkin koronan takia talousahdinkoon ajautuneen Euroopan ja myös Suomen tuskaa. Nordea totesi ennusteessaan asian suorasukaisesti. Koronavirus uhkaa etenkin yksityistä kulutusta ja taantumassa ollaan todennäköisesti jo nyt.
12.3. kannattaa painaa muistiin
Hallitukselta on tivattu ja vaadittu nopeampaa reagointia koronaviruksen etenemiseen. Tänään hallitus viestikin jämäkästi mm. suosituksesta perua yli 500 hengen yleisötilaisuudet, lisätalousarviosta, terveydenhoitohenkilökunnan toimintakyvyn varmistamisesta sekä toiveesta siirtää lomamatkoja.
Siitä hallitukselle on syytä antaa kiitosta.
Tämä päivä on siis syytä painaa mieleen. Torstaina 12.3. Suomi siirtyi poikkeustilaan, eikä pahinta ole vielä nähty. Toistaiseksi hallitus tukeutuu asiantuntijoiden arvioon, että kahdeksan viikon aikana 35 prosenttia suomalaisista sairastuisi koronaan. Epidemiaa ei voi pysäyttää, sitä voi vain hidastaa.
Eduskuntapuolueet kokoontuvat tänään kriisikokoukseen keskustelemaan vieläkin laajemmista rajoittamistoimista, jos epidemia pahenee merkittävästi. Laajempia toimia olisivat koulujen tai päiväkotien sulkeminen ja liikkumisen rajoittaminen entisestään. Tämä tarkoittaisi valmiuslainsäädännön käyttöönottoa.Toistaiseksi tähän ei ole pääministerin mukaan tarvetta, mutta koville päätöksille haetaan jo etukäteen laajaa tukea koko eduskunnalta.
Tuntemamme Suomi on lähiviikkoina hyvin erilainen. Isot massatapahtumat perutaan, läheisiä joutuu karanteeniin tai sairastuu. On kestettävä poikkeustilaa ja sääntöjä. On tukeuduttava perheeseen ja lähimpiin. Työtä tehdään etänä. Ennen kaikkea on kestettävä epävarmuutta.
Muistutus meille kaikille, että ihminen ei ole kaikkivoipainen, edes vuonna 2020.
Nyt jurnotetaan kotona
Mutta kyllä suomalaiset osaavat. Halailuun ja poskisuudelmiin olemme totutelleet vasta vähän aikaa. Suomalainen ottaa metrin turvavälin normaalistikin bussipysäkin lohduttomassa marraskuussa. Puhetta tulee säästeliäästi. Kotoilu ja mietiskelevä jurnottaminen ovat parasta, mitä moni tietää.
Näillä mennään. Pestään käsiä ja toivotaan parasta.