Eeva Lehtimäen kommentti: Halla-ahon pormestariuutinen oli lonkeropäivä kokoomukselle ja skumppahetki vihreille Helsingissä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pyrkii Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa. Päätös oli hyvä uutinen Helsingin vihreille, mutta huono uutinen kokoomukselle, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Nousu Helsingin pormestariksi vaatii ensin sen, että puolue on kuntavaalien ykkönen pääkaupungissa. Perussuomalaisilla on tällä hetkellä viisi valtuutettua Helsingissä.  

Edes Halla-aho ei pysty vetämään puoluettaan ykköseksi Helsingissä, mutta todennäköisesti hän kerää jo yksinään niin paljon ääniä, että puolueen paikkamäärä ja vaikutusvalta Helsingissä kasvaa. Kaikki on kiinni siitä, miten kattavan ja tunnetun ehdokaslistan puolue kerää pääkaupungissa.

Uutinen oli joka tapauksessa myrskyvaroitus sekä Helsingille että valtakunnallisesti vaaleihin valmistautuville puolueille. Kuntavaalikamppailu on alkanut.

Äänikuninkuus tähtäimessä

Kevään eduskuntavaaleissa 2019 Halla-ahon äänisaalis oli reilut 30 000 ääntä. Se oli kova tulos. Nyt tavoitteena on varmasti vuoden 2017 Vapaavuoren ennätyspotin, 29 745 ääntä, ylittäminen.

Samalla Halla-aho pystyy jeesaamaan puoluettaan valtakunnallisesti selvästi viime vaaleja parempaan kiitoon. Edellisissä kuntavaaleissa perussuomalaiset keräsi vain 8,8 prosentin kannatuksen ja huhtikuussa tulos on paljon parempi, jos puolue onnistuu ehdokashankinnassaan.

Viime kuntavaaleissa puolueella oli vain 3831 ehdokasta, nyt tavoitteena on 6000 – 6500 hengen vaalilistat.

Perussuomalaiset on laittanut paljon paukkuja kampanjointiin kesästä asti. TV- ja radiomainontaa sekä ankaraa kiertämistä eri puolilla maata. Teemat ovat tunteita herättäviä, tosin niillä ei ole mitään tekemistä kuntapolitiikan kanssa.

Puolue kampanjoi kolmella kärjellä. Niitä ovat polttoaineverot eli autoilun kallistuminen, EU:n elvytyspaketti sekä maahanmuutto.

Maahanmuutosta ja turvallisuudesta tulee iso teema Helsingissä, ainakin jos se on kiinni Halla-ahosta. Juuri nyt keskustelu nuorten väkivallasta ja pahoinvoinnista ruokkii vastakkainasettelua, mutta löytää myös kosketuspintaa katujen turvallisuutta miettivissä äänestäjissä.

Helsingin pormestarikamppailusta on tulossa joka tapauksessa kuuma lisä kuntavaaleihin. Mukana kisassa ovat jo SDP:n Nasima Razmyar, Liike Nytin Hjallis Harkimo sekä Halla-aho. Vihreiden Anni Sinnemäen ratkaisua odotetaan. Samoin jopa Lapin sometykki, keskustan Mikko Kärnä sanoo harkitsevansa ehdokkuutta Helsingissä.

Viime vaaleissa pormestarivaali vei suurimman huomion Helsingissä ja taistelu kaupungin ykköspaikasta keskitti ääniä Vapaavuorelle ja Sinnemäelle.

Kokoomus pulassa

Mutta mitä tekee kokoomus? Jan Vapaavuoren ilmoitus jättää vaalit ja pormestarikisa väliin oli varmasti yllätys ja shokkiuutinen puolueväelle. Oliko puolue tuudittautunut siihen, että Vapaavuori hoitaa taas homman ja pitää kokoomuksen Helsingin ykköspuolueena? Siltä näyttää.

Perussuomalaiset pystyy nakertamaan kokoomuksen kannatusta sekä Helsingissä että valtakunnallisesti. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien tuoreessa gallupissa kokoomus on edelleen yrittäjä-äänestäjien selvä ykkösvalinta, mutta perussuomalaiset on noussut selvästi yrittäjien toiseksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi ohi keskustan. 

Kokoomuksella ei ole tällä hetkellä heittää kovaa nimeä pormestarikisaan Helsingissä. Luovia ratkaisuja varmasti mietitään. Esimerkiksi kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki (Espoo) on ainakin toistaiseksi sanonut, ettei pormestariehdokkuus Helsingissä kiinnosta.

Odotukset suurimman puolueen paikasta sekä Helsingissä että valtakunnallisesti painavat nyt puheenjohtaja Petteri Orpon hartioita. Ylen tuoreessa gallupissa puolueen kannatus oli laskenut 16,6 prosenttiin (-1,1 prosenttiyksikköä). Se on kokoomuksen heikoin mittaustulos kevään 2019 jälkeen.

Kihinä ja tyytymättömyys Orpon ympärillä kasvaa. Riittääkö Orpolla visiota, otetta ja karismaa viedä puolue hankalan oppositiovaiheen ja kuntavaalien läpi? Huono kuntavaalitulos tietää puheenjohtajaspekulaatioiden käynnistymistä kokoomuksessa.

Lonkero- vai skumppapäivä?

Jos perjantai oli kokoomukselle lonkeron harmaan, vihreissä oli aihetta kuohuvan kilistelyyn.

Vapaavuoren jättäytyminen pois vaaleista sekä Halla-ahon pormestariehdokkuus olivat taivaan lahja Helsingin vihreille. Valtakunnallisesti vihreiden nousukiito ei ole jatkunut Maria Ohisalon aikana, mutta Helsingissä puolueella on nyt mahdollisuus nostaa osakkeitaan. 

Perussuomalaiset syövät kokoomusääniä. Myös Hjallis Harkimo voi napata omansa. Se tasoittaa vihreiden yritystä Helsingin suurimmaksi puolueeksi. 

Todennäköisesti Halla-ahon vahva näkyvyys Helsingissä aktivoi ihmisiä myös äänestämään perussuomalaisia vastaan. Pormestaritenteissä otetaan yhteen arvoista ja asenteista, siitä minkälainen Helsinki on kunkin puolueen mielestä paras.

Halla-ahon mielestä ”Helsinki on globaali sosiaalitoimisto”, vihreiden näkemys on täysin päinvastainen. 

Mutta ensin vihreiden täytyy kasata uskottava ja tarpeeksi monipuolinen ehdokaslista. Lista joka innostaa myös laajemmin kuin Kallion vihreällä vyöhykkeellä. 

Kuntavaalien ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 9. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat