Kokoomus ehti olla vuorokauden sekaisin kuin seinäkello. Elina Lepomäen ehdokkuusilmoitus Helsingissä helpottaa hetkeksi tilannetta, mutta ei ratkaise pormestariongelmaa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Kokoomuksen ympärillä riittää nyt yllättäviä käänteitä. Jo kertaalleen ehdokkuudesta kieltäytynyt kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki kertoo lähtevänsä mukaan kuntavaaleihin Helsingissä.
Samalla hän sanoo tukevansa myöhemmin valittavaa pormestariehdokasta. Pormestarikisaan Lepomäki ei ainakaan vielä tällä ilmoituksella ole lähdössä.
Lepomäki kertoi ratkaisuistaan Facebookissa sunnuntaina iltapäivällä. Muutama luotettu kokoomuslainen tiesi, että Lepomäki olisi valmis pyörtämään aiemman päätöksensä jättää kuntavaalit väliin.
Ehdokasilmoituksen ajoitus oli auki. Ei ole enää.
Lepomäen mukaan hänen avioerostaan johtuva elämäntilanne ei ole muuttunut, mutta kokoomuksen tilanne on nyt toinen.
Toisin sanoen Lepomäki lähtee pelastamaan puolueen vaalikampanjaa Helsingissä, mutta pelastaa hetkeksi myös puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon, jos onnistuu keräämään ääniä puolueen pottiin riittävästi.
Samalla Lepomäki ei sido käsiään, jos puolueen puheenjohtajan vaihto tulee ajankohtaiseksi kuntavaalien jälkeen
Matto alta – linjaerimielisyydet pintaan
Kirsi Pihan eilinen ilmoitus, että hän luopuu sekä kokoomuksen pormestariehdokkuudesta että kuntavaaleista, oli täydellinen pommi kokoomuslaisille. Hän jätti puolueensa pahaan pulaan Helsingissä, koska ehdokaslistat pitää jättää jo 9.3.
Samalla Piha viilsi esiin kuin patologi Helsingin piirin sisäiset jännitteet konservatiivien ja arvoliberaalien välillä. Keskeisin jakolinja liittyy muun muassa maahanmuuttokantoihin.
MTV Uutisten haastattelussa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että hän sai tietää Pihan päätöksestä vasta eilen hieman ennen blogin julkaisua. Ympäripuhuminen ei siinä vaiheessa enää auttanut: viestintäyrittäjä, konsultti, entinen kansanedustaja, meppi ja kaupunginvaltuutettu oli päätöksensä tehnyt.
Vain Kirsi Piha tietää lopullisen syyn, miksi hän hyppäsi ulos kampanjasta niin äkillisesti. Ongelma on kuitenkin isompi kuin vain yhden tunnetun nimen poisjäänti.
Koko oppositioajan kokoomus on etsinyt linjaansa. Ohjelmajulistuksiin vetoaminen ei ole uskottavaa, jos samaan aikaan julkisuudessa puolueen moni kellokas pitää esillä hyvin samanlaisia arvoja kuin perussuomalaiset suhteessa esimerkiksi maahanmuuttoon.
Keskustalaisille räksyttäminen on toinen viestintälinja, joka pomppaa silmille sosiaalisesta mediasta päivittäin.
Puolueen arvoliberaaleille on jäänyt selittelijän epäkiitollinen rooli, että kokoomus ei ole ajautumassa perussuomalaisten talousosastoksi.
Persuflirttailua vanhoilla puolueilla
Vanhoilla puolueilla on ollut sama ongelma suhteessa perussuomalaisiin.
Ensin SDP, sitten keskusta ja kokoomus eivät ole uskoneet omaan tekemiseensä, kun kannatusta on valunut naapurille. Perussuomalaisten menestys on antanut puolueissa tilaa opportunistisesti heilua samoilla apajilla.
Osa kokoomuslaisista selvästi ihmettelee, että miksi puoluejohdossa ei ole puututtu kovimpiin ylilyönteihin. Halutaanko edes? Antaa mennä vaan, jos se tuo ääniä.
Helsingin Uutisten teettämässä mielipidemittauksessa vihreät on noussut kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi. Vihreiden kannatus oli 23,5 prosenttia ja kokoomuksen 22,9 prosenttia.
Taistelu ykköspaikasta Helsingissä on siis tiukka.
Lepomäen ehdokasilmoitus helpottaa kokoomuksen tukalaa tilannetta. Samaan aikaan puolueelta puuttuu pormestariehdokas. Heitä etsitään nyt tuttujen nimien joukosta eli Wille Rydman, Sari Sarkomaa, Juhana Vartiainen tai Pia Pakarinen ovat tällä hetkellä pakka, josta pormestarikorttia nostetaan.
Toistaiseksi kuntavaalikuume on pääkaupungissa pyörinyt turhankin yksioikoisesti pormestarinimien ympärillä. Se on kuitenkin yksi tapa nostaa kuntavaalien kiinnostavuutta. Helsingin suurimmalla puolueella ei ole juuri nyt tarjolla suurta innostusta herättävää nimeä.
Vähälle huomiolle on myös jäänyt Pekka Saurin paluu vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi. Hän kerää todennäköisesti liikkuvia äänestäjiä taakseen. Sauri kelpaa yleishumaaanina somevaikuttajana myös monille, jotka harkitsevat kokoomuksen äänestämistä.
Ensi viikolla kokoomuksen pormestariongelma voi toki ratketa pahenevaan koronatilanteeseen. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp) mukaan puolueiden on tehtävä päätös kuntavaalien järjestämisestä tai siirtämisestä ensi viikon aikana.