SDP:n Sanna Marinin ja kokoomuksen Petteri Orpon debatti Politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa perjantaina paljasti jo paljon vaalitaistelun jännitteistä ja asetelmista, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Julkisuudessa selkeästi viestivä, rationaalinen ja usein hillitty pääministeri on toinen henkilö kuin eduskuntavaalien ykköspaikasta taisteleva demaripuheenjohtaja Sanna Marin.
Marin antoi palaa ja pyyhki pöytää Petteri Orpolla.
Tentissä oli vain kaksi osallistujaa, mutta aluksi puhetta riitti eniten poissaolijasta eli perussuomalaisista.
Kai sekin on yhden sortin poliittinen meriitti, että nimi mainitaan, vaikka ei ole edes paikalla.
Puheenjohtaja Sanna Marin toisti sen, että SDP ei mene samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Painavin perustelu on se, että monet perussuomalaisten puheenvuorot ovat olleet avoimen rasistisia.
– Timo Soinin perussuomalaiset oli vielä hyvin erilainen puolue kuin nykyinen, joka on mennyt vielä konservatiivisemmaksi ja enemmän oikealle, ja joka on selkeästi ja aidosti ollut puheiltansa – kun katsotaan kansanedustajien puheita – avoimesti rasistinen puolue, Marin sanoi.
Marinin mielestä muun väittäminen ei olisi rehellistä, vaan teeskentelyä.
Lausunto varmasti raivostuttaa perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan. Samaan aikaan löytyy taatusti iso joukko, joiden mielestä nyt ruma sana sanotaan niin kuin se on.
Saako Marin heräteltyä kaupunkien liberaaleja äänestäjiä demarien taakse rasismiteemalla vai kääntyykö kovasanainen tyrmäys itseään vastaan? Toisin sanoen rasismisyytökset aktivoivat perussuomalaisten äänestämistä harkitsevat uurnille sankoin joukoin.
Lue lisää: Marin: Perussuomalaiset on rasistinen puolue – Marin ja Orpo ottivat yhteen väittelyssä
Marin: Porvarihallitusta puuhtaan jo kulisseissa
Perussuomalaisten kautta SDP:n vetäjä pääsi teesiin, että gallup-ykkönen kokoomus ja perussuomalaiset puuhailevat kulisseissa jo kovaa kyytiä porvarihallitusta.
Spekulaatiot hallituspohjasta ovat käyneet kuumana sen jälkeen, kun useat puolueet ovat sanoutuneet irti hallitusyhteistyöstä toistensa kanssa.
Kokoomuksen ja SDP:n sinipuna on ollut mielipidemittausten perusteella yksi varteenotettava hallituspohja.
Perjantain perusteella Sanna Marin ei näe itseään ja puoluettaan hallituksessa yhdessä kokoomuksen kanssa. Vaaliyönä kaikki voi toki kääntyä ympäri, mutta juuri nyt sinipuna ei siis näytä varteenotettavalta.
Marinin mukaan SDP:n vaalivoitto on ainoa tapa estää oikeistohallituksen muodostaminen Suomeen.
Toisin sanoen jos Petteri Orpo vilkuilee perussuomalaisten suuntaan hallituskumppanina, Marin aikoo jatkaa vihervasemmistolaisen hallituksen johdossa.
Tässäkin on syntymässä kaksi blokkia.
Tosin keskinäinen kahakointi voi tuottaa molemmille yllätyksen. Kun SDP ja kokoomus keskittyvät toistensa politiikan moukarointiin, Riikka Purra joukkoineen hiipii ohi.
Vaaleissa linjataistelu käydään Suomen talouspolitiikan linjasta neljän seuraavan vuoden aikana, mutta arvopuhe näyttää vaalikamppailun alkumetreillä nousevan isoon rooliin.
Lue lisää: Eeva Lehtimäen kommentti: Politiikan Tinderissä puolueet sulkevat kilpaa hallitusovia jo ennen vaaleja
Oletko sinäkin vuorineuvos?
Politiikan toimittajien tentissä reippaan populistin itsestään löytänyt Marin iski säälimättä: kokoomuksen johdolla miljardisäästöt nyljetään köyhimpien selkänahasta samaan aikaan, kun rikkaille vuorineuvoksille annetaan muhkeat veronalennukset.
Vasemmistoliiton Li Anderssonilla on tekemistä, että hän erottautuu Marinista kevään vaalitaistelussa.
Suomessa on tiettävästi kolmisensataa vuorineuvoksen arvonimen haltijaa ja totuuden nimissä heidän verotuksensa ei ratkaise julkisen talouden miljardiongelmia mihinkään suuntaan.
Ja onko keskiluokan veronmaksaja vuorineuvokseen verrattava ökyilijä – ilmeisesti.
Mitä tekee Orpo?
Orpolla on edessään itsetutkiskelun paikka. Mikä on strategia, jolla puolue ottaa vastaan Marinin lisäksi ainakin keskustan ja vasemmistoliiton iskut vaalikamppailussa?
Alku on näyttänyt, että nyt mennään kovaa, eikä armoa tunneta.
Pysyäkö riitelystä etäällä vai lähteäkö räyhäkämmälle linjalle? Silloin viestin pitää olla kirkkaampi. Miksi talouden kovilla lääkkeillä pelastetaan hyvinvointivaltio, tulevaisuuden lapset ja Suomi? Nyt puhe on ylätason kauhistelua taivaisiin ampuvasta velasta.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esiintyi jo pääministerimäisesti vuoden 2015 vaalikamppailun aikana. Samoin perussuomalaisten edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho nökötti usein hiljaa tenteistä, mutta onnistui lakonisissa tiivistyksissään.
Tämä tuskin toimii kovemmaksi muuttuneessa poliittisessa kulttuurissa.
Puheenjohtajat ovat myös entistä taitavampi esiintyjiä.
Perjantain perusteella Orpo on pulassa, ainakin retoriikassa.