Eeva Lehtimäen kommentti: Politiikan Tinderissä puolueet sulkevat kilpaa hallitusovia jo ennen vaaleja

Tinder on rantautunut ryminällä kotimaan politiikkaan, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Eduskuntavaalien seuranhakupalvelun perusteella vain harva puoluejohtaja pystyy näkemään puolueensa hallituksessa toistensa kanssa.

Ei matchia. Swaippaa vasemmalle.

Alkuvuoden haastattelujen, kirjoitusten ja Ilta-Sanomien ensimmäisen puheenjohtajatentin suurin yllätys on ollut miten suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat aloittaneet vaalitaistelun vetämällä ovia kiinni hallitusyhteistyöltä toistensa kanssa.

Onko tämä ehdottomuus typeryyttä, varsinkin kun vaalit ovat käymättä ja puolueiden isot linjat seuraavan hallituskauden kinkkisiin ongelmiin ovat vielä pitkälti hämärän peitoissa?

Vai vaalien kuluttajansuojaa, kun äänestäjä tietää puolueen arvopohjan eli kenen kanssa puolue ei ainakaan tunne sielujen sympatiaa?

Orpon avasi pelin - hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa mahdollinen

Tulppa lähti irti, kun kokoomuksen puheenjohtaja ja mielipidemittausten ykkönen Petteri Orpo sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että kokoomus on valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Kesällä 2017 Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan jälkeen Orpo antoi perussuomalaisille rukkaset, koska puolueilla ei ole sama arvopohja.

Syksyllä 2021 puheenjohtaja Orpo sanoi puoluejohtajien tentissä, että kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Tämä tulkittiin laajasti niin, että ilmastotoimia ja ”viherhumppaa” kovasanaisesti arvostellut perussuomalaiset ei edelleenkään olisi kokoomukselle mieluinen hallituskumppani.

Talous muutti mielen

Sinänsä Orpon tuorein ulostulo ei ole yllätys porvaripuolueelta.

Talous, sopeutustoimet ja velkaantumisen arvostelu ovat kokoomuksen kärkiteemoja kevään eduskuntavaaleissa. Teemoja, joista tiedetään jo nyt, että SDP ja kokoomus ottavat kuumasti yhteen. 

– Talouspolitiikan osalta varmaan on niin, että perussuomalaisten linja on lähempänä meidän linjaamme kuin nykyisten hallituspuolueiden talouspolitiikan linja, Orpo totesi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Sama näkyy myös MTV Uutisten puolueiden piiripäättäjille tekemässä kyselyssä. Vuodessa kokoomusaktiivien kanta oli muuttunut. Demarien sijaan mieluisin hallituskumppani olisi nyt perussuomalaiset.

Ei persuille 

Perussuomalaisilla ei ole tällä hetkellä kavereita. Ensin vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ilmoitti itsestäänselvyyden, että vihreät ei mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa erilaisen arvopohjan vuoksi.

Vastenmielisyys on molemminpuolista.

Viesti olikin suunnattu enemmän kokoomukselle  kuin perussuomalaisille. Kenen kanssa menet kimppaan Petteri Orpo, jos kokoomus on vaalien ykkönen?

Kenen kanssa onnistuu vihreä siirtymä ja löytyy yhteisymmärrys maahanmuuttopolitiikassa?

Tiistaina ensimmäisessä puheenjohtajien tentissä SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson liittyivät jonon jatkoksi. Ei perussuomalaisille hallituskumppanina.

Perussuomalaisten ainoa mahdollisuus päästä valtaan on kumppanuus kokoomuksen kanssa. Muut isommat puolueet kääntävät sille selkänsä.

Tilanne on sama myös silloin, jos perussuomalaiset nousisivat ykköseksi eduskuntavaaleissa. 

Marinin kylkeen

Ohisalon vihreät voisivat vielä mahtua samaan hallituksen kokoomuksen kanssa. Anderssonille ainoa vaihtoehto on, että SDP voittaisi huhtikuun vaaleissa.

On vaikea nähdä vasemmistoliittoa ja kokoomusta vääntämässä sopua Säätytalolla huhtikuun vaalien jälkeen.

Mutta kuinka voittava taktiikka tämä on erityisesti vihreille? Punavihreän hallituksen jatko on varmasti mieluisin vaihtoehto, mutta jo nykyisen viisikon aikana pääministeri Marin on imenyt hapen ja suosion erityisesti vihreiltä.

Ohisalo on jäänyt varjoon, vaikka ilmasto- ja metsäteemat ovat olleet esillä hallituksessa ja julkisessa keskustelussa.

Suomen blokkivaalit

Kevääseen mennään tilanteessa, että meille on syntynyt oikeisto- ja vasemmistoblokit, joita yhdistää arvopohja, ei julkituodut  hallitusohjelmatavoitteet kuten Ruotsissa.

Puheenjohtajien ensimmäiset yhteenotot ovat olleet kiivaita.

Marin, Orpo ja sinipuna. Ei sekään rakkausliitolta vaikuta juuri nyt. 

Ehdottomuuden vastapaino on se, että toimiva enemmistöpohja on yhä vaikeampi pusertaa kasaan.

Kolme huomiota lopuksi:

  1. Puolueiden inho toisiaan kohtaa voi avata keskustalle jälleen hallitusoven, jos puolue saisi nykyistä kymmenen prosentin kannatusta paremman tuloksen huhtikuussa. Keskusta sopii moneen pohjaan.
  2. Vaaleissa mennään kovaa ja aitaa kaatuu, mutta vaali-iltana tilanne onkin sitten jo ihan toinen.
  3. Voi siteerata Casablanca-elokuvan kuuluisaa loppukohtausta: Luulen, että tämä on kauniin ystävyyden alku…


Lue myös:

    Uusimmat