Eeva Lehtimäen kommentti: Purra antoi vauhtia Vornasen potkuille – tästä syystä perussuomalaisilla ei ole vaihtoehtoa

Riikka Purra Turun satamassa 290424
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi Vornasen tapausta Turun satamassa sunnuntai-iltana.Str / Lehtikuva
Julkaistu 29.04.2024 17:26
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Kansanedustaja Timo Vornanen saa lähtöpassit perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Käytännössä puolueen puheenjohtaja Riikka Purra sinetöi Vornasen lähdön lausunnoillaan tänään, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Purran asema puolueessa on niin vahva, että Timo Vornaselle tuskin löytyy puolustajia omasta ryhmästä, vaikka asiasta päättäminen on käytännössä eduskuntaryhmän käsissä. 

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on koolla seuraavan kerran torstaina.  

Näin Purra kommentoi MTV Uutisille Vornasen kujanjuoksua ja ampumavälikohtausta Helsingin keskustassa yökerhon ulkopuolella. Vornanen ei nauti enää Purran luottamusta.

– Henkilö, joka nykytietojen ymmärtääkseni kiistattomassa valossa poliisina ja kansanedustajana kulkee aseen kanssa humalassa ravintolassa ja ampuu myöhemmin sillä riitatilanteessa, ei oikein voi nauttia luottamusta. Tämä tilanne varmasti tarkentuu ja jonkinlaiset perustelut voivat lisätä ymmärrystämme, mutta tältä pohjalta on vaikea olla muuta mieltä. 

Purra siis jätti pienen rakosen sille, että poliisin tutkinnan eteneminen ja Vornasen kuuleminen voivat lisätä eduskuntaryhmän ymmärrystä, mutta siitä huolimatta lähtö näyttää olevan tulossa.

Todennäköisesti puoluehallitus erottaa Vornasen myös perussuomalaisten jäsenyydestä.

Poliisin uusimman tiedotteen mukaan 54-vuotiasta miestä epäillään tällä hetkellä vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. 

Poliisi arvioi, että esitutkinta valmistuu touko-kesäkuussa. 

Paljon kysymyksiä

Kysymyksiä on edelleen paljon. Miksi ihmeessä ilomantsilaista perussuomalaisten ryhmää isännöinyt poliisikansanedustaja lähtee radalle ase mukanaan? 

Mikä on ollut ulkopuolisen ryhmän ja Vornasen välisen riidan syy? Ja miksi Vornanen on osoitellut aseellaan kahta paikalla ollutta ihmistä ja ampunut laukauksen maahan ravintolan ulkopuolella, vaikka riita poliisin mukaan oli sovittu jo yökerhon sisällä. 

Moni kansanedustaja on varmasti myös miettinyt onko kansanedustaja kuljeskellut eduskuntatalolla torstaina ase mukanaan ennen ravintolaan lähtöä. 

Poliisi kertoi MTV Uutisille maanantaina, että kansanedustaja Vornanen ei ole kantanut tai säilyttänyt asettaan eduskunnassa. 

Lue lisää: Näin Vornanen selitti poliisille aseen hakemista mukaan baariin: "Hän on kokenut uhkaa"

Miksi puolueella ei ole vaihtoehtoa?

Perussuomalaiset on toiseksi suurin eduskuntapuolue, se on hallituspuolue. Sillä on kaksi keskeistä turvallisuussalkkua eli sisäministerin ja oikeusministerin tehtävät hoidossaan. 

Maan sisäinen turvallisuus ja poliisiasiat ovat puolueen teemojen kovaa ydintä. Tähän kuvaan ei vain mahdu, että palkittu poliisikansanedustaja heiluu ase kädessä. Humala ei ole lieventävä asianhaara.

Vornanen on jäänyt kahden viikon sairauslomalle. Hän voi pyytää itse eroa tehtävästään. 

Se olisi nopein tie.

Kynnys erottaa korkealla

Eduskunnassa kynnys kansanedustajan erottamiselle on korkea. Ensin pitää olla lainvoimainen vankeustuomio, jonka kansanedustaja on saanut tahallisesta rikoksesta.

Rikoksen on oltava sellainen, että kansanedustaja ei enää ansaitse työn edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta. 

Lainvoimaisen vankeustuomion jälkeen kuka tahansa kansanedustaja voi ehdottaa erottamista. Perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen erottamiseen tarvitaan vielä kaksi kolmasosaa annetuista äänistä täysistunnon äänestyksessä. 

Poliisin tutkinta ja oikeusprosessi menevät omaa latuaan. Oli sen lopputulema mikä tahansa, minkään puolueen julkisuuskuva ja uskottavuus ei kestä sitä, että puolueen kansanedustaja on toiminut Vornasen tavoin. 

Lue myös: 

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Purran tilanteesta: Ministereihin kohdistuvien uhkausten määrä on kasvussa

Millainen diagnoosi kirjataan ihmiselle, joka jää sairauslomalle henkilökohtaisen kriisin vuoksi? Työterveyslääkäri vastaa

Näin Timo Vornanen peräänkuulutti "aseman mukaista ja ryhdikästä käyttäytymistä" – maalitauluna tuolloin Sanna Marin

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti