Eevi Teittinen järkyttyi päivystysjonoista – jonotti tunteja keuhkokuumeessa pienen lapsensa kanssa: "Koska tälle oikeasti tehdään jotain?"

Sairaalapäivystyksissä painitaan pitkien odotusaikojen ja hankalasti saatavien jatkohoitopaikkojen kanssa. Eevi Teittinen jakoi omakohtaisen kokemuksensa aiheesta.

Sairaalapäivystysten pitkät odotusajat ja jatkohoitopaikkojen saannin vaikeus kurittavat tällä hetkellä koko maata. MTV Uutiset kertoi aikaisemmin, että esimerkiksi HUSin päivystyksessä odotusaika voi tällä hetkellä venyä pahimmillaan 110 tunnin mittaiseksi.

Sosiaalisen median vaikuttajana ja personal trainerina tunnettu Eevi Teittinen joutui hiljattain kokemaan omissa nahoissaan päivystyksen onglemat. Hän kertoo MTV Uutisille olleensa hänen ja puolisonsa, vapaaottelija Teemu Packalénin Ellen-tyttären kanssa kahdestaan kotona, kun tytölle alkoi yllättäen nousta kuume.

– Ellenin yleisvointi huononi niin paljon, että lähdimme Tyksin lasten päivystykseen. Sinne pääsimmekin, eikä siellä itse asiassa edes ollut mitään ihan järkyttävää ruuhkaa. Lasten puoli toimi yllättävän hyvin, ja he sanoivatkin siellä, että tänään on tosi poikkeuspäivä, hän kertaa.

Teittisen ja tämän tyttären päivystysreissua hankaloitti se, että Teittisellä itsellään oli samaan aikaan 39 astetta kuumetta. Hänen oli kuitenkin pakko lähteä Ellenin kanssa sairaalaan, sillä Packalén oli tapahtuma-aikaan työmatkalla Yhdysvalloissa.

– En tiennyt maasta enkä taivaasta mitään. Minun piti hoitaa kipeä lapseni ja myös itseni, hän sanoo.

Ellen sai lääkäriltä keuhkokuumediagnoosin. Teittinen kertoo hänellä itselläään olleen tismalleen samanlaiset oireet, joten hän kysyi Elleniä hoitaneelta lääkäriltä, miten hänen oman vointinsa kanssa tullaan toimimaan. 

– [Lääkäri] sanoi, ettei hän voi tehdä mitään. Kysyin, että pitääkö meidän nyt mennä aikuisten päivystykseen jonottamaan, kun olimme ensin jonottaneet täällä lasten päivystyksessä. Hän sanoi, että joo, Teittinen kertoo.

– Siinä vaiheessa sanoin, että ymmärräthän sinä, ettemme me selviä siitä. Lapseni on kipeä ja minä olen kipeä. Että emme me voi mennä sinne, hän jatkaa.

Teittinen sai lääkäriltä kaksi vaihtoehtoa. Joko hänen tulisi mennä jonottamaan aikuisten päivystykseen tai suunnata yksityiselle lääkärille. Teittisen ja tämän tyttären päivystysreissu oli tässä vaiheessa kestänyt neljä tuntia, eikä hän sanojensa mukaan halunnut alkaa edes pohtimaan, kuinka monta tuntia he joutuisivat aikuisille suunnatussa päivystyksessä odottamaan. Hän ei saanut lääkäriltä arviota päivystyksen odotusajasta.

– [Lääkäri] oli selkeästi itsekin vähän vaikeana tästä. Mutta ei hän oikein antanut kommenttia mihinkään. En osaa sanoa miksi, hän kertoo ja lisää, että tilanteen olisi hänen mielestään voinut hoitaa aavistuksen ryhdikkäämmin.

Kaiken summana Teittinen ja hänen tyttärensä lähtivät kohti yksityisen puolen päivystystä. Hän sai lopulta saman diagnoosin kuin tyttärensä.

– Onneksi oli vakuutukset ja mahdollisuus mennä yksityiselle. Lähinnä minua huolestuttavat suuresti lapset ja vanhemmat, joilla ei välttämättä ole vakuutusta ja mahdollisuutta mennä yksityiselle, hän sanoo.

Teittinen pohtii, että mikäli vanhempi ei saa hoitoa, niin kuka huolehtii lapsesta?

– Vaikka kaikki toimi Tyksissä lasten puolella hyvin, niin siitäkin huolimatta tilanteen on pakko olla tosi paljon pahempi siellä toisella puolella, hän sanoo.

– Huolenaiheeni on se, että olemme selkeästi menossa koko ajan kaatumispisteeseen. Koska tälle asialle oikeasti tehdään isosti jotain? Meidän tarinamme on ruohonjuuritasoa. Mitä kaikkea vakavampaa tuolla tapahtuu ja mitä jää hoitamatta, on todella huolestuttavaa, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat