Egypti rakentaa valtavaa betoniaitaa Gazan rajalle – miten käy palestiinalaissiviileille?

Israel on uhonnut aloittavansa maahyökkäyksen Rafahissa.

Egypti on helmikuun aikana rakentanut suurta  betoniaitaa Gazan rajan läheisyyteen.

Maa on ollut rakennusprojektistaan vaitonainen, mutta sanoo kyseessä olevan "logistiikka-alue" Gazan avulle. 

Israel on aiemmin määrännyt ihmisiä evakuoitumaan Rafahiin ja suuri osa Gazan kaistan asukkaista on tällä hetkellä pakkaantunut rajakaupunkiin. 

Valmistautuuko Egypti pakolaisiin?

Kansainväliset mediat, kuten Reuters, ovat uumoilleet Egyptin valmistelevan Gazan kaistan rajan läheistä aluetta palestiinalaissiviilien majoittamiseen.  

Reutersin lähteiden mukaan kyseessä olisi varotoimenpide, mikäli Israel toteuttaisi maahyökkäyksen Rafahiin ja ihmiset pakenisivat rajan yli Egyptiin.

Myös Englannista käsin toimiva ihmisoikeusjärjestö Sinai for Human Rights arvioi Egyptin valmistautuvan joukkopakolaisuuteen.

– Rakennustöiden tarkoituksena on luoda Gazan kaistaleen vastaisen rajan läheisyyteen huipputurvallinen aidattu ja eristetty alue. Aluetta valmistellaan palestiinalaispakolaisten vastaanottamista varten Gazan kaistan kansalaisten joukkopakolaisuuden sattuessa, järjestö kertoo lähteisiinsä nojaten. 

Egypti on toistuvasti kiistänyt väitteet.

– Teemme jatkuvasti kunnossapitoa rajallamme. Mielestäni on hätiköityä tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä nämä toimet ovat, Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Shoukry alleviivasi, ettei Egyptin tarkoituksena ole tarjota turvallisia alueita tai tiloja mahdollisesti Gazasta pakeneville, mutta lupaa maan kuitenkin kohtelevan siviilejä inhimillisesti. 

The New York Times arvioi satelliittikuvien perusteella Egyptin aloittaneen betoniaita-rakennusprojektin Gazan kaistan vastaisella rajalla 5. helmikuuta. 

Jopa miljoona palestiinalaista alueella

Rafahin kaupunki on jaettu Egyptin ja Gazan kaistan molemmille puolille. Rafahissa on ainoa Gazan kaistan ja Egyptin välinen rajanylityspaikkana.

The Guardianin mukaan yhteensä noin 1,5 miljoonaa palestiinalaista on paennut eteläiseen Rafahin kaupunkiin ja sen lähistölle. Ennen sotaa kaupungissa oli noin 280 000 asukasta.

Brittilehden mukaan alueen rakennuksista oli helmikuun alkuun mennessä tuhoutunut 24–40 prosenttia. Vertailun vuoksi, Gazan kaistan pääkaupungin rakennuksista on tuhoutunut arviolta jo yli 80 prosenttia.

Yllä olevien lukujen valossa Rafah on Gazan kaistan viimeinen, edes hieman, "turvallinen alue". 

Asia kuitenkin voi muuttua nopeasti, mikäli Israel toteuttaa uhkauksensa maahyökkäyksestä tai jatkaa ilmaiskujaan. Viime viikolla ainakin sata ihmistä sai surmansa Israelin ilmaiskuissa Rafahiin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi aiemmin tällä viikolla maan asevoimien hyökkäävän voimalla Rafahin kaupunkiin, kunhan siviilien on sallittu poistua kaupungista. 

– Israel ei aio taipua kansainväliselle painostukselle ja perua suunnitelmansa maahanhyökkäyksestä Rafahiin, Netanjahu toisti lauantaina 17. helmikuuta.

19.2. kello 9.50: Korjattu aidan materiaaliksi betoni, aiemmin sementti.

Lue myös:

    Uusimmat