Ei herkimmille: Unihalvaus tekee totta pahimmista painajaisistasi

Painajainen. Kuva: Shutterstock
MTV3/Shutterstock, 2010
Julkaistu 27.08.2015 06:00
Toimittajan kuva

Hannele Lampela

hannele.lampela@mtv.fi

Heräät yöllä ja näet tumman hahmon kurottuneen yllesi tai pienten aavelasten leikkivän keskenään huoneesi lattialla. Unihalvaus on pelottava kokemus, mutta vaaraton ja yllättävän yleinen – yhden arvion mukaan joka toinen suomalainen kokee sen ainakin kerran elämänsä aikana.  

Heräät, etkä voi liikkua lainkaan. Tumma hahmo tuijottaa sinua huoneen poikki ja tajuat katsovasi kuolemaa silmästä silmään.

Ei, kohtaus ei ole kauhuelokuvasta, vaan kokemus unihalvauksesta.

  • Unihalvaus on tila, jossa ihminen ymmärtää olevansa hereillä, mutta ei pysty liikkumaan tai puhumaan.
  • Halvauskokemus on yleinen REM-unen aikana, jolloin nähdään eloisia unia, mutta luurankolihakset ovat halvaantuneessa tilassa. Tämä on kehon suojamekanismi, joka estää ihmistä liikkumasta unen aikana. Mekanismi ei kuitenkaan aina toimi ja aivot heräävät, mutta lihashalvaus jää päälle.
  • Unihalvaus kestää korkeintaan muutamia minuutteja, mutta kokijalle aika voi tuntua pidemmältä.
  • Hallusinaatiot pahan läsnäolosta ovat yleisiä.
  • Altistavia tekijöitä ovat muun muassa stressi, univelka, epäsäännöllinen unirytmi ja elintapojen tai -ympäristön äkillinen muutos.
  • Unihalvaus ei ole vaarallinen tila, eikä se vaadi lääkärin konsultaatiota. 

–Herätessäni olin halvaantunut ja huoneen ovensuussa oli varjomainen, uhkaava hahmo. Nukahdin uudelleen ja herätessäni hahmo oli siirtynyt keskelle huonetta. Viimeisen kerran herätessäni hahmo oli kurottunut ylleni ja sen jälkeen en enää nukkunutkaan, Niina kertoo.

Vaikka hahmo ei piirtynyt selvästi, Niinalle oli unen läpi selvää että hahmo edusti Kuolemaa.

–Vaikka tiesin että tämä on unihalvaus, eikä minulla ole mitään hätää, pelkotila oli niin voimakas ettei sitä voinut käsitellä järjen avulla.

Unihalvaukseen ei aina liity hallusinaatioita, mutta jo pelkkä kokemus yhtäkkisestä halvaantumisesta on ahdistava.

Näin kertoo Elina, joka on kärsinyt unihalvauksista lapsesta asti.

–Herään, mutta kehoni on edelleen unessa. En pysty liikkumaan tai puhumaan, saati huutamaan. Usein tunnen putoavani kovalla voimalla alaspäin. Nuorempana halvaukset olivat hirveitä kokemuksia, mutta nyt vanhempana olen tottunut niihin paremmin. Tiedän mistä on kyse ja pystyn rauhoittelemaan itseäni.  

Myös Elina on kokenut halvauksen yhteydessä hallusinaatioita.

hallusinaatio

Hallusinaatiot ovat yleisiä unihalvauksen aikana. 

– Esimerkiksi kerran kuvittelin pystyneeni pudottautumaan sängystä lattialle ja ryömin kohti ovea. Ihmettelin miksi en herää tästä halvauksesta lainkaan, kunnes heräsin – omasta sängystäni, Elina kertoo.

”Tummat hahmot leikkivät lattiallani”

Unihalvauksesta kärsivä voi nähdä myös valveunia, joiden aikana hän elää keskellä unimaailmaa, vaikka silmät ovatkin auki. Näin kertoo Laura, jonka ensimmäinen unihalvaus tapahtui noin viisi vuotta sitten.

– Rehellisesti sanottuna luulin ensin, että asunnossani kummittelee. Minulla on parvi ja kuulin alhaalta vieraskielisten lasten leikkiä ja puhetta. Muistan menneeni parven reunalle ja näin tummat hahmot leikkimässä lattialla.

Laura yritti huutaa lapsille, mutta hänen kurkustaan ei lähtenyt pihahdustakaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi odottaa tilanteen loppumista ja jossain vaiheessa Laura olikin nukahtanut uudestaan.

Viikon sisään hän kuitenkin koki vielä toisen samanlaisen unen, mutta sillä kertaa hän tiesi näkevänsä valveunta. Työkaveri oli neuvonut puraisemaan itseä käsivarresta, jotta valveunesta pääsisi kunnolla hereille.

– Heräsin yöllä ja olin varma että olin laittanut television kiinni, mutta silti näin ruudun kajastuksen seinälläni ja kuulin television kohinaa. Minulla oli painostava tunne että asunnossani on joku, jokin varjo hiippaili nurkissani. Suljin silmät ja toivoin tilanteen menevän ohi. En muista purinko jo silloin itseäni, mutta olen käyttänyt sitä keinoa usein myöhemmin. 

Lähteet: Studio55.fi, Helsingin Sanomat

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi