Vauvan nukuttamisella omaan sänkyyn ei ole kiire. Helpoin askel omaa petiä kohti on niin sanottu sivuvaunu.
Miten vauvan saa nukahtamaan omaan sänkyynsä? Tämän kysymyksen kanssa painivat monet pikkuisen vanhemmat.
Se, miten helposti vauva nukahtaa omaan sänkyynsä, riippuu esimerkiksi hänen temperamentistaan. Osa lapsista tarvitsee läheisyyttä ja tukea muita enemmän, kertoo uni- ja imetysohjaaja Sofia Berg.
– Kyllä me aikuiset pystymme tukemaan lapsen matkaa omaan sänkyyn tai huoneeseen. Voisi lähteä esimerkiksi liikkeelle siitä, että käydään leikkimässä omassa sängyssä päivällä, jotta siitä tulee semmoinen kiva, tuttu ja turvallinen paikka, Berg sanoo.
Suomessa suositellaan, että vauvan kanssa nukutaan samassa huoneessa elämän alkumetreillä, käytännössä ainakin puolivuotiaaksi. Tämän jälkeen oma huone voi tulla ajankohtaiseksi.
Lue myös: Mikä on paras tapa nukuttaa itkevä vauva? Tätä taktiikkaa tutkijat suosittelevat
Harjoittelun voi aloittaa "sivuvaunusta"
Helpoin askel vauvan omaa petiä kohti on niin sanottu sivuvaunu: vauvan sänky asetetaan vanhempien sängyn viereen, ja mahdollinen laita poistetaan.
– Näin lasta voi rauhoitella ja syöttää alkuun paljon helpommin vauvan ollessa lähellä, mutta kaikilla on riittävästi tilaa nukkua. Tästä voi hiljalleen siirtää sänkyä vähän kauemmas niin halutessaan, Berg sanoo.
Osa lapsista mieltyy omaan sänkyynsä nopeasti, ja heidät voi siirtää helpostikin omaan huoneeseen.
Vauvan ei tarvitse nukkua pinnasängyssä, jos sinne nukuttaminen on perheelle hankalaa. Pelkkä patja voi auttaa, mikäli vauva nukahtaa kaikista helpoiten viereen, mutta havahtuu aina siirtoyrityksiin.
– Lattialla voi olla patja, missä lapsen voi ihan samalla tavalla nukuttaa kainaloon. Patjalta vanhempi voi sitten vähitellen siirtyä omaan sänkyyn, Berg neuvoo.
Lue myös: Pia sairastui masennukseen heti synnytyksen jälkeen – "Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä"
Koko yötä ei tarvitse nukkua omassa sängyssä
Toive vauvan omasta huoneesta voi viritä vanhemmissa jo varhain. Uni- sekä imetysohjaaja Reetta Isotalus kehottaa perheitä toimimaan itselleen kaikkein sopivimmalla tavalla. Ulkoisille paineille ei tarvitse antaa periksi.
– Jos on vielä yösyöttöjä, voi pohtia, mikä on juuri meidän perheelle helpointa: jaksaako mennä lastenhuoneeseen syöttämään, vai onko kuitenkin vielä helpointa nukkua samassa huoneessa? Isotalus kysyy.
Aluksi ei tarvitse tavoitella edes koko yötä omissa sängyissä, muistuttaa uni- sekä imetysohjaaja Tiia Finne. Lapsi voi aluksi olla omassa sängyssään alkuyön.
– Esimerkiksi ensin lapsi tottuu nukkumaan omassa huoneessaan yön ensimmäisen pätkän ja tulee aamuyöstä sitten vanhempien lähelle. Sekin on jo iso askel lapselle, hän on pystynyt nukkumaan erossa vanhemmista sen aikaa, Finne kuvaa.
– Aikuisella voi myös olla patja lapsen huoneessa, ja jos lapsi tarvitsee vanhempaa, niin vanhempi voi siirtyä nukkumaan sinne. Se voi olla joillekin perheille hyvä ratkaisu. Nämä ovat ohimeneviä vaiheita, Finne muistuttaa.
Berg, Finne ja Isotalus ovat kirjoittaneet lapsen nukkumisesta teoksen Vauvan unen arvoitus (Tuuma-kustannus, 2024)
Bergin mukaan puhe vauvojen ja taaperoiden unen ympärillä on usein turhan ehdotonta.
– Sanotaan, että "jos nyt haluatte harjoitella omaan sänkyyn, niin siellä pitää sitten nukkua koko yö". Tai että "älä ota eroahdistusvaiheessakaan lasta viereen, kun muuten se tottuu siihen". Haluamme aina muistuttaa, että voitte hyvin harjoitella ensin yön ensimmäisen pätkän omassa huoneessa tai sängyssä, jo se on lapselle tosi iso muutos, Berg jatkaa.
Myös Isotalus poistaisi sänkyopettelusta kaiken ehdottomuuden. Sängyssä voi kokeilla nukkua aluksi osan yöstä, ja jos lapsi eroahdistusvaiheessa tarvitsee lisää tukea, hän voi siirtyä takaisin vanhempien huoneeseen.
– Miettikää, mikä juuri teitä helpottaa. Tehkää mieluummin sillä tavalla, mikä on teille helpointa juuri nyt. Kun eroahdistus helpottaa, aivan varmasti saatte taas tuettua lasta nukkumaan omaan sänkyyn tai huoneeseen, Berg sanoo.
Lue myös:
Miksi osa vauvoista on "hyviä nukkujia"? Asiantuntijat varoittavat epärealistisista odotuksista
Saako vauvan nukuttaa ulos kovalla pakkasella? Lääkäri vastaa
Useimmalle ensimmäiset elinvuodet ovat pelkkää sumua – tämän takia et muista syntymääsi tai ensimmäisiä sanojasi
Katso myös: Miten Suomesta tehdään lapsimyönteisempi?
7:56Haastattelussa Esa Iivonen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija.