Oletko nähnyt unta, jossa hampaasi putoavat tai jossa liitelet läpi taivaan vailla huolia? Professori Antti Revonsuo analysoi, mistä yleiset uniaiheet kertovat.
"Hampaat ovat yleensä huono enne", väittää unikirja. "Ne varoittavat uhkaavasta sairaudesta, vaikeuksista ja epäonnesta."
Jos olet nähnyt ikävää unta hampaistasi, voit nyt rentoutua: oikeasti hampaiden putoaminen suusta unen aikana ei kerro tulevasta epäonnesta. Sen sijaan se voi liittyä siihen, että tietyissä univaiheissa moni nukkuja pureskelee ja narskuttelee hampaitaan täysin automaattisesti.
– Jos tämä puremisen voimakas aistimus hampaistosta tulee jossain muodossa unisisältöihin, uni saattaa muuttaa sen unihampaiden oudoiksi tuntemuksiksi: hampaat alkavat heilua ja lopulta irtoavat ja ne on sylkäistävä pois. Tässä tapauksessa siis oudon unen alkuperänä saattaisi olla kehon todellinen aistimus, kuvaa psykologian professori Antti Revonsuo Turun yliopistosta.
Revonsuo itse edustaa tieteellistä unitutkimusta. Siinä ei oleteta, että unet olisivat jonkinlainen koodattu viesti. Unet ovat Revonsuon sanoin aivojen ja mielen luonnollisten prosessien tuottamia sisäisiä kokemusmaailmoja.
Lentounet nähdään tyypillisesti aamulla
Jahdatuksi tulemisen uni on maailman yleisimpiä uniaiheita. Revonsuon mukaan sen juuret ovat todennäköisesti evoluutiohistorian aikaisissa uhkatilanteisissa. Uhkia ja niistä selviytymistä on ollut hyödyllistä harjoitella unissa.
– Tunnista vihollinen, piiloudu, pakene, taistele, huuda apua ja niin edelleen. Näitä erilaisia puolustautumiskonsteja treenataan tämän tyyppisissä painajaisissa, Revonsuo sanoo.
Se, että "todella monet" näkevät unia vaikkapa lentämisestä, on itse asiassa ainakin osittain muistiharhaa. Muistamme tavallisesti vain pienen osan unistamme.
– Lentounet nähdään tyypillisesti aamun pitkissä REM-vaiheissa, joissa aivot jo alkavat heräillä. Usein niin sanotut selkounet, eli unet, joissa tiedämme näkevämme unta, voivat myös sisältää lentämistä. Jotkut ovat käyttäneet lentämistä konstina päästäkseen pakoon painajaisunien takaa-ajajia, Revonsuo kuvaa.
Selkounet "muistetaan hyvin erityisinä kokemuksina"
Lentämisen tunne voi syntyä, kun unessa otetut juoksuaskeleet venyvät ja venyvät. Lopulta tuntuu kuin kävelisi kuussa.
– Unimaailmassa ei tietenkään ole painovoimaa, joten on mahdollista kokea keho siitä vapaaksi. Lentounet, kuten selkounet, usein sisältävät tunteen kontrollista: voin lentää minne haluan, ja selkounessa tätä kontrollia käytetäänkin tietoisesti.
Lentounet ajoittuvat lähelle heräämistä, jolloin aivot ovat jo heränneet ja kykenevät kontrolloimaan käyttäytymistä. Tietoiset selkounet ovat usein miellyttäviä ja vapauttavia.
– Ne helposti muistetaan hyvin erityisinä kokemuksina, kun taas monet tavanomaiset unet unohdetaan. Näistä kaikista tekijöistä johtuen lentounet ovat erittäin hyvin muistettuja ja voimakkaita unia, mutta eivät kuitenkaan kovinkaan yleisiä, kun keräämme systemaattisia uniaineistoja tutkimuksellisesti koko yön ajalta.
Putoamisuni ei ole varsinaista unennäköä
Lentämisunen lisäksi monelle tuttu on myös putoamisuni, jonka lopuksi "hätkähtää" hereille. Putoamisuni heti nukahtamisen jälkeen ei kuitenkaan ole varsinaista unennäköä lainkaan.
– Se on nukahtamiseen liittyvä refleksinomainen lihasnykäys, jota edeltää putoamisen tunne, ja nykäys sitten herättää, Revonsuo kuvaa.
Syyn "nytkähdysunelle" voisi löytää kaukaa evoluutiosta: se voi olla suojamekanismi ajalta, jolloin ihmisen esi-isät tekivät yösijansa korkealle puihin, suojaan yöllä saalistavilta pedoilta.
– Kun lihakset rentoutuivat uneen vaivuttaessa, tämä refleksi herätti herkästi, mikäli tuntui olevan pienikin riski pudota unisijasta. Putoaminen olisi ollut hengenvaarallista monestakin syystä. Joissakin kulttuureissa putoamisen tunne nukahtaessa saatettiin tulkita myös siten, että silloin sielu vaipuu alas henkimaailmaan tai manalaan, jonka uskottiin olevan jossakin valvetodellisuuden alapuolella, Revonsuo pohtii.
Samalla tavalla yleisenä unena pidetään tilannetta, jossa ihminen yhtäkkiä huomaa olevansa alasti julkisella paikalla. Revonsuo näkisi tämänkin unen simulaationa uhasta, joka kohdistuu sosiaaliseen asemaan.
– Kuten nykyinen somekulttuurikin selvästi osoittaa, haluamme antaa sosiaaliselle ympäristöllemme sokeroidun käsityksen omasta ulkonäöstämme ja pätevyydestämme, hän sanoo.
– Mikä tahansa rankka mokaaminen muiden edessä on vakava uhka meille ja sosiaaliselle asemallemme. Unet treenaavat meitä huomaamaan, milloin sellainen julkisesti häpäistyksi tulemisen uhka on kehkeytymässä.
Väkivalta unissa paljon yleisempää kuin valvemaailmassa
Unikirjan mukaan kuolema varoittaa epäonnistumisesta ja sairaudesta; myös veren ja veitset se niputtaisi huonoiksi enteiksi. Fyysinen aggressio ja vakavakin väkivalta ovat unissa paljon yleisempiä kuin valvemaailmassa.
– Joudumme väkivallan osapuoleksi unimaailmassa paljon useammin kuin valvemaailmassa, Revonsuo muistuttaa.
– Mikäli ihminen vielä ruokkii tätä unen taipumusta simuloida aggressiivista käyttäytymistä väkivaltaelokuvilla ja videopeleillä, unisimulaatio ottaa nämä konstit helposti käyttöön myös uhkasimulaatioissa. Mikä tahansa voimakkaan tunnepitoinen ja uhkaava materiaali helposti muuntuu uniksi. Moni kauhuelokuvafani on esimerkiksi kertonut minulle, että heidän painajaisissaan viholliset ovat usein zombeja.
Toisinaan murhia sisältävään uneen liittyy myös kauhu tai katumuksen tunne. Silti oman läheisen murhaaminen on Revonsuon mukaan unimaailmassa äärimmäisen harvinaista.
– Unissa tapahtuvat tapot ja murhat kohdistuvat yleensä univihollisiimme ja niiden kanssa taisteluihin. Yleensä puolustamme itseämme, kotiamme ja läheisiämme joitakin pahantahtoisia ulkopuolisia hyökkääjiä vastaan, kuten tekisimme myös valvemaailmassa, hän kuvaa.
Miksi uni toistuu vuosien ajan?
Vaikka sama uniteema toistuisi esimerkiksi vuosien ajan, yleensä syytä huoleen ei ole.
– Tämäntyyppiset unet kertovat, että unen teema liittyy emotionaalisesti voimakkaisiin tapahtumiin, ihmisiin tai paikkoihin elämässämme. Saatamme nähdä unta vaikkapa kouluaikaisesta ihastuksestamme vuosikymmenien jälkeen, tai ylioppilaskirjoituksista, tai armeijaan paluusta, Revonsuo kuvaa.
– Ainoastaan, mikäli kyseessä on todelliseen (hengen)vaaraan liittynyt posttraumaattinen painajainen, joka liittyy muihin valve-elämässä ilmeneviin posttraumaattisen stressisyndrooman oireisiin, on kyse hoitoa vaativasta häiriöstä. Tällöin uni on vain yksi oire vakavasta traumatisoitumisesta. Suomessa sotaveteraanit näkivät vuosikymmeniä sodan jälkeen kammottavia sotaunia traumatisoivien sotakokemuksien seurauksena.
Painajaiset voivat kertoa stressistä
On esimerkiksi tavallista nähdä usein seksuaalisia unia. Seksuaalissävytteisiä unia voi kokea usein varsinkin nuorena.
– Mikäli ne ovat aivan jokaöisiä ja miellyttäviä, se todennäköisesti kertoo varsin viriilistä seksuaalisuudesta ja ehkä kumppanin puutteesta, Revnsuo kuvaa.
– Mikäli seksuaalisia teemoja sisältävät unet ovat epämiellyttäviä painajaisia, se voi kertoa jostakin omaan seksuaalisuuteen liittyvästä traumaattisesta tapahtumasta tai pelosta.
Jotkut näkevät usein painajaisia läpi elämänsä
Entä, jos näkee joka yö painajaisia?
– Jos painajaiset ovat selvästi lisääntyneet aikaisemmasta ja häiritsevät normaalia nukkumista, johtavat usein heräilyihin ja pelkotiloihin, se kertoo siitä, että todennäköisesti omassa valve-elämässä on ollut meneillään jotakin hyvin stressaavaa ja kuormittavaa tai traumatisoivaa viime aikoina, Revonsuo sanoo.
Jotkut näkevät hyvin usein painajaisia läpi elämänsä. Silloin kyseessä on ihmisen persoonallisuuteen liittyvä ominaisuus.
– Se saattaa liittyä erityisherkkään, hyvin emotionaaliseen persoonallisuuteen ilman erityisiä traumatisoivia syitä, Revonsuo sanoo.
Painajaisten ahdistamaa helpottanee tieto siitä, että tutkimusten mukaan unista melko suuri osa on jollakin tavalla negatiivisia.
– Ne sisältävät erilaisia uhkaavia tai ahdistavia tapahtumia, kuitenkaan häiritsemättä normaalia nukkumista ja unentarvetta. Jotkut jopa tykkäävät pahoista unista, koska ne ovat kuin karmivia kauhuelokuvia. Ei siis kannata huolestua uhkaavista unista, elleivät painajaiset vakavasti häiritse nukkumista ja normaalia valve-elämää.