Ei näin! Tärkeä vilkkusääntö unohtuu yllättävän monelta autoilijalta

1:12img
KATSO MYÖS: Osaisitko ajaa tässä risteyksessä, jota poliisikin pitää haastavana?
Julkaistu 08.12.2023 09:03
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Vilkun käyttö liikenneympyrässä on monelle haasteellista, kertoo Liikenneturva.

Suurin osa autoilijoista tietää, että kuljettajan on käytettävä vilkkua, kun poistutaan liikenneympyrästä. Vilkkua ei tarvitse käyttää ajettaessa ympyrään, paitsi jos kääntyy heti ensimmäisestä liittymästä pois.

Neljäsosa autoilijoista ei kuitenkaan käytä vilkkua liikenneympyrässä, selviää Liikenneturvan seurannoista.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen painottaa suuntamerkin näyttämisen tärkeyttä liikenteessä.

Vilkun käyttö lisää liikenteen joustavuutta. Jos et näytä suuntamerkkiä, seuraavat ympyrään ajavat jäävät odottamaan tietoa siitä, mihin suuntaan olet menossa. Kanssakulkijat eivät osaa lukea ajatuksiasi, joten kerro heille aikeistasi.

Karvosen mukaan pienet liikenneympyrät saattavat olla autoilijoille vaikeita, sillä niissä voi olla hankaluuksia hahmottaa, milloin vilkkua käytetään.

– Hankaluus ei poista velvollisuutta. Hyvä nyrkkisääntö on laittaa vilkku päälle mahdollisimman ajoissa kuitenkin niin, että muille on selkeää mistä liittymästä olet poistumassa.

Lue myös: Onko sähköauto hyvä talviauto? Huomio nämä seikat  

Vilkku viestittää aikeet

Liikennympyrään ajavan on väistettävä pyöräilijöitä, kävelijöitä ja mopoilijoita. Myös ympyrässä jo olevaa ajoneuvoliikennettä on väistettävä. Liikenneympyrästä poistuva ajoneuvo väistää puolestaan suojatiellä ja pyörätien jatkeella kulkevia.

Vilkkua kannattaa todella käyttää, sillä se tekee liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa. Silloin muut liikenteessä olevat pystyvät paremmin ennakoimaan ajoasi. Kun autoilija näyttää suuntamerkkiä, hän kertoo aikeistaan myös risteävää tietä ylittävälle kevyelle liikenteelle.

Kun kaikilla on selkeät pelisäännöt ja jokainen tietää mihin kukakin on menossa, on liikenteessä liikkuminen sekä sujuvampaa että turvallisempaa, Karvonen muistuttaa.

Liikenneturva seuraa tienkäyttäjien käyttäytymistä vuosittain. Kyseinen seuranta tehtiin vuonna 2023.

Lue myös: Tesla Cybertruckin lähtöhinta nyt julki – nousi huimat 50 prosenttia arvioidusta

Näin suomalaisten tapa vuokrata autoja on muuttunut – nyt mennään jopa tuntitaksalla

Kiinnostaisiko todellinen neuvostoliittolaisen autoteollisuuden helmi? Tähän hintaan irtoaa olemattoman vähän ajettu "Mosse" 

Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!t

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne