"Ei ole mahdollista, että jokainen suomalainen olisi velaton" – tästä syystä velkasi ei voi koskaan kadota

Rahaa (1)
Maalaisjärjellä on vaikeaa käsittää, miten velkaa voi syntyä pankissa näpyttelemällä. Image Source/All Over Press
Julkaistu 08.10.2015 13:48

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Maalaisjärjellä on vaikeaa käsittää, miten velkaa voi syntyä pankissa näpyttelemällä. – En pysty kuvittelemaan, miten yhteiskunta toimisi ilman rahaa. Mielestäni rahaa voisi luoda eri tavalla. Mielestäni ei ole sattuma, ettei moni ymmärrä, miten rahaa luodaan, kirjailija Ville Iivarinen sanoo.

Pankkivirkailija kirjoittaa koneelle muutamia numeroita. Laitat nimesi paperiin. Simsalabim: olet nyt sata tuhatta euroa velkaa.

Maalaisjärjellä on vaikeaa käsittää, miten velkaa voi syntyä pankissa näpyttelemällä.

– Ihmisen pitää tehdä kymmeniä vuosia töitä, että ansaitsee sata tuhatta ja maksaa pankille. Se on lainaajan osa sopimuksessa. Pankin osa on vain kirjoittaa numeroita, Ville Iivarinen kuvaa.

Iivarinen on valtiotieteiden maisteri ja kirjan Raha – Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla kirjoittaja.

– Jos ihmiseltä kysyy, kenelle rahan luomisoikeus kuuluu, kyllä väittäisin, että suurimman osan mielestä se kuuluu valtiolle. Nykyisin valtiot eivät luo rahaa, vaan rahan luominen tapahtuu pankkisektorilla. Kotitaloudet, yritykset ja jopa valtiot lainaavat rahaa, ja siten luodaan uutta rahaa. Se johtaa siihen, että maailma velkaantuu yhä enemmän, kuten nykyään nähdään.

Iivarisen mukaan velkaantuminen johtuu siitä, miten rahaa nykyään luodaan. Velka luo rahaa – syntyihän sadan tuhannen euron asuntolainasummakin siten, että pankki näpytteli summan koneelleen.

– Velkaantuminen on ainoa tapa, jolla rahaa luodaan. Velanmaksu tuhoaa rahaa. Jos mietitään lamaa ja taantumaa, ei ole kyse muusta kuin siitä, että halukkuus ottaa ja antaa lainaa tyrehtyy, ja halutaan vain maksaa pois vanhaa lainaa. Kun lainaa maksetaan pois enemmän kuin otetaan, se tuhoaa rahaa taloudesta. Kun rahaa tuhotaan, yritykset huomaavat myynnin vähenevän, jolloin pitää vähentää työvoimaa. Valtion verotulot vähenevät, valtio velkaantuu. Lama ei ole sen monimutkaisempi ilmiö, jos ymmärtää, miten rahaa luodaan ja tuhotaan, Iivarinen kuvaa.

Rahaa (2)

Hetkinen. Tällaisessa maailmassaan ei ole mahdollista, että jokainen suomalainen olisi velaton.

– Ei mitenkään mahdollista. Kun raha toimii tällä tavalla, taataan se, että hyvin suuri osa väestöstä on jatkuvasti velassa. On oikeastaan pakko olla, jotta rahaa voi olla olemassa. Se on mielestäni suurin epäkohta yhteiskunnassa, Iivarinen sanoo.

– Mitä raha oikeastaan on? Se edustaa taloudellista arvoa, joka on jo olemassa. Raha on pelkkä numero, symboli. Miksi meidän pitäisi velkaantua enemmän, jotta voisi olla olemassa jokin symboli kaikelle sille, mikä on jo olemassa? Siitä rahareformissa, josta puhun, on kysymys: erotettaisiin kokonaan rahan luominen velkaantumisesta ja pankkitoiminnasta. Valtion toimesta luotaisiin talouden rahavaranto. Se ei olisi velkaa, vaan pelkkää puhdasta rahaa. Ei ole väliä, onko se fyysistä rahaa, vai numeroita tietokoneessa. Se on mielestäni yhdentekevä asia. Kirjanpidossa se luettaisiin varallisuudeksi.

Rahaa (3)

"Se ei voi johtaa muuhun kuin täystuhoon"

Nykytaloudessa tavoitellaan jatkuvaa kasvua. Rajallisessa maailmassa loputon talouskasvu on kuitenkin mahdottomuus.

– Ongelma syntyy mielestäni siitä, että kaikki raha luodaan maailmaan korolla. Raha luodaan sillä ehdolla, että enemmän rahaa maksetaan takaisin tulevaisuudessa. Koska vaatimus maksaa enemmän rahaa liittyy kaikkeen rahaan, mitä maailmassa on, se luo hirveää painetta talouskasvuun. Kaikkien on tienattava enemmän, jotta he voivat tulevaisuudessa maksaa enemmän, Iivarinen sanoo.

– Kyllähän se huomataan heti, kun talouskasvu lakkaa: maksuvaikeudet alkavat lisääntyä välittömästi, velanottohalu tyrehtyy ja työttömyys lisääntyy. Loputtoman talouskasvun tavoittelu on mielestäni yksi tämän rahajärjestelmän seuraus. Siitä on ekologisesti todella katastrofaaliset seuraukset. Se ei oikeastaan voi johtaa muuhun kuin täystuhoon.

Ratkaisu olisi siis raha, joka luodaan niin, ettei siihen liity velkaa, korkoa tai vaadetta maksaa jollekin jotakin.

– Kun rahan luominen erotettaisiin pankkitoiminnasta kokonaan, ei rahaa luotaisi sen takia, että se toisi pankille rahallista voittoa. Rahaa luotaisiin sen takia, että rahaa pitää olla olemassa, jotta talous voi toimia. Mielestäni raha, joka olisi olemassa irrallaan rahoituksesta, ei toisi kasvupakkoa tullessaan. Talous voisi tasaantua tietylle tasolle, ja sama raha jatkaisi kiertämistä taloudessa. Talous toimisi mielestäni paljon nykyistä paremmin.

Rahaa (4)

"Ei ole sattuma, ettei moni ymmärrä, miten rahaa luodaan"

Iivarinen korostaa, ettei "todellakaan puhu" rahan lakkauttamisesta.

– En pysty kuvittelemaan, miten yhteiskunta toimisi ilman rahaa. Mielestäni rahaa voisi luoda eri tavalla. Mielestäni ei ole sattuma, ettei moni ymmärrä, miten rahaa luodaan.

Myös Iivarisen ehdottamassa maailmassa voisi edelleen hakea ja saada asuntolainaa.

– Kyllähän rahoitussektori olisi edelleen olemassa. Rahoitussektorin tehtävänä olisi tuoda sijoittajat yhteen. Ihmiset, joilla on ylimääräistä rahaa ja jotka haluavat sille tuottoa, olisivat toinen puoli rahoitussektorissa. Toinen puoli olisivat ihmiset, jotka haluavat lainaksi rahaa, ja ovat valmiita maksamaan siitä korkoa. Markkinatalouden lait säätelisivät, miten se tapahtuu ja mihin rahan hinta asettuu, Iivarinen kuvaa.

– Siinä on hassu juttu, että näinhän kaikki väittävät homman toimivan nykyisinkin. Taloustieteessäkin mallinnetaan, että asiat tapahtuvat näin. Ei siis olisi kyse muusta kuin siitä, että asiat muutetaan sellaisiksi, millaisiksi kaikki ovat ne tähänkin asti kuvitelleet.

Katso videot!

Mitä asuntolaina oikeasti on?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Mitä pankkitalletus oikeasti on?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Raha