"Ei ole rahaa", vastasi pääministeri Rinne hoitajapulaan – mitä hoitajamitoitukselle kuuluu nyt? Hallitus antanee lisätietoja kansaa kohahduttaneeseen kysymykseen

Tänään on määrä saada lisää tietoa hallituksen tavoitteesta toteuttaa ympärivuorokautisen hoivan sitova hoitajamitoitus, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esittelee lakiluonnoksen sisältöä.

Pääministeripuolue SDP on linjannut, että henkilöstömitoitus säädetään lakiin vuoden loppuun mennessä. Sitovaksi mitoitukseksi on kaavailtu 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Hallitus aikoo varata taloudelliset resurssit mitoituksen toteuttamiseen julkisen talouden suunnitelmassa ja talousarvioissa.

Hoitajien tarpeesta eriäviä arvioita

Mitoitukseen tulee kuitenkin pitkä siirtymäaika. On arvioitu, että sen toteuttaminen vaatisi yli 4 000:ta uutta hoitajaa. Elokuun lopulla Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat nostivat omaa arviotaan 5 000:een.

Hoitajamitoitus on herättänyt alkusyksystä runsaasti keskustelua pääministeri Antti Rinteen (sd.) myönnettyä syyskuussa paneelikeskustelussa, että tällä vaalikaudella ei saada 4 000:ta hoitajaa ja lääkäriä lisää.

Syynä on Rinteen mukaan se, että rahaa ei ole riittävästi. Hoitohenkilökuntaa tarvitaan vanhuspalvelujen lisäksi myös muun muassa julkisen terveydenhuollon hoitotakuun toteuttamiseen.

"Ei ole rahaa"

Rinteeltä kysyttiin syyskuisessa paneelikeskustelussa, mikä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen merkittävin saavutus tämän hallituskauden aikana. Rinne vastasi, että hallitus pyrkii toteuttamaan 0,7:n hoitajamitoituksen, seitsemän päivän hoitotakuun ja tuhannen ihmisen lisäyksen hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.

– Ihan loppuun asti ei saada. Tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan. Ei ole rahaa, Rinne sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Satu Karppanen kertoi STT:lle syyskuussa, että suurimmat haasteet sitovan hoitajamitoituksen toteuttamisessa liittyvät työntekijöiden saatavuuteen.

– Henkilöstöä ei ole saatavilla hallituskauden loppuun mennessä sellaista määrää kuin 0,7:ään tarvitaan, Karppanen sanoi.

Karppasen mukaan tiedossa on ollut, että uudistusta ei ole mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan tällä hallituskaudella. 

Lue myös:

    Uusimmat