Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan tällä vaalikaudella ei saada 4 000:ta hoitajaa ja lääkäriä lisää, koska rahaa ei ole riittävästi. Rinne kommentoi asiaa puoluejohtajien paneelikeskustelussa Helsingissä.
Ympärivuorokautisen hoivan sitovaksi hoitajamitoitukseksi on kaavailtu 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. Tämän toteuttamisen on arvioitu vaativan yli 4 000 hoitajaa lisää. Elokuun lopulla Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat nostivat omaa arviotaan 5 000 hoitajaan.
Rinteeltä kysyttiin keskustelussa, mikä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen merkittävin saavutus tämän hallituskauden aikana. Rinne vastasi, että hallitus pyrkii toteuttamaan 0,7:n hoitajamitoituksen, seitsemän päivän hoitotakuun ja tuhannen ihmisen lisäyksen hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.
– Ihan loppuun asti ei saada, tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, Rinne sanoi.
Siirtymäaika pohdinnassa
Hallitus aikoo antaa esityksen sitovasta hoitajamitoituksesta vuoden loppuun mennessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on sanonut, että mitoitus on tärkeää saada ripeästi ja yhdellä kertaa kirjattua lakiin, jotta yhteinen tahtotila käy kaikille selväksi.
Mitoituksen toteuttamiseen tulee siirtymäaika. Asiantuntijaryhmässä pohditaan nyt, kuinka pitkä siirtymäaika lakiin kirjataan ja miten sitovasta mitoituksesta aiheutuva työntekijöiden tarve ylipäätään ratkaistaan.
Kiuru on arvioinut, että tuloksia siirtymäajasta kuullaan syyskuun loppuun mennessä. Sillä välin hallitus aikoo varata ensi vuoden budjettiin rahaa niin, että nykyinen suositus 0,5:n mitoituksesta toteutuisi joka puolella.
STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila korostaa, että selvitystyö ikäihmisten palveluista on edelleen kesken. Hänen mukaansa siirtymäajan lopullista pituutta on vaikea ennakoida.
– Voi olla, että poliittista ennakointia ja arviointia on tehty. Selvää on, että siirtymäajat tulevat menemään hallituskauden lopulle. Tuleeko menemään seuraavalle hallituskaudelle, sitä minun on vaikea tässä kohtaa mennä arvioimaan, Varhila sanoi.
Työntekijöiden saatavuus pulmana
Asiantuntijaryhmän varapuheenjohtaja, STM:n neuvotteleva virkamies Satu Karppanen kertoo, että suurimmat haasteet sitovan hoitajamitoituksen toteuttamisessa liittyvät työntekijöiden saatavuuteen.
– Henkilöstöä ei ole saatavilla hallituskauden loppuun mennessä sellaista määrää kuin 0,7:ään tarvitaan, Karppanen sanoi.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että 0,7:n sitovan hoitajamitoituksen toteuttamiseen on vuonna 2023 käytössä 70 miljoonaa euroa vuosittaista lisärahaa.
Karppasen mukaan tämä summa ei riitä 4 400 työntekijään, joka on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio tarvittavasta lisähenkilöstöstä.
– Tiedossa on ollut, että uudistusta ei ole mahdollista toteuttaa kokonaisuudessaan tällä hallituskaudella.