Päävalmentaja Kari Jalosen viimeinen matka Leijonien peräsimessä alkoi, kun joukkue junaili keskiviikkona juhlapaikalle Pietariin, jääkiekon MM-kisoihin.
Kari Jalosesta on kasvanut vuosien varrella menestynyt ja arvostettu valmentaja. Hän pelasi itse pelaajaurallaan muun muassa kuudet MM-kisat, joten valmentaminen oli hänelle luonnollinen jatko. Hän on voittanut pelaajana ja valmentajana yhteensä peräti 11 Suomen mestaruutta. Pelaajaurasta on edelleen kovia jälkiä historiankirjoissa, sillä hänellä on hallussaan 29 vuoden takaa yhden kauden piste-ennätys SM-liigassa. Jalonen tehtaili Kärppien paidassa 44 otteluun 93 pistettä (29+64) kaudella 1986-1987.
Oulussa kasvanut Jalonen toimii nyt toista kauttaan Suomen maajoukkueen pääkäskijänä, jonka jälkeen Lauri Marjamäki ottaa ohjat käsiinsä. Jalosen valmennusura jatkuu Sveitsin suunnassa, kun mies teki kaksivuotisen sopimuksen SC Bernin kanssa. Hänen mukanaan Berniin lähtee myös Leijonien entinen pelaaja ja nykyinen apuvalmentaja Ville Peltonen.
Kaikilla valmentajilla on omat tapansa toimia ja kaikki ovat erilaisia persoonia. Kari Jalosen otteista valmentajana nousee esiin tuttuja termejä.
– Hän on erittäin työteliäs, kunnianhimoinen ja päämäärätietoinen, sanailee kokenut Lasse Kukkonen.
– Vaativa ja reilu valmentaja, jolla kuri on sopivan kova, kommentoi Mika Pyörälä.
Jalosen persoona pitää sisällään siis kaikki tärkeimmät palaset, mitä valmentajalla tarvitsee olla. Hänen persoonansa on pelaajien mukaan kokenut hieman muutosta vuosien varrella.
– Tietyllä tavalla hän on leppoisampi ja katsoo asioita pidemmällä tähtäimellä. Hän on osannut muovautua hyvin pelin mukana, kertoo Kukkonen.
Vaativa Jalonen
Vaikka persoonana hänestä on tullut hieman leppoisampi, on hänen vaatimustasonsa pysynyt samalla tasolla.
– Vaatimustaso oli korkealla vaikka pelattiin hyvin. Ei tullut paljoa siimaa silloinkaan, kun peli kulki. Vedettiin yhtä lujaa, oli vaikeampia tai parempia aikoja, kommentoi Jalosen alaisena HIFK:ssä pelannut Kimmo Kuhta.
– Hän haluaa koko ajan oppia, mikä on pelin vaatimustaso tällä hetkellä ja niinhän sen pitää huippukoutseilla mennäkin. Hänen ei tarvitse huutamisen kautta herätellä joukkuetta, vaan kaikki tietävät hänen joukkueessaan milloin pitää tsempata ja parantaa.
Jalonen haluaa koko ajan oppia uutta, ja Leijonissa valmentaminen onkin tuonut hänelle paljon uusia ulottuvuuksia valmentamiseen. Tästä saadaan kiittää hänen apuvalmentajiaan.
– Olen saanut tehdä kahden valmennustiimin kanssa töitä. Lauri Marjamäki toi paljon sellaisia asioita, joita olen häneltä oppinut. Ja nyt myös Rautakorven Jukka on tuonut paljon lisää uutta tietotaitoa. Tämä projekti on vienyt minua eteenpäin ja tehnyt minusta paremman päävalmentajan, Jalonen kertoi MM-kisojen alla.
Huippupelaajasta tuli huippuvalmentaja
Vaikka Jalosesta ei tullut ikinä NHL-menestyjää, oli hän silti kansainvälisen tason huippupelaaja. Tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että hänestä olisi tullut huipputason päävalmentaja, mutta niin kuitenkin kävi.
– Pelaajana Jalonen oli kunnianhimoinen, samoin valmentajana. Kunnianhimo on varmasti vienyt häntä eteenpäin myös valmentajana. Jalonen kuuluu ehdottomasti siihen kategoriaan, missä huippupelaajasta on tullut huippuvalmentaja, kommentoi entinen leijonaluotsi Hannu Aravirta.
Kaikki pelaajat eivät ymmärrä samalla tavalla peliä ja sen opettaminen on vaikeaa. Jalonen on tässä tapauksessa poikkeus, onhan hänestä kuoriutunut ihan kansainvälisellä tasolla kova valmentaja. Voidaankin jopa puhua, että hän MM-kisojen yksi kovimmista päävalmentajista.
– Kyllä minulla sellainen luotto on, jos mietitään Suomen jengiä, että eivät he ainakaan pelillisesti perässä ole muita maita. Jalonen saattaa olla jopa askeleen edellä, kommentoi Kuhta Leijonien tilanteesta.
Juttua korjattu. Kari Jalosen piste-ennätys on 29 vuoden takaa, eikä 19 vuoden takaa, kuten aiemmin tekstissä oli mainittu.