Kalastaja Atte näki merenpohjassa aavemaisen näyn – sukeltajat hälytettiin ratkaisemaan mysteeriä

Kemiönsaaren vesistöissä on viikonloppuna selvitetty merenpohjasta löytyneen auton mysteeriä.

Kalastusopas Atte Lairolahti oli tällä viikolla kahden asiakkaansa kanssa tavallisella kalastusretkellä Kemiönsaaren Saaristomerellä ja ohjasi venettä samalla tutkaillen merenpohjaa live-kaikuluotaimen avulla.

– Katselin, löytyykö kaloja ja yhtäkkiä tuli aika erikoisen näköinen kivi vastaan. Mietin, miten voi olla noin kulmikas kivi, Lairolahti kertoo.

Kyseiset kalastukseen käytettävät kaikuluotaimet näyttävät hyvinkin tarkkaa kuvaa kalojen liikkeistä, mutta myös kaikesta muusta, mitä pinnan alla tapahtuu.

– Menimme lähemmäs ja rupesin pyörittelemään venettä ja kaikuanturia eri kulmista.

– Sitten havahduin, että tämähän on auto eikä mikään kivi!

Lairolahden ottamista videoista näkee selkeästi, että merenpohjassa oleva esine on auto, malliltaan maasturi tai jokin muu isoperäinen ajoneuvo. Voit katsoa videoita artikkelin alusta.

Auto keskellä merta

Paikka, josta auto löytyi, sijaitsee kaukana rannasta. Lairolahti arvioi, että lähin ranta oli paikalta noin kahden kilometrin päässä, jos ei lasketa vieressä ollutta piskuista saarta.

Siellä auto kuitenkin makasi, seitsemän metrin syvyydessä keskellä merta.

– Siitä alkoi tietenkin kauhea spekulointi, miksi tuollainen on tällaisessa paikassa ja onkohan siellä jotain sisällä, hän kuvailee.

Hän soitti ensi töikseen hätäkeskukseen, joka otti paikan koordinaatit ja ilmoitti asian merivartiostolle.

Alueella ei ollut ilmoitettu uponneista autoista, joten asia oli viranomaisillekin siinä vaiheessa yhä mysteeri.

Kalastusammattilaisena Lairolahti on nähnyt meressä kaikenlaista sinne kuulumatonta: veneiden hylkyjä, pyykinpesukoneita ja yhden peräkärryn.

– Kyllähän siellä näkee kaikennäköistä lumikelkkaa ja mönkijää, mutta tuollainen kolme tonnia painava maasturi… Erikoista, hyvin erikoista.

Mysteeri ratkesi

MTV Uutiset soitti sunnuntaina Länsi-Suomen merivartiostolle, joka oli käynyt paikan päällä ihmettelemässä merenpohjassa lojuvaa autoa.

Sukeltajat olivat käyneet tarkastamassa, ettei ajoneuvossa ole mitään tai ketään sisällä, ja katsoneet rekisterinumeron.

Sitä kautta Merivartiosto oli tavoittanut myös auton omistajan.

– Hänen kertomansa mukaan auto oli noin 15 vuotta sitten jäätalvena sinne uponnut, kertoo meripelastusjohtaja Jussi Ikola Turun meripelastuskeskuksesta.

Omistaja oli kertonut, että tuolloin uppoamishetkellä paikalla oli ollut poliisia ja pelastuslaitosta, eli uppoaminen oli kyllä viranomaisten tiedossa. Todennäköisesti merkintöjä ei vain enää näin pitkän ajan päästä löydetty.

Ikolan mukaan tavallisista meripelastustehtävistä arkistoja ei säilytetä 10 vuotta kauempaa.

"Sehän on aika hintava projekti"

Autoja löytyy säännöllisesti meren ja järvien pohjasta, usein juuri jäihin putoamisen seurauksena.

– Aina sattuu virhearviointeja: uskotaan, että se jää vielä kantaa, kun mennään autolla saaressa olevalle mökille. Sitten vähän keväämmällä se auto meneekin sinne veteen, Ikola kuvailee.

Auton nostaminen merestä olisi kuitenkin viime kädessä omistajan vastuulla, samoin kuin uppoavien veneiden.

– Sehän on aika hintava projekti, Ikola sanoo.

– Kauppalaivojen kanssa asia on yksinkertaisempi, kun vakuutusyhtiö löytyy oikeustaistelun jälkeen maksajaksi. Mutta näissä siviiliasioissa sitä maksajaa ei niin helposti ehkä löydy.

Lue myös:

    Uusimmat