Suomen meriarkeologisen seuran jäsenet löysivät viime viikon lauantaina Espoossa sijaitsevalta Rysäkarin itäpuolelta teräslaivan hylyn.
Reilut 40 metriä pitkä, 6-7 metriä leveä ja 5-6 metriä korkea hylky löytyi 16 metrin syvyydestä.
Vielä eilen Suomen meriarkeologisen seuran puheenjohtaja Markku Luoto kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että mysteerihylyn alkuperän täydelliseen selvitykseen voisi kulua paljon aikaa.
– Tästä alkaa salapoliisityö ja se kestää yleensä vuosia, kertoi Markku Luoto kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa torstaina.
Suomen meriarkelogoinen seura julkaisi merenpohjassa olleesta teräslaivan hylystä vedenalaista videokuvaa, joka on nähtävissä yläpuolelta löytyvältä videolta.
Youtube-käyttäjä vei seuran hylyn jäljille
MTV Uutiset tavoitti perjantaina Suomen meriarkelogoisen seuran puheenjohtajan, kenellä oli kerrottavanaan poikkeuksellisia uutisia liittyen laivan alkuperään.
Markku Luoto kertoo MTV Uutisille, että vastoin kaikkia odotuksia aluksen alkuperä on onnistuttu selvittämään jo nyt. Siitä kiitos kuuluu Youtube-käyttäjälle, joka oli tutkinut Kansallisarkistosta vanhoja uutisjuttua Etelä-Suomesta 1900-luvun alkupuolelta.
– Youtube-sanoilla kalkki ja uppoaminen. Tiedot täsmäsivät hylyn kanssa, Luoto kertoo.
Laiva liittyy mitä ilmeisimmin 17. marraskuuta 1909 liittyneeseen uppoamistapaukseen, jossa Porvoota kohti kulkenut, kalkkilastissa olleen veneen proomu upposi merenpohjaan. Tapahtuneesta uutisoivat tällöin muun muassa Hufvudstadsbladet ja Helsingin Sanomat.
Proomun ankkurilyhty oli sammunut
Väylällä parkissa olleen aluksen proomun ankkurilyhty oli sammunut ja Helsingin Sörnäisistä lähtenyt, Laponia-niminen puutavaraa kuljettanut höyrylaiva oli pimeässä törmännyt siihen.
Törmäyshetkellä laivan miehistö oli ollut parhaillaan korjaamassa lyhtyä. Miehistö selvisi törmäyksestä uutisten mukaan ehjin nahoin.
– Alus upposi ja siitä on ollut seuraavalla viikolla Hankoa myöten uutisia. Joku oli jättänyt ankkuroidun aluksen keskellä väylää ja sitä oli pidetty niin pöyristyttävänä, että se oli ylittänyt uutiskynnyksen.
Luoto pitää löytöä ylipäätään löytöä uskomattomana.
– Tämä on aivan käsittämätöntä ja poikkeuksellista ellei kerta kaikkiaan ainutlaatuista. En muista, että Suomessa olisi koskaan näin nopeasti tapahtunut vastaavaa. Yleensä nämä vie vuosia, kun joudutaan kahlaamaan läpi huutokauppapöytäkirjoja, meriselityksiä ja muita, Luoto hehkuttaa.
Suomen meriarkeologinen seura tutkii, kouluttaa ja tuo esille vedenalaista kulttuuriperintöä, joista hylyt muodostavat suurimman osan.
Katso yläpuolelta löytyvältä videolta miltä hylky näyttää ja mitä muuta aluksesta tiedetään tällä hetkellä.