"Eivät ne maksa itseään takaisin" - vesimittareista luovutaan yhä useammin

Vesimittareiden elinkaari ja huolto on osoittautunut monissa yrityksissä kannattamattomaksi. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 20.07.2015 16:44
Toimittajan kuva

Mika-Matti Taskinen

mika-matti.taskinen@mtv.fi

@mmtaskinen

Nopeasti vanhenevan tekniikan aiheuttamat virheet ovat usein syynä siihen, että taloyhtiöt toisensa perään luopuvat vesimittareista tai jättävät valmiiksi asennetut laitteet hyödyntämättä.

Helsingin Sanomat uutisoi Kalasatamassa sijaitsevasta talosta, jossa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden vesimittareiden luvut olivat 7 miljoonaa litraa suuremmat kuin asuntojen mittareiden yhteenlasketut luvut.

Vesimittareiden virheelliset lukemat eivät olekaan tavattomia, kertoo sijoitusasuntoyksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää asuntosijoitusyhtiö Satosta.

– Yksittäistapauksia meillä on ollut. Mutta mitä olen alan muilta toimijoilta kuullut, niin kyllä näitä vikaantumisia on yllättävästikin näissä vesimittareissa.

Mekaaniset vesimittarit ovat käyttöiältään lyhyitä. Juuri mittarivanhukset ovat usein niitä, jotka pahaa mieltä aiheuttavat, itse asiassa sekä veden kuluttajalle että laskuttajalle.

– Vesimittarien elinkaari ei ole kovin pitkä, puhutaan 10–15 vuodesta. Investointina nämä vesimittarit syövät vedensäästöistä saatavaa etua, jos elinkaari on lyhyt, Järvenpää kertoo.

"Laskut omistajan piikkiin"

Investoinnin kannattamattomuus ajoi nimettömänä pysyttelevän yrityksen luopumaan vesimittariperusteisesta laskutuksesta kokonaan.

Tarinan kulku on usein sama: Asukas epäilee virhettä mittarilaskutuksessa, jonka vuoksi yritys todentaa mittareiden toimivuuden. Analyysi veden virtaamista kertoo, toimiiko mittari. Loppulasku on joko vain analyysin hinta tai miljoonainvestointi uuteen mittauslaitteistoon.

– Uusittava mittaristo on niin iso investointi, että meidän laskelmien mukaan uudet mittarit eivät edes maksaisi itseään takaisin, kerrotaan vesimittarilaskutuksesta luopuneesta yrityksestä.

Myös Suomen suurin vuokra-asuntojen omistaja Sato käyttää mittareitaan aktiivisesti ainoastaan 1000 asunnossa, vaikka mittareita on asennettu kaikkiaan 2300 asuntoon. Mittarit uinuvat, sillä mittareiden kuukausittainen tarkistaminen ja laskuttaminen ei ole osoittautunut kustannustehokkaaksi. 

Virheelliset vesimittarit laskut kuittaa usein myös omistaja, Juha-Pekka Järvenpää toteaa. 

– Asiakas ei ainakaan joudu maksamaan ylimääräistä vedestä. Kyllä se menee asunnon omistajan piikkiin.

"Uskomatonta nuukuutta"

Vesimittarit ovat aiheuttaneet myös äärimmäisen penninvenytyksen kulttuurin, nimettömänä pysyttelevästä yrityksestä kerrotaan.

Eräänkin kerran he ovat tarkkailleet etäluettavien vesimittareiden lukemia ja olleet vakuuttuneita, että mittari on lopettanut toimintansa. Toimimaton mittari paljastuikin toimivaksi, asunnossa vain asui äärimmäisen säästeliäs asukas.

– Meidän kokemusten mukaan se on kyllä uskomaton määrä, minkä verran ihminen voi nuukailla veden kanssa, yrityksestä sanotaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa