EK:n asiantuntija Trumpin kauppasodasta: "Jos on tällaisia ystäviä, niin mihin enää vihamiehiä tarvitaan"

1:03imgKatso video: Yhdysvaltojen rajanaapuri Kanada aloitti vastatoimet Trumpin tuontituolleille.
Julkaistu 02.02.2025 18:09

MTV UUTISET – STT

Tullit ovat Trumpille keino moukaroida kumppanimaita ja saada ne neuvottelupöytään, arvioi EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin harjoittama uhkailu tuontitulleilla ja tullien toimeenpano ei sinänsä ole yllätys, koska siitä saatiin oppia jo Trumpin ensimmäisellä kaudella. Näin arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori.

Vuoren mielestä on kuitenkin yllättävää, että Trump on ryhtynyt heti toisen virkakautensa alussa kurittamaan Kanadaa ja Meksikoa, jotka ovat Yhdysvalloille taloudellisesti ja poliittisesti tärkeitä kumppanimaita.

Trump määräsi lauantaina kaikille Kanadasta ja Meksikosta tuotaville tavaroille 25 prosentin tullimaksut. Poikkeuksena ovat Kanadan energiatuotteet, joiden tuontitulliksi tulee 10 prosenttia. Samalla Trump päätti 10 prosentin tulleista Kiinan-tuonnille.

Lue myös: Trump asettamistaan tuontitulleista: Hintansa arvoisia

Päätösten perusteluksi Trump ilmoitti laittomasti maahan tulevat siirtolaiset sekä fentanyylin virtaamisen Yhdysvaltoihin. Tullit astuvat voimaan tiistaina.

–  Yhdysvaltojen talous ja teollisuus pitkälti käyttää molempia (Kanadaa ja Meksikoa) tietynlaisina alihankinta- ja tuotantopaikkoina. Silloin se, että laitetaan näin korkeita tulleja sekä Meksikolle että Kanadalle, on sitä, että samalla ammutaan itseä jalkaan. Siinä yhdysvaltalainen teollisuus itse kärsii, Vuori sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka tuontitullit maksaa tavaran maahantuoja, niin lopulta tulleista koituvat lisäkustannukset valuvat yhdysvaltalaisten yritysten ja kuluttajien maksettavaksi.

– Kyllä se tuntuu jonkin verran amerikkalaisen kuluttajankin kukkarossa, Vuori toteaa.

Vastatulleja viskille ja moottoripyörille

Kanada ja Meksiko ilmoittivat heti, että ne vastaavat omilla tuontitulleillaan Yhdysvalloille. Kanadan 25 prosentin tullit astuvat voimaan tiistaina. Ne koskevat aluksi noin 20 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoista tuontia Yhdysvalloista, ja myöhemmin on tulossa vielä 85 miljardia dollaria lisää.

Meksikon toimista ei ole vielä yksityiskohtaisia tietoja, mutta presidentti Claudia Sheinbaumin mukaan luvassa on sekä tulleja että muita vastatoimia.

EK:n Vuoren mukaan kauppapolitiikassa pelin henkeen kuuluu, että jos jokin maa asettaa tulleja, se saa osakseen vastatulleja.

Lue myös: Kauppasota alkoi: Kanada ilmoitti rajuista vastatoimista

Kanadan asettamien tullien piirissä on alkuvaiheessa esimerkiksi moottoripyöriä, alkoholijuomia ja appelsiinimehua. Vuori arvelee Kanadan päättäneen tullinsa siten, ettei maan oma talous kärsisi merkittävästi.

Kanada voi jopa ajautua taantumaan

Kanadan ja Meksikon näkökulmasta Yhdysvallat on erittäin merkittävä kauppakumppani, joten Trumpin tullien voi ennakoida iskevän lujaa naapurimaiden talouteen.

Vuoren mukaan on ollut ennakkoarvioita, että Kanada voisi ajautua taantumaan, jos tullien vaikutus jää pitkäkestoiseksi.

Samalla hän uskoo, että Trumpin kauppasodan ensimmäiset laukaukset osuvat myös Yhdysvaltoja omaan jalkaan.

– Iso vaara on, että Yhdysvalloissa inflaatio lähtee laukalle ja teollisuuden kilpailukyky heikkenee.

Kiina sanoi nostavansa Yhdysvaltoja vastaan kanteen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa sekä ryhtyvänsä vastatoimiin suojatakseen oikeuksiaan ja etujaan. Sunnuntai-iltapäivään mennessä Kiinan vastatoimista ei ollut vielä tarkempaa tietoa.

Vuoren mukaan Kiinalla on kyllä keinoja kovistella Yhdysvaltoja, esimerkiksi harvinaisiin maametalleihin liittyen.

Keino moukaroida kumppanimaita

Vuori sanoo, että Trump käyttää tulleja saavuttaakseen erilaisia päämääriä, jotka eivät välttämättä liity kauppaan tai talouteen.

– Trump diilaa kaikkia poliittisia tavoitteitaan yhteen, ja tullit ovat hänelle vain yksi ase moukaroida kumppanimaita ja saada ne neuvottelupöytään, Vuori sanoo.

– Tässähän se kysymys on ennemminkin maahanmuutto ja rajan toimiminen.

Kaikesta huolimatta huomionarvoista on, että Trump määräsi kahdelle läheiselle naapurimaalle ankarat 25 prosentin tullimaksut.

– Kyllä tässä tietysti nousee esille, että jos meillä on tällaisia ystäviä, niin mihin me enää vihamiehiä tarvitaan, Vuori sanoo.

Hänen mukaansa mieleen tulevat myös kysymykset siitä, millaisia uhkauksia Trumpilla on takataskussaan esimerkiksi Euroopan turvallisuuteen tai Natoon liittyen.

Yhdysvallat vetää yhä yrityksiä

Vuoren mukaan Trump sahaa nyt oksia pois länsimaisten demokratioiden yhteistyöltä ja tulehduttaa suhteita, jotka olisivat Trumpille tärkeitä kamppailussa Kiinan kanssa.

– Yksin hän ei välttämättä Kiinan kanssa pärjää, vaan kyllä hän tarvitsee länsimaisia liittolaisia.

1:38imgTrump sanoo aikovansa ehdottomasti asettaa tuontitulleja EU:lle.

Lue myös: Orpo Trumpin aikeista asettaa EU:lle tuontitulleja: Hyvin vakava tilanne

Samaan aikaan Vuori pitää myönteisenä, että EU vie eteenpäin omia kauppaneuvottelujaan esimerkiksi Latinalaisen Amerikan maiden kanssa.

– Se on tapa reagoida, että koitetaan tiivistää kauppaa muiden kanssa, jos tämä yksi iso kumppani (Yhdysvallat) ryhtyy vaikeaksi, Vuori sanoo.

– Samalla pitää muistaa, että Yhdysvallat on iso talous ja edelleen se dynamiikka vetää yrityksiä, ja Trumpin jälkeenkin on elämää.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat