Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus hukkasi tilaisuutensa tehdä uudistuksia, moittii Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vappukirjeessään. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan taas hallitus on ajamassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa alas.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan hallituksen olisi pitänyt toteuttaa uudistuksia rivakammin heti vaalien jälkeen.
Häkämies toteaa, että kilpailukykysopimus on loppusuoralla.
Sopimuksen liittokohtaiset soveltamisneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Häkämies toivoo, että sopimuksen kattavuus parantuu vielä ennen maaliviivaa. Sopimuksen ulkopuolelle ovat jättäytyneet muun muassa SAK:laiset Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Rakennusliitto.
Häkämies huomauttaa, että tänään astuu voimaan EK:n syksyllä tekemä sääntömuutos, jonka mukaan EK ei enää tee jäsenliittoja velvoittavia keskitettyjä sopimuksia.
– Tosiasia on, että maailman muutos on ajanut keskitettyjen ratkaisujen ohi. Yksi paita ei käy kaikille, Häkämies kirjoittaa.
Häkämiehen mukaan EK pyrkii jatkossa korostamaan päätöksenteon työpaikkakohtaisuutta.
2:19
Rinne moittii hyvinvointivaltion muuttamista markkinayhteiskunnaksi
Hallitus ajaa suomalaista hyvinvointivaltiota alas kohti markkinayhteiskuntaa, jossa ihmisarvon mittarina on tulotaso, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
– Tässä ollaan viemässä suomalaista hyvinvointivaltiota aika radikaalilla tavalla markkinavetoiseen malliin, jossa rahalla tulee olemaan suuri merkitys siinä, mitä palveluja saat, Rinne sanoi STT:lle.
Oppositiojohtaja käsitteli teemaa myös vappupuheessaan Kotkassa. Hyvinvointivaltion alasajon lisäksi puheessa saivat kyytiä myös sote-uudistus ja hallituksen yksityistämiskaavailut.
– Hallituksen linjaukset sote-uudistuksessa tarkoittavat veroparatiisiyhtiöiden kermankuorinnan mahdollistamista kansalaisten tarvitsemien, yhdessä rahoitettujen ja kaikille saatavissa olevien palveluiden laadun ja laajuuden kustannuksella.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin tieverkon yhtiöittämissuunnitelmat eivät nekään Rinnettä innostaneet.
– Väylän käyttäjä– joka siis on sen jo veroeuroillaan kerran maksanut – maksaisi käytöstä, siis maksaisi jo maksamansa uudelleen. Jotta yksityiset, uuteen valtionyhtiöön sijoittavat tahot saisivat sijoittamalleen pääomalle vaatimansa tuoton, Rinne kummasteli.
2:06
"Lompakko määrää palvelujen saannin"
RinteeTulevaisuudessa varallisuudella on merkitystä julkisten palveluiden saannissa, arvioi kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) vappupuheessaan.
– Hallituksen yksi kärkihanke on julkisten palvelujen ja omaisuuden yhtiöittäminen sekä kaupallistaminen valinnanvapauden nimissä. Siis jatkossa lompakon paksuudella on merkitystä palvelujen saannissa. Tämä ei ole hyväksyttävä muutos totuttuun suomalaisen tasa-arvoiseen hyvinvointivaltioon, Ihalainen sanoi.
Ihalainen painotti myös, että kilpailukykysopimus olisi nyt saatava aikaan.
– Useiden epäonnistuneiden yritysten ja hallituksen pontevuudella kääräisemän pakkolakipaketin jälkeen on päästy tilanteeseen, jossa työmarkkinakeskusjärjestöt saivat aikaan poikkeuksellisen suuren vastuun ja sopimuskyvyn osoittamisen jälkeen kilpailukykysopimuksen, joka on nyt liittotason neuvotteluissa. Toivon, että ratkaisu toteutuu, Ihalainen sanoi.