SAK:n hallituksen päätös hyväksyä yhteiskuntasopimus ei riitä Elinkeinoelämän keskusliitolle.
EK ei toistaiseksi aloita sopimuksen liittokohtaisia soveltamisneuvotteluja, koska se ei ole tyytyväinen sopimuksen kattavuuteen.
SAK:laisista liitoista sopimuksen ovat hylänneet muun muassa palvelualojen jättiliitto PAM ja kuljetusalan liitto AKT.
EK:n mielestä yhteiskuntasopimuksen toteutuminen on SAK:sta kiinni ja SAK:n mielestä EK:sta kiinni, hallituksen mielestä työmarkkinajärjestöistä kiinni ja Pamin mielestä hallituksesta kiinni.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoo MTV Uutisille, että eteenpäin on mentävä.
-Neljä järjestöä hyväksyi viikko sitten yksimielisesti tämän ratkaisun ja olimme valmiita lähtemään liittopöytään. Nyt sitten ilmeni, että SAK:n osalta kattavuus on noin heikko. Miten me selitämme niille ryhmille, jotka ovat mukana, että teidän tulee tehdä näitä vaikeita päätöksiä, mutta lähes puolet SAK:n jäsenistä jäisi ulos.
Hallitus arvioi vasta kesäkuun alussa riittääkö sopimuksen kattavuus. EK:lla on kiire, koska tehtävää on Häkämiehen mukaan paljon.
-On enää vajaa kolme kuukautta aikaa soveltaa nämä ratkaisut, mm. viedä palkkasopimus työehtosopimuksiin, käsitellä kilpailukykysopimuksen asiat ja pohdittava millä tavalla paikallista sopimista viedään sopimuksiin.
Häkämiehen mielestä yhteiskuntasopimuspakettiin pitäisi ottaa ns. Suomen malli. Tällä takoitetaan sitä, että vientisektori määrittelisi syksystä 2017 lähtien palkkojen tason.
-Se on toiminut Ruotsissa lähes 20 vuotta ja osin selittää Ruotsin hyvää menestystä. Sillä turvataan kilpailukyky hyvin pitkäjänteisesti. Jos otamme tuon mallin käyttöön Suomessa niin uskon, että se osaltaan parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä.
Häkämiehen mukaan yhteiskuntasopimuksen kaatuminen olisi huono vaihtoehto niille ryhmille, jotka nyt ovat kriittisiä sopimukselle:
-Työllisyys ei parane eivätkä verotulot kehity. Sitä kautta tulee lisää leikkauksia. Olisi äärimmäisen tärkeää, että saataisiin kattavuutta sopimuksen taakse ja nämä vaikeat ratkaisut vietyä eteenpäin ja sitä kautta työllisyys käännettyä, toteaa Häkämies.