Suomen Yrittäjissä suhtaudutaan nihkeästi hallituksen suunnitelmille työllistää pitkäaikaistyöttömiä yrityksiin työttömyystuella. Ehdotuksen mukaan pitkäaikaistyötön voisi työskennellä yrityksessä puoli vuotta tai kunnissa jopa vuoden.
– Ei yritysten kriteerinä ole palkata mahdollisimman halpaa työvoimaa, vaan tuottava ja yritykseen ympäristöön sopiva henkilö, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.
Myös STTK:n pääekonomisti Ralf Sund epäilee varsinkin yritysten mutta myös kuntien kykyä ja halua työllistää vain työllistämisen takia pitkäaikaistyöttömiä.
– En jaksa uskoa, että siellä olisi suurta intoa ottaa kokeiluksi pitkäaikaistyöttömiä, vaikka saisivat ilmaiseksi työvoimaa, arvioi Sund.
Syynä on tiukka työtahti sekä yrityksissä että kunnissa.
– Yritykset ovat kovan tuloksentekopaineen edessä. Ne arvioivat hyvin huolellisesti työvoimatarpeensa ja sen osaamisen mitä tarvitsevat. Edes julkinen sektori ei ole siis mitään hyväntekeväisyyslaitoksia enää, sanoo Sund.
"Varovaisin ottein kokeilisin"
Täysin kokeilua ei tyrmätä, koska kansantalouden kestokykyä rasittavaan pitkäaikaistyöttömyyden katkaisuun kannattaa keinoja hakea.
– En minä sitä täysin hylkäisi, mutta lieventäisin ehtoja, sanoo Sund.
– Tapauskohtaisesti sitä voisi hyvin lyhytkestoisesti ja varovaisin ottein käyttää.
Sundin mielestä pitkäaikaistyöttömiä pitäisi palvella nykyistä henkilökohtaisemmin.
– Ratkaisun avain on se, että osaajia, jotka asiakkaan kanssa löytävät sen tehokkaimman tavan työllistyä, tarvitaan lisää.
– On kovaa työtä löytää se väylä ja auttaa kulkemaan eteenpäin.
Kuismanen painottaa aktivointia työttömyyden alussa.
– Siinä vaiheessa, kun on tiputtu koulutukselta koulutukselle, sieltä on jo hyvin hankala saada varsinkaan pienempiin yrityksiin sellaista työntekijää, jota yritykset aidosti tarvitsevat.
– Puuttuminen ja aktivoiminen työttömyysputken alkupäässä on kaikkien tehokkain tapa vaikuttaa.
Hallituksen työelämäkokeilu on lausuntokierroksella. Se koskisi viittä kuntaa: Poria, Raumaa, Kuopiota, Siilinjärveä ja Tuusniemeä. Lain on määrä tulla voimaan jo elokuun alussa ja se olisi voimassa ensi vuoden loppuun.