Viime vuonna alkanut kokeilu, jossa kunnat ovat saaneet tehdä itsenäisiä työllistämispäätöksiä, on tuottanut niin hyviä tuloksia, että sille toivotaan saman tien kahden vuoden jatkoaikaa. Asiantuntija pitää asiakkaiden ja henkilökunnan siirtelyä paikasta toiseen hallituksen laatikkoleikkinä.
Kunta-asiantuntijoiden on helppo puhua, sillä tulokset ovat rohkaisevia. Esimerkiksi Pirkanmaalla työllistyi tammikuussa sata pitkäaikaistyötöntä joka viikko.
– Kohderyhmänä ovat henkilöt, jotka eivät saa ansioturvaa eli asiakkaissa on paljon pitkään työttömiä olleita ja henkilöitä, jotka tarvitsevat monialaista apua ja tukea työllistymeensä. Siihen nähden näen, että luku on hyvä, kommentoi tilannetta ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista.
Pirkanmaalla kokeilussa on mukana kymmenen kuntaa. Yhteensä yli 20 000 pääosin pitkäaikaistyötöntä siirtyi TE-toimistosta kuntien hoidettavaksi. Lisäksi osa TE-hallinnosta siirtyi kuntien alle.
Pirkanmaalla kokeilu on johdattanut 1400 pitkäaikaistyötöntä pääosin palkansaajaksi, yrittäjäksi tai opintojen pariin viimeisen puolen vuoden aikana.
– Se on paljon, kun huomioidaan, että kohderyhmässä on henkilöitä, joiden työllistymisedellytykset eivät ole ihan siinä kunnossa, että työmarkkinakynnys voisi ylittyä. Pitää kehittää osaamista, tarvitaan monia valmennuspalveluja tai ihan sosiaali- ja terveyspalveluita.
Työttömillä henkilökohtaiset omavalmentajat
Kokeilukulttuurin keskeinen viesti on se, että jos asiakas ei pääse työhön tai koulutukseen, hän pääsee sellaiseen työllistämistä edistävään palveluun, joka auttaa häntä eteenpäin.
– Me pystytään turvaamaan lähipalvelut kaikissa kokeilualueen kunnissa ja henkilökohtainen omavalmentaja kaikille työttömille, Saari tiivistää.
MTV Uutiset kysyi työllisyyskokeilukunnilta, Rovaniemeltä Turkuun, miten he kokevat kokeilun tilanteen. Kaikilla kokeilualueilla toivotaan, että kokeilu ei loppuisi tämän vuoden lopussa, vaan jatkuisi aina vuoden 2020 loppuun asti – maakuntauudistuksen siirtymävaiheen ylitse.
Saaren mukaan ministeriö hakee kokeiluilla toimintamalleja tulevaan maakuntauudistukseen. Asiantuntija kokee, että asiakkaiden ja henkilökunnan siirtelyt paikasta toiseen ja takaisin vaikuttavat laatikkoleikeiltä.
– Mehän rupeamme sitten valmistelemaan aika nopeasti kokeilun aloituksen jälkeen jo asiakkaiden takaisinsiirtoa TE-toimistoon. Sitten TE-toimisto ottaa heidät vastaan ja alkaa valmistelemaan heidän siirtoa vuoden kuluttua maakuntaan. Meidän pitäisi antaa näiden kokeilujen jatkua. Näiden laatikkoleikkien sijaan nyt pitäisi hoitaa työllisyyttä.