EKP:lta valtava elvytysohjelma: Yli 1000 miljardia lisää rahaa euroalueelle

Julkaistu 22.01.2015 14:59(Päivitetty 22.01.2015 16:33)

MTV UUTISET - STT - Reuters

Euroopan keskuspankki aloittaa odotettua järeämmän elvytysohjelman. Pääjohtaja Mario Draghi kertoo, että pankki ostaa joukkovelkakirjalainoja 1140 miljardilla eurolla.

Ostot nousevat 60 miljardiin euroon kuukaudessa ainakin syyskuun 2016 loppuun saakka. Ohjelma käynnistyy maaliskuun alussa.

Etukäteisarvioissa EKP:n odotettiin ostavan valtioiden ja yritysten velkakirjoja 50 miljardin euron verran kuukaudessa.

EKP:n tarkoitus on lisätä rahan määrää euroalueella. Joukkovelkakirjojen ostot tarkoittavat käytännössä setelielvytystä.

Rahan määrän lisääminen on omiaan elvyttämään euroalueen horjuvaa taloutta ja torjumaan deflaatiota.

EKP ei ole koskaan aiemmin harjoittanut setelielvytystä. Yhdysvaltain keskuspankki on kuitenkin elvyttänyt taloutta hyvällä menestyksellä jo vuodesta 2008 alkaen EKP:n nyt käyttöön ottamilla keinoilla.

EKP ottaa niskoilleen 20 prosenttia ohjelman riskeistä. Lopun riskistä jakavat euroalueen jäsenmaat.

Erityisesti Saksa on ollut haluton ottamaan vastuuta muiden maiden kuten Kreikan joukkovelkakirjalainoista. EKP:n päätös tarkoittaa sitä, että valtaosa ohjelmasta on kansallisten keskuspankkien vastuulla.

EKP:n neuvoston päätös ei ollut yksimielinen. Draghi kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että päätöstä kannatti suuri enemmistö neuvoston jäsenistä.

EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan 0,05 prosentissa. Ilmoitus massiivisesta lisäelvytyksestä vahvisti selvästi osakemarkkinoita Euroopassa. Euron kurssi heikkeni 1,15 dollarin pintaan.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun toiveena oli, että EKP ostaisi joka kuukausi vähintään 50 miljardilla eurolla sekä valtion velkakirjoja että muitakin velkakirjoja. Toive toteutui ja ylittyi.

Kangasharju toivoo myös, ettei EKP asettaisi ohjelmalle päättymispäivää.

– Vaan sanottaisiin, että niitä niin kauan ostettaisiin, kunnes odotukset talouskasvun käynnistymisestä löytyy. Lisäksi inflaatio nousisi sieltä nykyisistä nollalukemista lähemmäs kahta prosenttia. Niin kauan ostettaisiin, että nämä kaksi ehtoa täyttyisi, eli inflaatio käynnistyisi ja myöskin talouskasvu käynnistyisi. Kangasharju sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Talous