Eksoskeletoneista lisäpotkua fyysiseen työhön: MTV esittelee ulkoisen tukirangan – "Henkilö on aika tyytyväinen, kun ei olekaan jatkuva kipu"

10:13imgLorenz Backman kokeili Huomenta Suomessa, miten eksoskeleton vähentää työn kuormittavuutta.
Julkaistu 30.07.2023 08:13
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Meditaksen eksoskeleton-yrittäjä ja asiantuntija Minna Laine ja Petri Laine esittelivät Huomenta Suomessa ulkoista tukirankaa, eli eksoskeletonia.

Eksoskeletoneita on Minna Laineen mukaan otettu laajasti käyttöön työn keventäjinä etenkin teollisuudessa ja sote-alalla. 

– Eksoskeleton on ulkoinen tukiranka ja puhutaan tällaisesta puettavasta tukimekanismista. Voi olla aktivisia tai passiivisia tukirankoja, joista aktiiviset tukirangat ovat moottorisoituja, Minna Laine kertoo.

Suomi on vahvasti mukana eksoskeletoneiden tutkimuksessa, vaikkei niitä vielä Suomessa valmistetakaan. 

– Suomalainen innovaatio EMG-mittaus, joka mittaa lihaskuormitusta, kertoo dataa siitä miten paljon laite keventää lihaskuormitusta, Minna Laine kertoo. 

Eksoskeletoneiden tekniikka on pitkälle vietyä ja niitä voi säätää monin tavoin esimerkiksi työn kuormittavuuden mukaan. 

Rakennusalallakin käytetty yläkäsi-kevennin on ollut Meditaksella nyt neljä vuotta markkinoilla. Tämän avulla ylöspäin tehtävät asennustyöt, kuten sähköasentajien työt keventyvät. 

– Kuormitus kevenee olkapäiltä ja niska-hartiaseudun lihaksista, jolloin työtä jaksetaan tehdä pidempään. Kuormituksen pienentyessä esimerkiksi hitsaustyössä voidaan saada tehtyä tasaisempaa jälkeä, kun käsi ei ala väsyä, Laine kertoo. 

Minna Laineen mukaan Suomessa ollaan vielä muihin maihin verrattuna hieman alkuvaiheessa eksoskeletonien käyttöönotossa. 

– Mutta silti nyt on tullut selkeä nousu ja kiinnostus, joka johtuu oikeastaan siitä, että myös hinnat ovat tulleet alaspäin.

Eksoskeletonilla on myös lääkinnällinen ulottuvuus

Silloin kun selässä on jo vaivaa, niin eksoskeletoneissa on tarjolla myös moottoroitu tukivyö. 

– Tämä antaa tukea ja pienen nosteen, joka vähentää välilevyjen painetta, Minna Laine kertoo. 

– Henkilö on aika tyytyväinen, kun ei olekaan jatkuva kipu ja hän voi tehdä töitä ja liikkua. Liikehän on lääke kaikkiin näihin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin joka tapauksessa.  

Minna Laineen mukaan tuki-ja liikuntaelinvaivoja kannattaisi miettiä jo vähän aikaisemmassa vaiheessa, jolloin niitä pystyttäisiin vähentämään ja sitä kautta tuomaan ihmisille suorituskykyä lisää. 

– Tämä laskisi myös inhimillistä kärsimystä. Kyllä meillä on oikeasti sellainen tilanne, että kaikki keinot pitäisi ottaa käyttöön.

Laine kertoo esimerkin Tanskasta, jossa vakuutusyhtiö tukee työhönpalaamista antamalla pitkältä sairauslomalta palaavalle eksoskeletonin käyttöön, mikäli siitä on henkilölle hyötyä.

Eksoskeletonit eivät ole robotteja, jotka tekevät liikkeen henkilön puolesta, vaan keventävät kuormitushuippuja. 

– Täten eksoskeleton ei surkastuta omia lihaksia. Esimerkiksi jos vaikka riuhtaisemme jotakin, niin laite keventää kuormitushuippua ja parantaa jaksamista myös työn jälkeen, Minna Laine kertoo.

Petri Laine korostaa tämän lisäävän myös laatua vapaa-aikaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Työ