Eksyneet muistisairaat aiheuttavat poliisille tehtäviä päivittäin – moni lähtee omille teilleen ilmoittamatta ja yllättäen

aop vanhus eläkeläinen isovanhemmat kädet kuvituskuva
imago images/Eibner Europa/ All Over Press
Julkaistu 15.03.2020 02:01

MTV UUTISET–STT

Moni muistisairas lähtee omille teilleen ilmoittamatta ja yllättäen. Poliisi saa monta kertaa päivässä tiedon eksyneestä muistisairaasta, ja todellisuudessa eksyviä on enemmänkin, sillä kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon, kertoo poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta.

– Osassa tapauksista omaiset tai esimerkiksi hoitolaitoksen työntekijät ovat saattaneet etsiä muistisairasta pitkään ennen ilmoituksen tekemistä. Toisaalta moni ilmoittaa asiasta poliisille heti katoamisen huomattuaan, Heikkilä toteaa.

Heikkilän arvion mukaan muistisairaiden katoamistapaukset ovat lisääntyneet. Taustalla saattaa olla se, että muistisairaudet ovat ylipäätään lisääntyneet, tai se, että yhä useampi muistisairas asuu pidempään kotona.

Poliisi löytää muistisairaan useimmiten muutamassa tunnissa. Pahimmillaan etsiminen voi kestää päiviä.

Asiaan vaikuttavat muun muassa muistisairaan liikuntakyky sekä se, tapahtuuko katoaminen kaupungissa vai maaseudulla. Tiheään liikutuilla alueilla poliisi saa usein jonkinlaisia silminnäkijähavaintoja – ulkopuolinen henkilö on voinut kiinnittää huomiota esimerkiksi ikäihmisen poissaolevaan olemukseen. Joskus poliisi julkistaa kadonneen tuntomerkit ja saa tällä tavoin vinkkejä sijainnista.

– Korvaamatonta on myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun apu, jota poliisi saa erilaisissa etsintätilanteissa, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan on melko tyypillistä, että omille teilleen lähteneen muistisairaan pukeutuminen ei ole säänmukaista. Tämä saattaa kiinnittää silminnäkijöiden huomion.

Yleensä kadonneet löytyvät hyvässä kunnossa – harvemmin esimerkiksi kylmettyneinä tai sairauskohtauksen saaneina. Vain murto-osassa tapauksista eksyminen johtaa kuolemaan.

Taustalla voi olla koti-ikävä

Muistiliiton neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen kertoo, että muistisairaiden omille teilleen lähtemisessä on kyse täysin loogisesta toiminnasta. Muistisairas ei vain seuraavassa hetkessä enää muistakaan, minne hän oli menossa, tai ei osaa suunnistaa paikkaan, jonne hän haluaisi mennä.

– Muistisairaalla saattaa olla selkeä suunnitelma esimerkiksi pankkiin tai kauppaan menemisestä, mutta hän ei välttämättä kiinnitä vuorokaudenaikaan sen kummempaa huomiota, Heiskanen sanoo.

Joskus lähtemisen syynä on koti-ikävä. Heiskasen mukaan etenkin sairauden myöhäisemmässä vaiheessa muistisairas palaa yhä useammin tiettyyn aikakauteen, kuten työvuosiinsa, pienten lasten vanhempana toimimiseen, omiin kouluvuosiinsa tai jopa lapsuutensa asti. Muistisairaan kohdalla koti-ikävä heijastelee usein turvallisuuden kaipuuta.

– Suuri painoarvo on sillä, tuntuuko nykyinen asuinpaikka kodilta – onko seinillä tuttuja tauluja ja valokuvia tai käytössä tuttuja huonekaluja. Kotona tulisi olla myös mieluista tekemistä sekä tuttavia, jotka käyvät vierailemassa.

Myös poliisitarkastaja Heikkilä vahvistaa, että kadonneet muistisairaat ovat usein yrittäneet hakeutua entiseen kotiinsa. Kyseinen koti on saattanut olla muistisairaalla jopa kymmeniä vuosia aiemmin. Tästä syystä poliisi pyrkii selvittämään muistisairaalle tärkeitä osoitteita heti etsintätehtävän saatuaan.

Heiskasen mukaan suurin osa muistisairaista asuu yksin. Puolison kanssa asuminenkaan ei millään lailla poissulje katoamistilanteita.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhukset