El Salvadorin kansasta on vangittuna ainakin prosentti – taustalla "maailman coolein diktaattori"

LK0704 El Salvador
Eri lähteistä riippuen telkien takana on useita kymmeniätuhansia, ellei jopa yli satatuhatta elsalvadorilaista, eli 1–2 prosenttia maan koko väestöstä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 07.04.2025 15:19

MTV UUTISET – STT

Nayib Bukele on uinut Donald Trumpin suosioon ottamalla vastaan USA:sta kyseenalaisin perustein siirrettyjä venezuelalaisia. Itseään Bukele luonnehtii "filosofikuninkaaksi" ja maailman "cooleimmaksi diktaattoriksi".

Pieni keskiamerikkalainen El Salvador on ollut kokoonsa nähden valitettavan tunnettu väkivaltaisena paikkana. Pitkää ja veristä sisällissotaa (1979–1992) seuranneena rauhan aikana maata piinasi vuosikausia verinen väkivalta.

Nyt henkirikosten määrä on romahtanut El Salvadorin virallisten tilastojen mukaan useista tuhansista vain reiluun sataan per vuosi. 

Ei siis ihme, että muutoksen airuena toiminut kovaotteinen ja värikäs presidentti Nayib Bukele on suosittu. Helmikuussa 2024 hänet valittiin toiselle kaudelle, virallisten tulosten mukaan 85 prosentin äänisaaliilla.

Muutoksella on kuitenkin ollut hintansa: jengiväkivallan leimahdettua keväällä 2022 Bukele ajoi läpi kansalaisoikeuksia rajoittavan poikkeustilalain, joka on edelleen voimassa. 

Human Rights Watch ja muut järjestöt ovat raportoineet sattumanvaraisista pidätyksistä ja laajamittaisista ihmisoikeusloukkauksista.

Bukele on puolestaan kehuskellut olevansa maailman "coolein diktaattori".

Eri lähteistä riippuen telkien takana on useita kymmeniätuhansia, ellei jopa yli satatuhatta elsalvadorilaista, eli 1–2 prosenttia maan koko väestöstä. 

Monet pidätetyistä ovat kadonneet maan ylitäysien vankiloiden syövereihin ilman, että omaiset ovat selvillä heidän kohtalostaan.

LK0704 El Salvador vankilaVanki istumassa lattialla Tecolucan vankilassa. Kyseinen vankia on enimmäisturvallisuusvankilla, jota kutsutaan myös terrorismin vankilaksi.AFP / Lehtikuva

Bitcoin viralliseksi valuutaksi

Luuranko Bukelen kaapissa on se, että ennen poikkeustilan julistamista hänen on kerrottu neuvotelleen rikollispomojen kanssa ja lahjoneen heitä paremmilla vankilaoloilla tai jopa mahdollisuudella paeta maasta, jos nämä saavat alaisensa hillitsemään väkivaltaa.

Vain 37-vuotiaana vuonna 2019 presidentiksi valittu Bukele ei ole kulkenut perinteisiä latuja. 

Hän kasvoi keskellä köyhää maata verrattain varakkaassa perheessä ja perusti oman Uudet ideat -puolueensa kahden El Salvadorin perinteisen valtapuolueen rinnalle. Bukele suosii viestinnässään sosiaalista mediaa. 

Hänen profiilinsa kuvaus X:ssä ei suinkaan ole El Salvadorin presidentti vaan "filosofikuningas".

Vuonna 2021 Bukelen ajama laki määritti virtuaalivaluutta Bitcoinin El Salvadorin viralliseksi valuutaksi. Tämän vuoden alussa lakia tosin jouduttiin muuttamaan, jotta maalle heltiäisi lainoitusta Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, kertoi muun muassa Forbes-lehti.

Bukele onnistui myös vuoden 2021 vaaleissa saamaan parlamenttiin tuekseen määräenemmistön paikoista, minkä turvin hän vaihtoi oikeusministerin ja korkeimman oikeuden tuomarit. 

Myöhemmin samana vuonna korkein oikeus totesikin, että Bukele voi asettua uudelleen ehdolle, vaikka maan perustuslaki nimenomaisesti kieltää peräkkäiset presidenttikaudet.

LK0704 Nayib BukeleNayib Bukele on kehuskellut olevansa maailman "coolein diktaattori".AFP / Lehtikuva

"Hupsista, liian myöhään"

Kovat otteet rikollisuutta vastaan ovat lisänneet Bukelen ihailua myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Tärkeimmän hengenheimolaisen hän on kuitenkin löytänyt Yhdysvalloista ja presidentti Donald Trumpista.

Maaliskuussa Bukele julkaisi videon, jossa yli 200 Yhdysvalloissa kiinni otettua väitettyä venezuelalaista jengirikollista saapuu vankilaan El Salvadoriin. 

Videolla kahlittuja miehiä retuutetaan lentokoneesta autoihin ja heiltä parturoidaan hiukset ja parrat. Koneet lensivät perille, vaikka Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari oli määrännyt kuljetukset keskeytettäviksi.

– Hupsista, liian myöhään, Bukele irvaili tuomarin päätökselle.

Monet Yhdysvalloista El Salvadoriin kuljetettujen venezuelalaisten asianajajat ovat kertoneet, ettei heidän päämiehillään ole mitään tekemistä rikollisjengien kanssa. Joissain tapauksissa henkilöiden valikoitumisen kyydityksen uhriksi on arveltu perustuneen pelkästään tatuointeihin, kertoo muun muassa uutiskanava NBC.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat maksaa El Salvadorille kuusi miljoonaa dollaria korvausta venezuelalaisten vastaanottamisesta.

– Yhdysvallat suorittaa heistä hyvin pienen maksun, joka on meille suuri, Bukele viestitti.

Presidentille itselleen koittaa näyttävä paikka parrasvaloissa 14. huhtikuuta, kun hän vierailee Valkoisessa talossa. Bukele luonnollisesti julkaisi kuvan Trumpin allekirjoittamasta kutsusta viestipalvelu X:ssä.

Tuoreimmat aiheesta

El Salvador