Epäilykset kiinalaisia kuivaherkkuja kohtaan ovat jälleen puhuttaneet koiranomistajia sosiaalisessa mediassa. Evira teki kesän aikana kattavan selvityksen, eikä löytänyt mitään säädösten vastaista.
Eläinlääkärien ja koiranomistajien keskuudessa levisi viime kesänä huoli Kiinassa valmistettujen kanaherkkujen turvallisuudesta. Sosiaalisessa mediassa levinneessä kohussa tuotteet yhdistettiin munuaissairaus Fanconin syndroomaan.
Tarkoitus ei ole lietsoa hysteriaa
Asia nousi viime viikolla sosiaalisessa mediassa uudestaan esille pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Annukka Söderblomin toimesta. Hänen mielestään asiaa ei sovi unohtaa, koska vastaavia tapauksia diagnosoidaan Suomessa edelleen paljon.
– Nyt Fiskarsin Eläinlääkärissäkin on varmistunut ensimmäinen sairastapaus, Söderblom kirjoittaa Fiskarsin Eläinlääkärin Facenbook-sivulla viitaten Fanconin syndroomaan.
Söderblom kertoo julkaisussaan sairastuneen koiran nauttineen päivittäin kuivattuja kanaherkkuja. Lopuksi hän suosittelee kaikkien antavan koirilleen vain kotimaisia lihoja. Söderblomia on kritisoitu hysterian lietsomisesta.
– Sitä en halua tehdä. Haluan enemmänkin varoittaa ihmisiä ja peräänkuuluttaa valveutuneisuutta, Söderblom vastaa MTV Uutisille.
Evira tutki kanaherkut kesän aikana
Evira on kesän aikana tehnyt kattavan tutkimuksen, jossa analysoitiin Suomessa myytäviä, Kiinassa valmistettuja kanaherkkuja. Tuotteista etsittiin muun muassa lääkejäämiä, hormoneja ja raskasmetalleja.
Video: Eläinlääkäri Laura Rajakallio perusti Suomen ensimmäisen pyörillä kulkevan pieneläinklinikan.
Saadut tulokset vahvistavat entisestään Eviran aikaisempien selvitysten tuloksia kanaherkkujen vaarattomuudesta. Tuotteista ei ole löytynyt mitään säädösten vastaista. Eviralla on tekeillä tiedote tutkimuksesta ja sen tuloksista.
– Tämähän on ollut tapetilla varmaan kymmenen vuotta. Amerikassakin tätä on tutkittu todella paljon ja hyvin monelta kantilta, mutta mitään suoraa yhteyttä ei ole löytynyt, kertoo Eviran ylitarkastaja Tarja Root.
Syyllinen saattaa olla suuri valkuaisainepitoisuus
Yksi mahdollinen selitys koirien sairastumiseen saattaa olla kuivattujen kanaherkkujen suuri valkuaisainepitoisuus. Root kehottaakin noudattamaan tarkasti pakkausten annosteluohjeita. Söderblom toivoo, että annosteluohjeita tarkennettaisiin ja koiranomistajia varoitettaisiin mahdollisista haittavaikutuksista.
– Mielestäni kuluttajalla on oikeus saada tietää, mistä elintarvike on peräisin. Alkuperämaata on todella vaikeaa löytää näistä tuotteista, Söderblom lisää.
Rehulainsäädännön mukaan alkuperämaa ei ole tieto, joka on pakollista ilmoittaa tällaisissa tuotteissa. Valmistaja pitää kuitenkin kirjata tunnistenumerolla.