Muun muassa Uuden Seelannin eläintarhassa kirahvit tulevat yhä samaan aikaan yleisötapaamisiin joka päivä. Eläintarhan hoitajan mukaan älykkäimmät ja sosiaalisimmat eläimet kaipaavat selvästi ihmisiä.
Oranan eläintarhan hoitaja Nathan Hawke Christchurchista kertoo Guardianille tiettyjen eläimien kaipaavan selvästi ihmisten seuraa. Muun muassa sarvikuonot tulevat joka iltapäivä katsomaan, josko yleisöä olisi paikalla. Samoin kirahvit pitävät kiinni kello 12 ja kello 15 yleisötapaamisista, Hawke kertoo.
Oranassa on 400 eläintä. Eläintenhoitajat pyrkivät olemaan tietyissä paikoissa tiettyihin aikoihin, jotta eläinten päivärutiini muistuttaisi edes vähän normaalia.
– Ihmiset simuloivat todellista maailmaa eläimille. Sosiaaliset eläimet kuten Kea-papukaijat tuntuvat todella ihmettelevän ihmisten häviämistä, Hawke sanoo.
Hän kertoo hoitajien tekevän töitä sen eteen, että eläimet pysyisivät virkeinä. He ovat muun muassa vieneet laamoja tavallista pidemmille kävelyille, suihkuttaneet hajuvettä houkutellaksen leijonia liikkumaan tai pitäneet älämölöä, jotta papukaijat pysyvät valppaina ja aktiivisina.
Moni eläimistä on viety uuteen paikkaan eläintarhan sisällä, jotta ne saisivat vaihtelua ja virikkeitä.
Irish Times kertoo Dublinin eläintarhan johtaja Leo Oosterweghelin työskennelleen paikassa lähes kaksikymmentä vuotta. Hän ei ole voinut kuvitellakaan näkevänsä eläintarhaa niin autiona kuin se näinä viikkoina on ollut.
– Eläimet katsovat minuun ihmeissäni. Selvästi ne kummastelevat, että mitä kaikille ihmisille on tapahtunut. Ne ovat tottuneet vierailijoihin.
Dublinin eläintarhassa oli ennen koronakriisiä ja porttien sulkemista sata työntekijää. Nyt heitä on enää 40, loput on irtisanottu.
– Meillä on enää vain eläintenhoitotiimi sekä jonkin verran huoltotöiden tekijöitä. On ollut rankkaa antaa ihmisille potkuja. Olemme olleet tiivis yksikkö, eikä ole helppoa kertoa kenellekään, ettei juuri heidän työnsä olekaan eläintarhalle elintärkeää, Oosterweghel sanoo.