Syyttäjän mukaan aktivistit valehtelivat poliisille Elokapinan toimintatarkoituksesta rahankeräyshakemuksissa. Syyttäjä vaatii rangaistusta myös naiselle, joka puhui Ylelle aktivistien sakkojen maksamisesta.
Oikeudenkäynti ympäristöliike Elokapinaan ja sen taustajärjestöön Elonvaalijat ry:hyn liittyvistä syytteistä jatkui keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.
Syyttäjä vaatii neljälle Elonvaalijoiden jäsenelle rangaistusta siitä, että he syyttäjän mukaan valehtelivat poliisille rahankeräysilmoituksissa. Syyte koskee kahta rahankeräysilmoitusta, joista ensimmäisen Elonvaalijat teki Helsingin poliisille huhtikuussa 2021 ja toisen syyskuussa 2021.
Syyttäjän mukaan ilmoituksissa sanottiin, että rahaa kerätään Elokapinan mielenosoituksiin, verkkoinfrastruktuurin ylläpitämiseen ja tilavuokriin. Syyttäjä sanoo, että ilmoituksissa salattiin Elokapinan tosiasiallinen toimintatarkoitus ja -tapa.
– Rahaa on tietoisesti kerätty Elokapinan toimintaan, jossa on koulutettu kansalaistottelemattomuuteen ja rikoksiin yleistä järjestystä vastaan. Keskeisenä toimintatapana on ollut yleisen liikenteen ja yhteiskunnan toimintojen vakava häirintä ja toistuva sekä kollektiivinen poliisin antamien käskyjen noudattamattomuus, syyttäjä sanoo haastehakemuksessaan.
"Teiden tukkiminen ei laitonta"
Syyttäjä vaatii nelikolle sakkorangaistusta väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle. Lisäksi syyttäjä vaatii, että pienkeräysten tuotto, vajaat 20 000 euroa, tulee tuomita menetetyksi valtiolle rikoshyötynä. Varat ovat olleet takavarikossa syksystä 2021 lähtien.
Lisäksi syyttäjä haluaa 5 000 euron yhteisösakon Elonvaalijat ry:lle. Syyttäjän mukaan yhdistyksen toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikosten ehkäisemiseksi.
Syytetyt ovat kiistäneet syytteen.
– Elonvaalijoiden pienkeräyksin rahoittamissa kesä- ja syyskapinassa 2021 on ollut kyse rauhanomaisesta mielenosoittamisesta, ja olemme antaneet poliisille riittävät tiedot pienkeräyksien kohteista. Se ei ole vastuullisena lupaviranomaisena missään vaiheessa ilmoitus- ja tilitysprosessia vaatinut lisätietoja pienkeräyksien kohteista, Elonvaalijoiden puheenjohtaja Lauri Kangassalo sanoi yhdistyksen tiedotteessa.
Elonvaalijoiden mukaan syyttäjän esiin nostamat, Mannerheimintietä Helsingissä tukkineet mielenosoitukset eivät ole laittomia.
– Rauhanomaiset tieblokkimielenosoitukset nauttivat Euroopan ihmisoikeussopimuksen, YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen sekä Suomen perustuslaissa turvatun kokoontumisvapauden suojaa, tiedotteessa sanotaan.
Ylen artikkelista syyte haastatellulle
Keskiviikkona käsiteltiin myös yhden Elokapina-aktivistin syytettä julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syyttäjän mukaan nainen oli Ylen haastattelussa syksyllä 2021 ilmaissut olevansa valmis maksamaan poliisin kiinni ottamien nuorten mielenosoittajien sakkoja sekä kertonut maksaneensa kesällä 2020 kolmen mielenosoittajan sakot.
Asiasta kertoi ensin Yle.
Syyttäjän mukaan nainen syyllistyi näin kehottamiseen tai houkuttelemiseen yleistä järjestystä vastaan tehtävään rikokseen.
– Sakkojen maksamislausumalla on vastaaja antanut ymmärtää, ettei poliisin käskyjä noudattamattomilla mielenosoittajilla ole odotettavissa tosiasiallista rangaistusseuraamusta, syytteessä sanotaan.
Syyttäjä vaatii syytetylle sakkorangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii, että Yle poistaa artikkelista sakkojen maksamista koskevan sitaatin sekä sitä edeltäneen, sakkojen maksamista koskeneen kappaleen.
Elokapinan tiedotteessa syytetty ihmettelee syytettään.
– On hälyttävää, että syyttäjä päätti ylipäätään nostaa syytteen. Jos oikeuslaitos ratkaisee asian syyttäjän hyväksi, päätyy se samalla rikollistamaan julkisen tuenosoituksen ilmastoliikkeelle. Langettavalla päätöksellä olisi myös median sananvapautta kaventava vaikutus, sillä syyttäjä vaatii Yleä poistamaan jutustaan sitaattini, nainen sanoo.
Petossyytettä puitiin maanantaina
Maanantaina oikeudenkäynnin aluksi käräjäoikeudessa käsiteltiin Elokapinan toimintaan liittyvää petossyytettä.
Syyttäjän mukaan Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistystä ja Allianssin asettamaa asiantuntijaraatia erehdytettiin antamaan noin 3 900 euron apuraha lainvastaisiin tarkoituksiin.
Petoksen tekoajaksi on merkitty kesä–elokuu 2021, ja siitä syytetään kahta ihmistä. Syyttäjän mukaan ensimmäinen heistä haki apurahaa Elokapinan toimintaan.
Toinen syytetyistä työskenteli Allianssissa. Syyttäjän mukaan hakija kertoi työntekijälle, että Syyskapina-mielenosoituksessa aiottiin jättää laajalla joukolla noudattamatta poliisin poistumiskäskyjä. Silti työntekijä päätti apurahan kohdentamisesta hakijalle, syyttäjä sanoo.
Elokapinan tiedotteessa hakija kiisti syytteen ja sanoi käyttäneensä apurahan hakemuksensa mukaisesti Elokapinan toimiston vuokraan ja julisteiden valmistamiseen.
Aktivistit voittivat poliisin hallinto-oikeudessa
Aiemmin Helsingin hallinto-oikeus on ottanut kantaa ympäristöaktivistien rahankeräyksiin. Tammikuussa annetuissa ratkaisuissa oli kyse Elokapinan aktivistien pienkeräyksistä viime ja toissa syksynä.
Aktivistit olivat tehneet keräyksistä poliisille ilmoitukset, joiden mukaan tarkoituksena oli ensisijaisesti kerätä rahaa oikeudenkäyntikuluihin jutussa, jossa useita poliiseja syytettiin Elokapinan mielenosoittajien pahoinpitelyistä ja virkarikoksista Helsingin Kaisaniemessä syksyllä 2020.
Helsingin poliisi kielsi molemmat pienkeräykset vetoamalla rahankeräyslain kohtaan, jonka mukaan keräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi.
Aktivistit valittivat poliisin päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka katsoi tammikuussa antamassaan päätöksessä, ettei poliisilla ollut perusteita keräysten kieltämiseen. Oikeuden mukaan keräysten ensisijainen tarkoitus oli kerätä rahaa yksityishenkilöiden oikeudenkäyntikuluihin, ei Elokapina-liikkeen toimintaan.
– Kun kyseessä oleva oikeudenkäynti koskee rikosasiaa, jossa valittajat ovat asiassa saadun selvityksen perusteella yksityishenkilöinä asianomistajan asemassa, asiassa on jäänyt näyttämättä, että pienkeräys liittyisi kiinteästi Elokapinan asianajokustannuksiin, oikeus katsoi.
Uusimmat
-
22:50
Poliisilta useita kiinniottoja Tappara–Ilves-pelin jälkeen
-
22:47
AFP: Yhdysvallat jätti Libanonille aselepoehdotuksen
-
22:37
Ilves menettää hyökkääjänsä ulkomaille
-
22:34
Pikkuhuuhkajat-luotsi häkeltyi joukkueensa huimasta näytöksestä – "Voi hyvänen aika!"
-
22:31
IL: Asiakirjat paljastavat, että sisäministeri Rantasen pakolaiskiintiöpuheet eivät pidä paikkansa
-
22:29
Järjestyshäiriöitä jääkiekkopelin jälkeen Tampereella – useita ihmisiä otettu kiinni
-
22:23
Tommi Niemelä äimänä Tappara-pelin kohutilanteesta: "Meidän sääntökirjassamme ei sanota"
-
21:51
Raimo Helmiseltä kriittistä puhetta SaiPan ennätyspelin jälkeen – "Se söi meitä"
-
21:49
Liigaseuranta: SaiPa ennätysiskussa – Ilves tyrmäsi Tapparan
-
21:48
Raimo Helmisen SaiPa jysäytti seuraennätyksen – uusi sarjasijoitus täysin sensaatiomainen
-
21:37
Löylyt keskellä ydinkeskustaa – näin saunabaarin kiuas kuumeni Helsingissä
-
21:36
Shokkipäätös! Perinteikästä suurseuraa uhkaa karu kohtalo
-
21:24
Vaikuttaako täysikuu yöuneen? Asiantuntija: "Onhan se jo huomattava lyhenemä"
-
20:41
Putinin kaasu ei huomisesta alkaen virtaa Itävaltaan – sama voi olla pian edessä Slovakiassa
-
20:36
Uskomaton näytös! Pikkuhuuhkajat otti jättiharppauksen kohti EM-kisapaikkaa
-
20:23
Pelicans otti lukua – sitten lensi isäntien ykkössentteri pihalle
-
20:19
Onko tässä tuleva F1-tähti? Raefin, 4, ajotaidot hämmästyttävät
-
20:15
Jos mokaat pikkujouluissa, toimi näin
-
20:00
Kun Raimo Grönberg kertoi haluavansa jäädä pois Salkkareista, ehdotettiin Gunnar-hahmolle murheellista kohtaloa
-
19:50
Karu arvio Mike Tysonin ja Jake Paulin kohuottelusta – "Lähettävät lampaan teuraaksi"
-
Lataa lisää