Salamurhayritys, Bidenin syyttely ja tuttu väite "rajan yli tuotavista rajuista ihmisistä": Muskin ja Trumpin keskustelulla miljoonayleisö

Miljardööri Elon Musk keskusteli republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kanssa suorana viestipalvelu X:ssä Suomen aikaa aamuyöstä. Keskustelua kuunteli enimmillään 1,3 miljoonaa ihmistä.

Runsaat kaksi tuntia kestänyt keskustelu alkoi noin 40 minuuttia myöhässä teknisten ongelmien vuoksi. X:n omistava Musk sanoi ongelmien johtuneen laajasta kyberhyökkäyksestä.

Keskustelun aluksi Trump puhui pitkään salamurhayrityksestään, jonka hän kertoi vahvistaneen uskoaan Jumalaan. Hän kertoi aikovansa palata vaalikampanjansa aikana Pennsylvanian Butleriin, jossa murhayritys tapahtui.

Tämän jälkeen miehet keskustelivat Yhdysvaltain rajapolitiikasta.

Trump toisti muun muassa tuttua väitettään, jonka mukaan muut maat tuovat Yhdysvaltoihin rajan yli väkeä mielisairaaloista sekä murhaajia ja huumeidenkäyttäjiä.

– Nämä ovat rajuja ihmisiä. Emme halua heitä maahan, Trump sanoi.

Hän toisti myös tuttuja syytöksiään demokraattipresidentti Joe Bidenia ja varapresidentti Kamala Harrisia vastaan. Trump syytti heitä muun muassa epäonnistuneesta rajapolitiikasta, inflaatiosta sekä Lähi-idän konflikteista. Lisäksi Trump sanoi, että sota ei olisi syttynyt Ukrainassa, jos hän olisi ollut presidentti.

Musk ja Trump syyttivät Bidenin ja Harrisin hallintoa liiallisesta rahankäytöstä, joka on miesten mukaan johtanut inflaatioon. Osansa kritiikistä saivat myös demokraattijohtoisten osavaltioiden kuvernöörit ja muut demokraattipoliitikot.

Kehui suhdettaan diktaattoreihin

Trump kehui myös omia taitojaan ulkopolitiikan saralla. Hän sanoi tuntevansa hyvin muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinpingin, Pohjois-Korean Kim Jong-unin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

– He ovat kovia, fiksuja, häikäilemättömiä ja he aikovat suojella maitaan, Trump sanoi.

Trump sanoi tulevansa mainittujen johtajien kanssa hyvin toimeen, minkä vuoksi Yhdysvallat ei ollut vaarassa hänen valtakaudellaan.

– Tunnen Putinin hyvin. Tulin hänen kanssaan hyvin toimeen. Minulla oli hyvä suhde Putinin kanssa, Trump sanoi.

Trumpin mukaan maailman johtajat eivät ottaisi tosissaan Kamala Harrisia, joka on demokraattien presidenttiehdokas.

Selkääntaputtelua puolin ja toisin

Sähköautoihin tyypillisesti kriittisesti suhtautunut Trump kehui muun muassa Muskin omistaman Teslan autoja "uskomattomiksi". Hän oli innoissaan myös Muskin työstä avaruusteknologian saralla.

– Haluan onnitella sinua. Olet tehnyt upeaa työtä, Trump sanoi.

Musk ryhtyi Trumpin tukijaksi ex-presidentin heinäkuisen salamurhayrityksen jälkeen. Miljardööri on aikaisemmin tukenut demokraatteja, mutta kääntynyt sittemmin heidän kiivaaksi vastustajakseen.

Keskustelun aikana Musk vaikutti olevan lähes kaikista asioista Trumpin kanssa samaa mieltä. Hänen mukaansa Trumpin ehdokkuus tuo Yhdysvalloille toivoa.

– Tuot mukanasi optimistisen tulevaisuuden, jota ihmiset voivat odottaa innolla. Siksi tuen sinua, Musk sanoi Trumpille.

Musk väitti keskustelun yhteydessä, että Euroopan unioni yrittää sensuroida häntä. Ennen keskustelua EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton muistutti miljardööriä tämän lakisääteisestä vastuusta X:n sisällöstä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 13.8. kello 6.08

Jutun aikamuotoja päivitetty 13.8. kello 7.35

Lue myös:

    Uusimmat