Trump on puhunut – näin hän kommentoi ensi kertaa salamurhayritystä

Donald Trump piti ensimmäisen julkisen puheensa salamurhayrityksen jälkeen republikaanien puoluekokouksessa Wisconsinin osavaltion Milwaukeessa.

Donald Trump kertoi asettuvansa koko Amerikan presidenttiehdokkaaksi, eikä vain puolen Amerikan ehdokkaaksi.

– Neljän kuukauden päästä me saavutamme valtavan voiton ja aloitamme mahtavimmat neljä vuotta maamme historiassa. Hyväksyn täten republikaanipuolueen presidenttiehdokkuuden, Trump sanoi odotetusti.

Kommentoi salamurhayritystä

Trump kommentoi puheensa aluksi ensimmäistä kertaa myös lauantaista salamurhayritystä.

– Siitä on liian tuskallista puhua joten puhun siitä vain tämän kerran, Trump sanoi.

Hän kertoi kääntyneensä oikealle, kun kuuli kovan viheltävän äänen.

– Tunsin kipua oikeassa korvassani ja ajattelin, että mikä se oli? Sen täytyi olla luoti, hän kertoi ajatelleensa.

Hän toteaa, että jos hän ei olisi kääntänyt päätään oikealle, luoti olisi osunut häneen pahemmin.

– Tiesin, että olimme hyökkäyksen kohteena.

Hän kiittää puheessaan salaisen palvelun turvamiehiä sekä Jumalaa.

Minun ei pitäisi olla täällä. Seison tällä areenalla vain kaikkivaltiaan Jumalan ansiosta.

–  Kun nyrkkini nousi ilmaan, yleisö tajusi, että olin kunnossa ja karjui ylpeydestä maatamme kohtaan tavalla, jonka veroista en ole koskaan kuullut. Olen lopun ikääni kiitollinen tuolle patrioottien yleisölle.

Puheen aikana pidettiin myös hiljainen hetki lauantaina kuolleelle miehelle sekä kahdelle loukkaantuneelle. Hän kertoo, että uhrien omaisille on kerätty nyt yhteensä 6, 3 miljoonaa dollaria.

"Maailma on kolmannen maailmansodan partaalla"

Trump arvosteli puheessaan demokraatteja. Hän nosti esiin esimerkiksi entisen edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin nimen ja sai yleisön buuamaan.

Puheessaan hän myös kiitti vaimoaan Melania Trumpia, joka nähtiin pitkästä aikaa miehensä rinnalla tilaisuudessa.

Trump sanoo, että presidenttinä hän lopettaisi energiakriisin, inflaatiokriisin, alentavansa amerikkalaisten maksamia veroja. 

Hän myös lupasi lopettaa Ukrainan sodan ja Israelin ja Gazan välisen sodan sekä sulkevansa rajan ja viimeistelevänsä muurin rakentamisen. Trumpin mukaan muut maat lähettävät Yhdysvaltoihin murhaajiaan ja rikollisiaan.

– Käynnissä on kansainvälinen kriisi. Sota riehuu Euroopassa ja Lähi-idässä, konfliktin varjo on Itä-Aasian yllä ja maailma on kolmannen maailmansodan partaalla. On muutoksen aika, eikä nykyinen hallinto kykene siihen.

Hän sanoi, että Joe Biden on tehnyt suurta vahinkoa Amerikalle.

Hän lupasi muun muassa hankkiutua eroon Bidenin hallinnon sähköautosäännöistä ja muuttaa tipeistä saatavat tulot verovapaiksi sekä rakentaa Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmän koko Yhdysvaltoihin.

Trump sanoo myös aikovansa sulkea Yhdysvaltain etelärajan, jos hänet valitaan Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Trump väittää Yhdysvalloissa olevan käynnissä laittoman maahantulon kriisi, jonka hän väittää johtavan rikoksiin Yhdysvalloissa.

Trump väittää pysäyttävänsä siirtolaisten tulon maahan sulkemalla etelärajan sekä rakentamalla loppuun Yhdysvaltain ja Meksikon välisen raja-aidan, jonka rakentamisen hän aloitti ensimmäisellä presidenttikaudellaan.

Trumpin mukaan republikaanit käynnistävät maailmanhistorian suurimman karkotushankkeen.

Tucker Carlson: Trumpista tuli todellinen johtaja

Trumpista tuli Yhdysvaltain tosiasiallinen johtaja sillä hetkellä, kun hän nosti nyrkkinsä salamurhayrityksen jälkeen, sanoo entinen Fox Newsin televisioankkuri ja konservatiivivaikuttaja Tucker Carlson.

–  Kun hän seisoi tultuaan ammutuksi ja nosti nyrkkinsä, se oli muodonmuutos. Tämä ei ollut enää vain mies, vain poliittisen puolueen ehdokas, tämä oli kansakunnan johtaja, Carlson sanoi.

Carlson piti puheen Yhdysvaltain Milwaukeessa republikaanien puoluekokouksessa.

Hänen mukaansa presidentin titteli ei itsessään tuo legitimiteettiä, ja johtajuus kasvaa hänen mukaansa orgaanisesti. Tämän vuoksi Carlson väittää Trumpista tulleen maan tosiasiallinen johtaja jo kuukausia ennen presidentinvaaleja.

Pompeo: Biden syynä Ukrainan sotaan

Presidentti Joe Bidenin hallinnon näyttämä heikkous Afganistanista vetäytymisessä johti siihen, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, väittää Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Mike Pompeo.

–  Vladimir Putinin pahuus pidettiin loitolla noiden neljän vuoden ajan (Trumpin kaudella). Iran oli peloissaan ja Israel turvassa, ja sitä kohdeltiin ystävänä ja liittolaisena. -- Juuri Afganistanin heikkous inspiroi Putinin verilöylyä Ukrainassa, Pompeo sanoi.

Trumpin hallinnossa vuosina 2018–2021 ulkoministerinä työskennellyt Pompeo piti puheen republikaanien puoluekokouksessa Milwaukeessa.

Pompeo listasi puheessaan pitkän letkan Trumpin hallinnon väitettyjä saavutuksia ja syytti Bidenin hallintoa niiden pilaamisesta. Pompeo syytti Bidenia myös Gazan sodasta.

Korvalappuja tuenosoituksena

Milwaukeen kokouspaikalla yleisössä istuneella Trumpilla on ollut korvallaan side tapahtuneen jäljiltä. Jotkut kokouksen kävijöistä ovat alkaneet pitää itsekin korvallaan sidettä tuenosoituksena Trumpille.

Eilisessä puheessaan varapresidenttiehdokas Vance viljeli työväenluokkaa kosiskelevaa talouspopulismia, ylisti Trumpia ja varoitti liittolaismaita siitä, ettei ilmaisia kyytejä tarjota maille, jotka käyttävät hyväkseen amerikkalaista veronmaksajaa.

Ukrainan tukemisen kärkevänä kriitikkona senaatissa profiloitunut Vance ei maininnut aihetta puheessaan. Keskiviikkoillan muissa puheissa ja areenalla näytetyllä videolla korostettiin sitä, että Venäjä ei hyökännyt Ukrainaan Trumpin ollessa vielä Yhdysvaltain presidentti.

Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kommentoi puoluekokouksen antia.

Lue myös:

    Uusimmat