EM-kisat oli suomalaisittain koronalinko – kannattiko niiden järjestäminen? "Ikävä sivumaku tästä turnauksesta jää"

Koronapandemia on varjostanut käynnissä olevia jalkapallon EM-kisoja. Maailmanselittäjät pohtivat Maailmanselittäjät-osiossa, oliko kisojen järjestäminen oikein vai väärin. 

Jalkapallon EM-kisojen aikana Pietarissa käyneet suomalaiskatsojat ovat tuoneet mukanaan lukuisia tartuntoja. 

Moni pohtiikin, oliko kisoja järkevää järjestää. MTV Uutisten toimittaja Valtteri Kykkänen oli itse seuraamassa Suomen ja Belgian EM-matsia Pietarissa. 

Hän punnitsi lähtemistä ja lipun palauttamista kauan. Pitkällisen pohdinnan jälkeen mies päätti lähteä todistamaan suomalaisittain historiallisia kisoja. 

Päätöstä perusteli muun muassa se, että mies on saanut kaksi koronarokoteannosta. 

Kykkänen on sitä mieltä, ettei jalkapallon EM-kisoja olisi pitänyt järjestää näin isossa mittakaavassa ja niin monessa Euroopan kaupungissa – ei etenkään Pietarissa. 

Venäjän koronatilanne on heikentynyt viime aikoina roimasti.

– Maskeja oli kyllä ihmisillä, mutta sitä pidettiin miten sattuu leuan alla tai niin, että nenä näkyy. Turvaväleistä ei hirveästi välitetty.

– Kaupungilla ei juurikaan huomannut, että olisi pandemia päällä, Kykkänen kuvailee huoletonta tunnelmaa venäläiskaupungissa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Ikävä sivumaku tästä turnauksesta jää"

Kykkäsen mukaan rajanylityspaikalla vaadittiin todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Rajan yli päästessä Venäjän puolella tehtiin toinen testi, jonka tuloksesta ei ainakaan hänelle tai muulle seurueelle tiedotettu mitään. 

– Kyllä ainakin sellainen ikävä sivumaku tästä turnauksesta jää näiden koronatartuntojen takia, Kykkänen pohtii. 

Miten ihmeessä rajan yli on päässyt takaisin Suomeen ilman testausta? Näin Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande vastasi vaikeaan kysymykseen, katso yllä oleva video!

Näin EM-kisojen järjestämistä perusteltiin

Suomen perheyhdistysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalon mukaan EM-kisojen järjestäminen oli oikea ratkaisu. 

Siitäkin huolimatta, että kisaturistien keskuudessa on havaittu lukuisia koronatartuntoja. 

– Rokotteet ovat olemassa ja talouden pitää päästä uuteen nousuun, Tiessalo perustelee näkökulmaansa. 

– Erityisesti sen takia, että ihmiset uskaltaisivat koronasta huolimatta taas juhlia, lähteä turistina katsomaan matseja tai konsertteja. 

Tiessalon mukaan ihmisten liikkumisella EU-alueella sisällä on myös psykologinen merkitys. 

Hänen mukaansa tähän mennessä on pystytty todistamaan, että riittävällä testaamisella ja terveysturvallisuuden huomioimisella on voitu taata, ettei koronavirustartunnat pääse leviämään rajojen yli ainakaan siinä määrin, mitä nyt on EM-kisojen osalta tapahtunut. 

– Ehkä tämä on oppimisen paikka, ei pelkästään suomalaisille vaan myös Euroopan viranomaisille, Tiessalo pohtii. 

"Stadioneilla järjestelyt toimivat ihan hyvin"

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande huomauttaa, että EM-kisojen järjestäminen vallitsevassa maailmantilanteessa on itsessään suuri haaste. 

Hänen mukaansa Euroopan jalkapalloliitto Uefa on puntaroinut viimeiseen asti, miten kisat voidaan järjestää terveysturvallisesti – vaihteleehan koronatilanne, -rajoitukset ja -suositukset maittain. 

– Stadioneilla järjestelyt toimivat ihan hyvin, mutta ongelmat tulevat usein stadioneiden ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat