Nyt puhuu EM-kisojen jälkeen kritiikin kohteeksi joutunut bussiyhtiö: "Joku olisi ajanut ne joka tapauksessa" – tämä oli matkanteon "suurin pommi"

Pietariin EM-kisaturisteja kuljettaneen bussiyhtiön mukaan liikennöitsijät eivät olisi voineet tehdä mitään toisin.

Suomen ensimmäiset arvokisat jalkapallon EM-kisoissaovat viime aikoina saaneet ylleen pikimustan pilven, kun Suomen maajoukkuetta Pietariin lähteneet suomalaiset ovat tuoneet ”tuliaisina” koronavirustartuntoja.

Toistaiseksi tartuntojen tai altistuneiden määrää ei tiedetä varmaksi, mutta tähän mennessä on todettu reilusti yli 300 tartuntaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi eilen MTV Uutisille, että pääkaupunkiseudulla voidaan unohtaa perustasolle siirtyminen – onhan epidemiatilanne huonontunut huomattavasti vain päivissä. 

Pietariin matkanneet jalkapallofanit, heitä kuljettaneet bussifirmat, rajalla työskennelleet henkilöt ja kisajärjestäjät ovatkin saaneet paljon negatiivista palautetta osakseen. Inter Kuljetuksen liikennepäällikkö Kari Kerkelän mukaan bussiyhtiöt eivät ole voineet tartuntamäärille mitään. 

Hän on varma, että jokainen kisaturisteja kuljettanut yhtiö on noudattanut senhetkisiä määräyksiä ja ohjeita ja pyrkinyt tekemään matkanteosta mahdollisimman turvallista. 

– Yhtiöt ovat tehneet tosi kovan esityön siihen, että kaikki lupapaperit ja koronaan liittyvät asiat ovat olleet kunnossa, Kerkelä vakuuttaa.

Miltä valtava kritiikki ja syyllistäminen tuntuvat bussiyhtiöstä? Kuuntele yllä olevalta videolta! 

Liikennepäällikön mukaan jokaiselta matkailijalta on vaadittu negatiivinen koronatestitulos ennen bussiin astumista. 

– Myös paluukuljetuksiin oli ohjeistettu kannattajayhdistyksen puolelta, että bussiin ei saa nousta ennen kuin on alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta testituloksesta.

– On myös ohjeistettu hyvin pitkälti, että pitää hakeutua kotimaassa testeihin 72 tunnin kuluessa, Kerkelä kertaa.

Rajalla testaus ontui pahanpäiväisesti

Kerkelä kertoo, että bussiyhtiö on ollut siinä käsityksessä, että busseissa matkustavat ihmiset testataan rajanylityspaikalla mahdollisten tartuntaketjujen löytämiseksi. 

Näin oli tapahtunutkin aiemmilla kisareissuilla, mutta Suomen ja Belgian välisen EM-mittelön jälkeen testaaminen oli Kerkelän mukaan huonosti hoidettu. 

Tuolloin rajan yli tuli iso joukko testaamattomia kisaturisteja. 

– Minun mielestäni se ei ole liikennöitsijöiden vika, jos rajatestaus on ollut huonolla mallilla, Kerkelä toteaa. 

Riittävästä hygieniataosta on huolehdittu

MTV Uutiset Liven haastattelussa Kerkelä vakuuttaa, että hygieniatasosta on pidetty Inter-kuljetuksen busseissa hyvää huolta. 

Kerkelän mukaan linja-autot on puhdistettu jokaisen ajomatkan päätyttyä erilaisilla desinfiointiaineita, jotta autojen sisätiloihin ei jäisi bakteereja. 

– Lisäksi rajalla meillä oli vaihto toiseen autoon, joka oli varmasti desinfioitu.

Lisäksi busseissa on Kerkelän mukaan ollut vahva maskisuositus – maskipakkoa he eivät ole voineet vaatia. 

– Se menee jo tuonne perustuslain puolelle, hän perustelee. 

Olisiko jotain voitu tehdä paremmin?

Pääasiassa kisamatkalla olleet suomalaiset ovat käyttäytyneet Kerkelän mukaan hyvin ja asiallisesti ilman häiriökäyttäytymistä. 

Silti hän haluaa korostaa jokaisen matkailijan omaa vastuuta suojautumisen ja käyttäytymisen osalta.  

– Bussiyritys ei ole voinut huolehtia muusta kuin siitä, että kuljetus sujuu turvallisesti. 

– Kuljettaja on pitänyt huolen, että bussissa ei hypitä ja pompita ja matkustajat pysyvät omilla paikoillaan ja käyttäytyvät vastuullisesti. 

Kerkelä uskookin, ettei Inter-kuljetus olisi voinut tehdä mitään paremmin.

– Jos emme olisi ajaneet niitä kuljetuksia, joku olisi ajanut ne joka tapauksia – ehdokkaita oli paljon. 

Tämä oli matkanteon "suurin pommi"

Tartuntojen leviäminen on Kerkelän mielestä pikemminkin viranomaisten vastuulla, vaikkei hän omien sanojensa mukaan syylistä etsikään.

– Ehkä tuo testauspuoli on se suurin pommi, mitä on ollut. 

– Epäilen, että jos rajatestaaminen olisi sujunut normaalisti niin, että kaikki olisi testattu ja kaikkien henkilötiedot olisivat olleet ylhäällä, tartuntaketjut olisi saatu todella nopeasti selville, Kerkelä pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat