Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin on viimein tänään määrä valottaa kansalaisille suunnitelmiaan, joilla hän saa rauhoiteltua maata riepotelleita keltaliivien mielenosoituksia.
Jo kuukausia kestäneissä mielenosoituksissa on vastustettu nykyhallitusta ja sosiaalista epätasa-arvoa, mutta tapahtumat ovat yltyneet välillä mellakoinniksi.
Presidentin puhe ei määrittele seuraavia askeleita ainoastaan keltaliiveille vaan myös presidentin omalle poliittiselle tulevaisuudelle. 41-vuotias Macron valittiin valtaan vuonna 2017 suurin toivein tuoreesta poliittisesta tuulahduksesta, mutta kuherruskuukausi presidentin ja kansan kesken ei ole kestänyt.
Macron aikoo selostaa uudistuksia, joita on kehitetty vastauksena mielenosoittajien vaatimuksiin. Odotettavissa on tärkeitä muttei erityisen vallankumouksellisia toimia, kuten veroleikkauksia keskiluokalle ja pienten eläkkeiden uudelleenarviointia.
Suuri osa uudistuksen tiedoista on jo vuodettu medialle. Joukossa on Kansallisen hallintokoulun (ENA) sulkeminen. Monet koulun käyneet ovat nousseet Ranskan eliittiin.
Macron pyristelee pohjalta nousuun
Macron pitää tiettävästi ensin 20-minuuttisen puheen, minkä jälkeen hän ottaa vastaan kysymyksiä sekä ranskalaisilta että ulkomaisilta toimittajilta. Tilaisuus esitetään kokonaisuudessaan suorana Ranskan televisiossa.
Tilanne ei ole Macronille erityisen suotuisa: Le Monden teettämän kyselyn mukaan useampi kuin kolme neljästä ranskalaisesta ei usko, että uudistukset parantavat maan poliittista tilannetta.
Myös presidentin suosio on alamäessä. Viimeaikaisissa kyselyissä häntä on kannattanut välillä jopa alle 30 prosenttia kansalaisista, kun presidentinvaalien jälkeen lukema oli yli 60.
Macronilla on jo mielessään vuoden 2022 presidentinvaalit, ja hän on hyvin tietoinen siitä, että edeltäjä Nicolas Sarkozy ja Francois Hollande pysyivät pesteissään vain yhden kauden.
Ensimmäistä kertaa oman lehdistön edessä
Alun perin uudistuksista piti ilmoittaa ennalta äänitetyllä viestillä huhtikuun 15. päivänä. Televisiolähetys oli kuitenkin peruttava, kun Notre Damen katedraali syttyi samana päivänä tuleen.
Seuraavana päivänä koko puhe vuodettiin medialle, mikä on herättänyt epäselvyyttä siitä, onko puhe aiemmin suunnitellun kaltainen vai onko luvassa muutoksia.
Macronia on syytetty siitä, että hän pitää etäisyyttä mediaan. Nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän pitää oman, laajan tiedotustilaisuuden kansalliselle medialle. Aiemmin presidentti on pitänyt lehdistötilaisuuksia vain muiden maiden johdon vierailujen yhteydessä.