Enemmän hyötyä kuin haittaa? Nämä syyt puhuvat lapsen vieressä nukkumisen puolesta

vauva äiti nukkuu
Äidin vieressä nukkumisen on tutkittu vaikuttavan positiivisesti lapsen kehitykseen. Shutterstock
Julkaistu 14.11.2016 20:48

MTV LIFESTYLE

Vierekkäin nukkumisella on tutkittu olevan lapsen kehityksen kannalta lukuisia positiivisia vaikutuksia. 

Moni lapsi nukkuu vanhempiensa kanssa eri sängyssä tai jopa eri huoneessa. Monesti saatetaan ajatella, että samassa sängyssä nukkuminen aiheuttaa lapselle tarpeettomia riskejä, kuten tukehtumista ja putoamista, joita halutaan välttää erillisissä sängyissä nukkumalla. Moni asiantuntijakaan ei perhepetiä suosittele kätkytkuolemariskin vuoksi. Vaikka nämä pelot ovat yleisiä, joidenkin tutkimusten mukaan samassa sängyssä nukkumisella ja lapsikuolleisuudella ei kuitenkaan ole todettu yhteyttä, itse asiassa päinvastoin.

Esimerkiksi Japanissa lapsikuolleisuus on yksi maailman alhaisimmista, vaikka maassa yleisenä käytäntönä onkin nukkua yhdessä pikkulapsen kanssa. Puolestaan Yhdysvalloissa, joissa erillään nukkuminen on tyypillistä, lapsikuolleisuus on yli kaksi kertaa Japanin lukua suurempi. 

Yhdessä nukkuminen hyväksi lapsen aivoille

Edellä mainittujen riskien lisäksi toinen länsimaalaisten vanhempien huolenaihe on, että vanhempien kanssa nukkuminen aiheuttaa lapsille läheisriippuvuutta, josta on vaikea pyrkiä myöhemmällä iällä eroon. Tämänkään väitteen ei ole todettu pitävän paikkansa.

Itse asiassa vanhempien kanssa nukkuvien lasten on tutkittu käyttäytyvän eri huoneessa nukkuvia lapsia kypsemmin. He huolehtivat itsestään ja tavaroistaan paremmin, sekä osoittavat kypsyyttä sosiaalisissa tilanteissa. Näistä taidoista on hyötyä etenkin koulumaailmassa. 

Notre Damen yliopiston tutkimuksen mukaan äidin kanssa yhdessä nukkuminen vaikuttaa positiivisesti lapsen aivojen kehitykseen, keskushermostoon ja immuunijärjestelmään. Lisäksi sen on todettu nopeuttavan lapsen fysiologista kehitystä ja oppimista.

Antropologi James McKennan mukaan lapsen kanssa samassa sängyssä nukkumisella voidaan todeta olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. 

Osaatko toimia oikein vaaratilanteen sattuessa? 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Powerofpositivy, Cosleeping 

Tuoreimmat aiheesta

Lapset