Energiansäästötalkoot lähenevät – Leo Stranius: "merkittäviä elämäntapamuutoksia ei tarvitse tehdä, jotta pystyisi säästämään"

Energian hintojen noustessa kuluttajia kannustetaan energiansäästökampanjaan. Asiantuntijat kertovat hintojen nousun vaikuttavan erityisesti lämmitykseen.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toivoo ihmisten miettivän omaa sähkönkäyttöään ja sitä, mistä energiaa voisi säästää.

Hän sanoo sähkön hintojen nousun vaikuttavan erityisesti heihin, jotka käyttävät paljon sähköä, erityisesti lämmitykseen.

– Meillä on Suomessa paljon suuria vanhoja omakotitaloja, jotka eivät ole kovinkaan hyvin eristettyjä. Lämmityskauden aikana kuluu paljon energiaa.

– Silloin, kun ollaan pienituloisia suurissa taloissa, on monesti suuriakin huolia, Beurling-Pomoell jatkaa.

Beurling-Pomoell kertoo kuluttajien miettivän, mikä on tehokkain tapa lähestyä energian säästöä. Hänen mukaansa monet haluavat erottaa selkeästi sähköä säästävät teot niistä, mihin ei heti tarvitse kiinnittää huomiota.

Eniten sähköä tuhlataan lämmitykseen

Vastuullisen yritystoiminnan konsulttiyrityksen Third Rock Finland Oy:n toimitusjohtaja Leo Stranius kertoo kotitalouksien hukkaavan sähköä eniten lämmitykseen. Hänen mukaansa lämmityksessä piilee myös suurimmat säästöpotentiaalit.

Huoneen lämpötilan laskeminen ja lämpimän veden käytön vähentäminen ovat Straniuksen mukaan isoja tekoja. Myös liikkumiseen tulisi kiinnittää huomiota.

– Bensa- ja dieselautoilun aika alkaa olla tässä kohtaa ohi, samoin fossiilisen lentämisen, Stranius sanoo.

Yksilöiden ohella teollisuus käyttää valtavasti energiaa. Streniuksen mukaan teollisuudessa tarvitaankin lisää toimia.

Merkittäviä elämäntapamuutoksia ei vaadita

Työ- ja elinkeinoministeriö on pannut alulle kampanjan, jonka tavoitteena on jakaa kansalaisille tietoa energiansäästötavoista.

Valistuskampanjoiden vaikuttavuus on Straniuksen mukaan rajallista ja tarvitsisi tuekseen esimerkiksi taloudellisia ohjauskeinoja, kuten tukia tai veroja.

Stranius kertoo kuluttajan hyödyn näkyvän rahan säästönä sekä hyvinvoinnin lisääntymisenä.

– Kun huoneen lämpötila on oikea ja lämmintä vettä ei kuluta liikaa, lisää se konkreettisesti arjen hyvinvointia.

Hänen mukaansa ihminen nukkuu paremmin matalassa lämpötilassa ja liian kuumat suihkut voivat laskea vireystasoa. Pidemmällä tähtäimellä paremmat, energiatehokkaat kodinkoneet voivat vähentää esimerkiksi ruokahävikkiä.

Stranius kertoo, että kuluttajilta hukkaan menevän energian määrää on vaikea arvioida, mutta sanoo luvun olevan noin 10–20 prosenttia kokonaiskäytöstä.

– Mitään merkittäviä elämäntapamuutoksia ei tarvitse tehdä, jotta sen pystyisi säästämään.

Lue myös:

    Uusimmat