Voiko Suomea todella uhata sähköpula? – "Varaudutaan siihen, että kriisi heijastuu myös meille"

13:14imgProfessori Peter Lund kertoo, millaiset säästötalkoot suomalaisia mahdollisesti odottavat.
Julkaistu 02.08.2022 05:59

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Euroopan riippuvuus venäläisestä maakaasusta on noussut tapetille, ja kuluttajia niin Suomessa kuin muualla Euroopassa kehotetaan varautumaan kurjaan talveen ja säästämään sähköä.  

Suomi ei ole samalla tavalla riippuvainen venäläisestä maakaasusta kuin useat muut Euroopan maat, koska Suomessa energiaa tuotetaan monipuolisemmin. Miksi sitten myös suomalaisia kehotetaan varautumaan sähkönsäästötalkoisiin? Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kertoo.  

– Vaikka meillä on asiat selvästi paremmin kuin Keski-Euroopassa, niin tässä varaudutaan siihen, että kriisi heijastuu myös meille. Kriisi heijastuu esimerkiksi sähkömarkkinoiden kautta ja sähkön saatavuuteen saattaa liittyä ongelmia. Tosiaankin varaudutaan siihen kaikkein pahimpaan. Energiasta voi tosiaankin tulla Euroopassa pulaa.

Vaikka Suomi ei ole riippuvainen maakaasusta, Suomellakin on asiassa heikko kohtansa. Suomen voi olla hankala ostaa sähköä jatkossa tarpeeksi ulkomailta. Suomeen on tuotu pitkään sähköä muun muassa Venäjältä ja Ruotsista.

Lue myös: Eurooppaan povataan pitkää kylmää talvea Venäjän hyökkäyksestä alkaneen energiakriisin takia – pisimmillään parin tunnin sähkökatkot mahdollisia Suomessakin

– Suomi on poikkeuksellisen riippuvainen sähköntuonnista. Suomen sähköstä 20 prosenttia tulee tuonnista ja talviaikana voidaan sanoa, että linjat ovat kuumana Ruotsista. Suomeen tuodaan sähköä myös Venäjältä. Voi olla, että tulee jopa pulaa sähköstä.

Lund kertoo arviona olevan, että Keski-Euroopassa aletaan siirtyä kaasusta sähköön. Tämä nostaisi sähkön tarvetta ja hinta tulee nousemaan. Venäjältä Suomi ei enää osta sähköä. Mikäli Ruotsilta ei liikene enää sähköä Suomeen asti myytäväksi, ollaan mielenkiintoisten aikojen edessä.

– Kyllä me silloin olemme siinä tilanteessa, että joudumme alkaa säännöstelemään sähköä.

Tuoreimmat aiheesta

Energia