Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvo on ollut tänään 18-30 prosentin laskussa. Bitcoinin arvo kävi aamulla noin 11 000 dollarissa mutta on noussut iltapäivällä noin 12 000 dollariin. Joulukuun puolivälissä bitcoinin arvo kävi 19 000 dollarissa.
Bitcoinin arvon heittelyn taustalla ovat muun muassa Kiina ja Etelä-Korea. Molemmat maat pohtivat krypotovaluttojen louhinnan kieltämistä. Tämänpäiväinen notkahdus johtui juuri Etelä-Koreasta, joka pohtii rajoituksia louhintaan. Bitcoinia pahemmin kärsivät Ethereum, jonka arvo syöksyi pahimmillaan 23 prosenttia ja Ripple, joka laski 33 prosenttia. Bitcoinin arvonalennus oli 18 prosenttia.
– Oletamme, että kryptovaluuttojen täydellinen kielto ei ole mahdollista, Thin Markets -yhtiön strategi Naeem Aslam sanoi uutistoimisto Reutersille.
Virtuaalivaluutta bitcoinin yhteydessä on puhuttu lohkoketjusta. Mitä erikoinen sanapari tarkoittaa käytännössä? Katso oheiselta videolta:
1:18
2:11
Bitcoinin tulevaisuus riippuu paljolti Kiinasta, sillä maa tuottaa tällä hetkellä eniten maailmassa bitcoineja. Forbes-lehden mukaan Kiina suunnittelee rajoittavansa bitcoinin louhintaa.
Kolmen ydinvoimalan tuotanto bitcoiniin
Kiinalla on useita syitä rajoittaa bitcoinin louhintaa. Yksi on energiankulutus, sillä bitcoinin tuotannon on laskettu kuluttavan Kiinassa jopa neljä gigawattia sähköä, mikä tarkoittaa kolmen ydinvoimalan tuotantoa.
Bitcoinin louhinta eli uusien kryptorahojen tuotanto tarkoittaa, että tietokoneet laskevat monimutkaisia matemaattisia ongelmia ja juuri tämä toiminta kuluttaa runsaasti energiaa. Koska energia on Kiinassa kivihiilituotannon takia muita maita edullisempaa, on bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja ollut halpa louhia juuri Kiinassa.
Forbes-lehti kuitenkin kertoo, että energia ei ole ainoa ongelma, kun kyse on kryptovaluutoista. Kiinassa viranomaiset ovat nimittäin yhdistäneet bitcoinin ja muut kryptovaluutat huijauksiin ja rahanpesuun. Viranomaiset ovat jo nyt paljastaneet tuhansia rikostapauksia, jotka liittyvät Onecoin- ja Ticcoin -kryptovaluuttoihin. Näitä on Kiinassa pidetty eräänlaisina pyramidihuijauksina, joilla rikolliset keräävät itselleen rahaa.
Aiheesta kirjoitti ensin Tivi-sivusto.