Bitcoinin arvo on ollut sangen vahvasti kytköksissä kryptovaluutan ympärillä liittyvään keskusteluun. Bitcoinin perustavanlaatuinen ongelma on kuitenkin sen valtava energiankulutus.
Bitcoinin hinta on läpi sen historian ollut epävakaa. Vuosien varrella on nähty rakettimaisia nousuja ja suuria pudotuksia. Kappalehinta on kuitenkin noussut 2010-luvun alun muutamista kymmenistä jo kymmeniin tuhansiin euroihin.
10:00
Viimeisin romahdus on nähty parin viime kuukauden aikana, kun kryptovaluutan kurssi on sukeltanut yli 60 000 dollarin huippulukemista 30 000 dollarin kieppeille. Huippulukemia toki edelsi hurja nousukiito: syksyllä 2020 yhden bitcoinin sai vielä noin 10 000 dollarilla.
Huonojen uutisten tulva
Kiinassa on tehty valtaosa bitcoin-louhinnasta. Muutama viikko sitten Kiinan keskuspankki kuitenkin väläytti mahdollisesti jopa kieltävänsä kryptovaluutat kokonaan. Vähintäänkin kiristyvää sääntelyä maahan on luvassa kryptojen osalta.
Myös Iran oli vielä keväällä suuri bitcoin-louhija. Siellä tapahtui noin 4,5 prosenttia kaikesta louhinnasta. Toukokuun lopussa Iran kuitenkin kielsi bitcoinin louhinnan maaperällään, koska valtava energiankulutus aiheutti maahan sähkökatkoja.
Kielteistä vaikutusta bitcoinin kurssiin on ollut lisäksi Tesla-miljardööri Elon Muskin twiiteillä ja Teslan bitcoin-politiikalla. Helmikuussa Tesla kohautti ilmoittamalla ostaneensa bitcoinia 1,5 miljardilla dollarilla ja alkavansa hyväksyä bitcoinin maksuvälineenä. Toukokuussa Tesla kuitenkin lopetti bitcoinin hyväksymisen toistaiseksi kryptovaluutan ympäristöongelmien takia.
Kaikkien kielteisten uutisten taustalla sama ongelma
Haasteita bitcoinille aiheuttavat muun muassa voimakkaat arvon heilahtelut, epävarmuus käytön yleistymisestä ja kryptovaluutan huono skaalautuvuus suuriin määriin transaktioita.
Kaikkien viime kuukausien kielteisten uutisten taustalla on sama ongelma: bitcoin kuluttaa tolkuttomasti sähköä. Sähkönkulutusta on vaikeaa laskea tarkasti, mutta pahimmillaan se kulutti jopa reilut puoli prosenttia koko maapallon sähköstä. Jos määrä kuulostaa pieneltä, todettakoon, että kulutus on suurempi kuin esimerkiksi noin 45 miljoonan asukkaan Argentiinalla.
Ratkaisuja kaivataan nopeasti, eivätkä pienet muutokset riitä. Ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun aikakaudella valtavalta kulutukselta ei voi ummistaa silmiä. Helpotusta bitcoinin ongelmaan haetaan muun muassa suunnitteilla olevasta lightning network -päivityksestä, joka sallisi bitcoin-siirrot lohkoketjun ulkopuolella.
Bitcoinin tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, onnistutaanko energiankäyttöongelma ratkaisemaan.