Englanti ulos jalkapallon EM-kotikisoistaan? Kohukirje vuoti julkisuuteen

Englannin miesten jalkapallomaajoukkue saatetaan sulkea ulos omista EM-kotikisoistaan. Asia selviää julki vuodetussa kirjeessä, jonka on lähettänyt Euroopan jalkapalloliiton Uefan pääsihteeri Theodore Theodoridis. Aiheesta kertoi The Times.

Theodoridis on lähettänyt kirjeen Iso-Britannian kulttuuri- ja urheiluministeri Lisa Nandylle. Tapauksen taustalla on Iso-Britannian hallinnon halu tehdä lakimuutoksia jalkapallosysteemin ympärille. 

Iso-Britannia haluaa ottaa käyttöön uuden lain, jota kutsutaan Independent Football Regulatoriksi (IFR). Sen on ajateltu estävän suurseuroja perustamasta omia liigojaan (kuten kohuttu Superliiga) ja hillitsevän huonoa taloudellista toimintaa.

Uudet lait toimisivat valvovana elimenä Englannin viidelle korkeimmalle sarjatasolle. Siihen voisi sisältyä esimerkiksi se, että laki kieltäisi seuroja pelaamasta ystävyysotteluita tietyissä maissa tai se estäisi seuroja etsimästä ulkomaisia sijoittajia.

Uefa ei ole pitänyt Iso-Britannian hallinnon suunnitelmista. Theodoridis varoittaa kirjeessään hallinnon sekaantumisesta jalkapalloon. Englanti voidaan sulkea ulos vuoden 2028 EM-kotikisoistaan, mikäli suunnitelmat etenevät.

– Meillä on tiettyjä sääntöjä, jotka suojaavat valtion sekaantumiselta. Tuolloin voidaan varmistaa urheilun riippumattomuus ja oikeudenmukaiset urheilukilpailut. Kovin rangaistus olisi sulkea maan jalkapalloliitto Uefasta sekä joukkueet kilpailuista, pääsihteeri Theodoridis kirjoitti.

Englannin sulkeminen ulos vaikuttaisi myös MM-kisoihin, sillä Uefa järjestää MM-kisojen karsintaottelut.

Lue myös:

    Uusimmat