Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra kertoo tiedotustilaisuudessa lähtevänsä mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakisaan.
Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi kesäkuussa, ettei hae jatkoa. Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa, joka pidetään 14.–15. elokuuta.
– Olen heti Halla-ahon ilmoituksen jälkeen saanut hyvin paljon yhteydenottoja ja pyyntöjä lähteä kisaan puolueemme jäseniltä. Koen vahvaa ja syvää velvollisuudentuntoa, ja mikäli niin moni perussuomalainen on valmis minuun luottamaan, niin ehkä itsenikin on syytä, Purra ilmoitti tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Purra avasi myös hieman kantojaan mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Hänen mukaansa perussuomalaisten politiikkaa ei ohjaa hallitushinku, mutta ei ohjaa oppositiohinkukaan.
– Perussuomalaiset on valmis osallistumaan sellaiseen hallitukseen, jossa se voi edistää tavoitteitaan. Perussuomalaisilla on tietenkin paljon tavoitteita. Eniten eroamme muista puolueista maahanmuuttopoliittisten kantojen suhteen. Mikäli se on minusta kiinni, perussuomalaiset ei koskaan osallistu hallitukseen, jossa se ei merkittävästi onnistuisi tiukentamaan suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, Purra totesi.
Tähän mennessä perussuomalaisten puheenjohtajuutta on kertonut tavoittelevansa esimerkiksi kansanedustaja Sakari Puisto.
Purra valittiin eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä reilulla 5 900 äänellä. Purra valittiin myös varapuheenjohtajaksi samana vuonna.
Aiemmin Purra on toiminut muun muassa perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren kampanjapäällikkönä. Koulutukseltaan Purra on valtiotieteiden maisteri.
Halla-ahon lähtö ei Purralle yllätys
Purra totesi, että Halla-ahon jättäytyminen pois perussuomalaisten johdosta ei ollut hänelle itselleen yllätys, sillä Halla-aho jo valituksi tullessaan kertoi, ettei aio tavoitella edeltäjänsä Timo Soinin vuosia tehtävässä. Soini johti puoluetta kaksi vuosikymmentä.
– Puheenjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä mielestäni on puolueen eheyden varmistaminen. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien tulee olla kaikista asioista samaa mieltä. Vaan sitä, että kaikki voivat toimia yhteisen perussuomalaisuuden alla ja olla asioista riittävän samaa mieltä.
Purran mukaan Halla-aho teki suuren työn luottamuksen palauttamisessa perussuomalaisiin niin äänestäjien kuin oman jäsenistönkin suuntaan. Hän totesi, että Halla-ahon ilmoitus olla hakematta jatkokautta oli pettymys niin hänelle kuin monille muillekin perussuomalaisille.
– Yleensä puoluejohtaja ei lähde ollessaan huipulla vaan tultuaan sieltä alas. Jäsenistön lähes yksimielisesti kannattama puheenjohtaja ei yleensä jätä hakeutumatta jatkokaudelle. Politiikassa ei yleensä myöskään siirrytä vapaaehtoisesti sivuun. Mutta joskus näin käy, ja ehkä perussuomalaisissa tällaisten asioiden tapahtuminen on vielä enemmän mahdollista kuin muissa puolueissa.
Tavio suositti Purraa tavoittelemaan puheenjohtajuutta
Potentiaalisista puheenjohtajaehdokkaista europarlamentaarikko Laura Huhtasaari on jo ilmoittanut, ettei tavoittele perussuomalaisten puheenjohtajuutta.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola on kertonut olevansa jonkin verran kiinnostunut tehtävästä. Hänen mukaansa kisaan lähtö riippuu siitä, ketkä muut tavoittelevat puheenjohtajuutta.
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen on sanonut, ettei hän tiedä, asettuuko ehdolle.
Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on kertonut kehottaneensa Purraa tavoittelemaan puheenjohtajuutta.
– Hän on pätevä ehdokas puolueen puheenjohtajaksi ja seuraavaksi pääministeriksi, Tavio kirjoitti Twitterissä.
Korjattu Purran etunimi Riikaksi 8.7.2021 klo 11.19.