Kommentti: Kenen johdolla perussuomalaiset lähtee eduskuntavaaleihin ja jopa hallitukseen?

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon luopumisilmoitus ei ollut aivan valtava yllätys. Huhuja liikkui ja perussuomalaisten puoluekokous oli alle kahden kuukauden päässä, eikä Halla-aho ollut kertonut jatkosuunnitelmistaan.

Perussuomalaiset on viime vuosina henkilöitynyt vahvasti Halla-ahoon, joka on kannattajiensa keskuudessa kulkenut lempinimellä "Mestari". Saappaat ovat isot ja seuraajalla on alle kaksi vuotta aikaa eduskuntavaaleihin, joista perussuomalaiset odottavat menestystä.

Vahvana seuraajaehdokkaana pidetään varapuheenjohtaja Riikka Purraa. Hän ei ole toistaiseksi kertonut suunnitelmistaan.

Purra on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä Kirkkonummelta. Häntä on pidetty jo jonkin aikaa puolueen nousevana tähtenä. Halla-aho ja Purra ovat eduskunnassa viettäneet niin paljon aikaa kahdestaan, että on näyttänyt jopa siltä, että Halla-aho valmistaisi Purraa puheenjohtajan tehtävään. Jos Riikka Purra valitaan puheenjohtajaksi, kokoomus joutuu erikoiseen valoon puolueena, jolla ei ole koskaan ollut puheenjohtajana naista.

Ennakkosuosikin asema voi olla Purralle taakka. Kaikilla perussuomalaisten jäsenillä on äänioikeus ja tuoreessa muistissa on se, miten Timo Soinin etukäteen melkein varmana pidetty seuraajaehdokas Sampo Terho hävisi puheenjohtajakisan juuri Halla-aholle neljä vuotta sitten.

Purran lisäksi muita varapuheenjohtajia ja mahdollisia puheenjohtajaehdokkaita ovat esimerkiksi eduskunnan varapuhemies Juho Eerola ja kansanedustaja Arja Juvonen. He kertoivat tänään MTV Uutisille, että eivät ole vielä päättäneet, tavoittelevatko puheenjohtajuutta.

Mahdollinen nimi kisaan on myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Mahdollisina ehdokkaina on puhuttu myös Sebastian Tynkkysestä ja Mauri Peltokankaasta. Tynkkynen kertoi MTV Uutisille, että ei ole lähdössä ehdolle puheenjohtajaksi. Myöskään europarlamentaarikko Laura Huhtasaari ei lähde puheenjohtajakisaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa seurataan mielenkiinnolla muissa puolueissa, mahdollisissa hallituskumppaneissa. Muiden puolueiden voi olla helpompi tehdä yhteistyötä jopa hallituksessa perussuomalaisten kanssa, kun puheenjohtaja vaihtuu, vaikka linja ei muutukaan.

Lue myös:

    Uusimmat