Japanin meteorologian laitos varoittaa maata etelästä lähestyvästä "supertaifuunista", joka tuo mukanaan ennätyskovia sateita ja tuulta.
Japanin meteorologian laitos on antanut varoituksen maata lähestyvästä taifuunista, joka on voimakkuudeltaan ennätyksellinen. Japanissa Taifuuni 14:ksi, kansainvälisesti Nanmadoliksi nimetty taifuuni lähestyy maata Tyyneltämerelta kohti pohjoista, ja osuu näillä näkymin maan eteläiseen Kyushun pääsaareen sunnuntaina.
Meteorologian laitos on mitannut tuulennopeuden olevan 55 metriä sekunnissa, pahimpien puuskien jopa 75 metriä sekunnissa. Taifuunin ilmanpaineen on mitattu olevan 910 hektopascalia.
Laitoksen johtaja Ryuta Kurora kertoi Kyodo Newsin mukaan aamun tiedotustilaisuudessa, että taifuuni on perjantain aikana voimistunut "vaaralliseksi myrskyksi, jollaista ei ole aiemmin nähty".
Taifuuni vastaa voimakkuudeltaan Atlantilla käytettävän hurrikaaniluokituksen korkeinta eli viitosluokkaa.
Meteorologian laitos saattaa asettaa jo lauantaina korkeimman taifuunivaroituksen maan eteläosaan uhkaavan myrskyn johdosta, ja kehottaa asukkaita evakuoitumaan. Kyushun pääsaarelle ei ole koskaan aiemmin asetettu vastaavaa varoitusta.
Jopa puoli metriä vettä vuorokaudessa
Laitoksen mukaan Japanin eteläinen Kyushun pääsaari saattaa kohdata "monsteritaifuunin" myötä jopa 500 millimetrin sademääriä vuorokauden sisällä. Tuulenpuuskien uskotaan myös olevan rajuja, sillä jo 40 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet voivat Asahi Shinbunin mukaan tuhota puutaloja, joita Japanissa on runsaasti.
Lue myös: Voimakas taifuuni aiheutti sähkökatkoja ja haittasi liikennettä Etelä-Koreassa
Ennätyksellisten sateiden pelätään tuovan mukanaan myös tulvia ja maanvyöryjä. Kyushun saaren lisäksi myös muiden saarten uskotaan saavan osakseen vähintään 300 millin vuorokausittaisia sateita. Tämän hetken ennusteen mukaan taifuuni jatkaisi rantauduttuaan matkaansa Japanin Honshun pääsaarta pitkin pohjoiseen.
Taifuunikausi kiivaimmillaan
Japanissa alkaa loppukesästä taifuunikausi, joka johtuu merivirtojen liikkeiden muutoksista ja niiden aiheuttamista meriveden lämpötilaeroista. Taifuuneja muodostuu kauden aikana kymmeniä, joista osa aiheuttaa tuhoja myrskytuulten, rankkasateiden ja maanvyörymien muodossa. Japanissa taifuunit nimetään joka vuosi järjestysnumeronsa mukaan.