Supertaifuuni Nanmadol iski Japanin etelärannikolle – kahdeksalle miljoonalle evakuointikehotus

Japanissa on päivän aikana varauduttu vuosikymmenten ehkä voimakkaimman taifuunin rantautumiseen maan eteläiselle pääsaarelle Kyushulle. Yöllä Suomen aikaa annettiin korkein hätätilavaroitus eteläiseen Kagoshiman prefektuuriin.

Kyushun saari kokee parhaillaan kovimpia rankkasateita vuosikymmeniin, kun etelästä lähestyvä Nanmadol-taifuuni eli japaniksi Taifuuni 14 rantautui maihin päivällä Suomen aikaa. 

Alueella asuvia on kehotettu lähtemään evakkoon tai hakeutumaan suojaan myrskyn tieltä. NHK:n mukaan yli kahdeksan miljoonaa ihmistä on saanut evakuointikehotuksen. 270 000 kotitaloutta Japanin lounaisosassa on ollut ilman sähköä ja kymmenet tuhannet ovat paenneet myrskysuojiin. Asahi Shimbunin mukaan Miyazakissa osa myrskysuojista on ollut täynnä. 

Japanin meteorologinen laitos kehottaa ihmisiä hakeutumaan ajoissa suojaan korkeille paikoille tai vahvoihin rakennuksiin pienellä kynnyksellä. Laitoksen twiitissä kehotetaan ihmisiä myös välttämään jokia ja paikkoja, joissa on maanvyörymän riski sekä muistutetaan, että evakuoiminen yöllä on vaarallista. 

Japanin pääministeri Fumio Kishida on myös kehottanut ihmisiä lähtemään evakkoon vaarassa olevilta alueilta.

–  Olkaa hyvä ja pysykää poissa vaarallisilta alueilta ja lähtekää myrskysuojiin heti, jos on olemassa pieniäkin merkkejä uhkaavasta vaarasta. 

Hän myös pyysi viranomaisia tekemään kaikkensa huolehtiakseen kansalaisten turvallisuudesta, kertoo Kyodo News.

Hätätilavaroitus ensimmäistä kertaa

Eteläisimpään Kagoshiman prefektuuriin annettiin jo eilen korkein hätätilavaroitus, ja myös pohjoisempana sijaitsevaan Miyazakin prefektuuriin annettiin varoitus äärimmäisen rankoista sateista. Myrskyn alle jäävien alueiden pelätään kärsivän pahimpia myrskytuhoja vuosikymmeniin.

Korkein taifuunivaroitus on annettu tätä ennen ainoastaan etelässä sijaitsevalle Okinawan saariryhmälle. Vuonna 2013 käyttöönotetun varoitusjärjestelmän korkein varoitus annettiin nyt ensimmäistä kertaa Japanin pääsaarille, mikä kertoo taifuunin voimakkuudesta, uutisoi The Guardian.

Taifuuni on aiheuttanut jopa 800 millimetrin sateet Misaton kaupungissa Miyazakin prefektuurissa, mikä on enemmän kuin koko syyskuun keskimääräinen sademäärä, kertoo NHK. Tuulennopeus on puuskissa ollut paikoin jopa 64 metriä sekunnissa, ja NHK:n mukaan jopa 14 metrin korkuisia aaltoja on havaittu rannikolla.

Liikenne seis, kaupat kiinni

Kagoshimassa sijaitsevan Izumin kaupungin viranomaisten mukaan sää on heikentynyt nopeasti.

–  Täällä tuulee ja sataa erittäin kovaa. Näkyvyys on lähellä nollaa, nimettömänä pysytellyt viranomainen sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Juna-, lautta- ja lentokoneyhteydet lähes koko Kyushun alueella on peruttu, ja moni päivittäistavarakauppa, kuten 24/7 -konseptistaan tunnettu Seven-Eleven -ketju, on laittanut liikkeitään kiinni myrskyn tieltä. 

Japanin meteorolgian laitoksen mukaan taifuunin reitti kulkee Japanin pääsaaria pitkin pohjoiseen ja sen odotetaan heikentyvän matkalla trooppiseksi myrskyksi, kun merivesi ei enää tuo sille lämpöä ja kosteutta.

Tuhoisat taifuunit yleistyneet

Japanissa on käynnissä taifuunikausi, joka sijoittuu syys-lokakuuhun. Sen aikana maahan iskee yleensä kymmeniä taifuuneja, joista valtaosa jää trooppisiksi myrskyiksi. Nanmadol on kauden 14. taifuuni. 

Vuonna 2018 taifuuni Jebi surmasi yli kymmenen ja tuhosi muun muassa Osakan lentokentälle vievän sillan. Vuonna 2019 taifuuni Hagibis puolestaan aiheutti yli sadan ihmisen kuoleman.

Päivitetty 14.29: Lisätty upotettu twiitti rannikolle osuvasta aallosta.

Päivitetty 17.35: Lisätty NHK:n tieto kahdeksasta miljoonasta evakuointikehotuksen saaneesta, otsikko päivitetty

Päivitetty 18.24: Päivitetty sähköä vailla olevien talouksien määrä sekä korkein mitattu sademäärä.

Lue myös:

    Uusimmat