Ennätyslämmin merivesi uhkaa koralleja kaikkialla maailmassa: "Haalistuminen on kuin kuume ihmisillä"

2:04imgTästä on kyse: Värikkäät koralliriutat uhkaavat haalistua ja kuolla, kun merivesi lämpenee.
Julkaistu 10.05.2024 09:42
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Korallit haalistuvat nyt eri puolilla maailmaa laajemmilla alueilla kuin koskaan aikaisemmin. 

Koralliriutat haalistuvat nyt ympäri maailmaa: Australiassa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Karibialla.

Syynä on ilmastonmuutoksesta johtuva meriveden lämpeneminen, joka tappaa koralleille värin antavat levät. 

Pitkään jatkuessaan haalistuminen voi johtaa korallien pysyvään tuhoutumiseen. Samalla vaarassa ovat koralliriutoista riippuvaiset eläimet ja elinkeinot kuten turismi ja kalastus.

– Merkittävää korallien haalistumista on raportoitu ainakin 54 maassa ja alueella eri puolilla maailmaa, kertoo koralliasiantuntija Derek Manzello Yhdysvaltain meri- ja ilmastotutkimuslaitoksesta (NOAA).

"Ihan kuin sukeltaisi lumessa"

Meneillään on järjestyksessä neljäs maailmanlaajuinen korallien haalistumisaalto. Aiemmin vaalenemisia on tapahtunut vuosina 1997, 2010 ja 2015. Tällä kertaa haalistuminen on laajempaa kuin koskaan aikaisemmin.

– Lämpötilastressi ei ole ollut koskaan näin korkea tällä alueella. En ole koskaan aikaisemmin todistanut näin laajaa haalistumista. Kaikki on vaaleaa, ihan kuin sukeltaisi lumessa, kuvaa meksikolainen korallitutkija Lorenzo Alvarez-Filip.

Alvarez-Filipin mukaan pelkästään Karibialla lämpöstressistä kärsiviä koralliriuttoja on tuhansia kilometrejä ja sadat miljoonat koralliyksilöt tekevät kuolemaa.

– Haalistumiseen johtavasta lämpöstressistä kärsivät useammat koralliriutat ympäri maailmaa kuin koskaan aikaisemmin, vahvistaa myös Manzello.

Tuore raportti: Iso valliriutta pitäisi listata uhanalaiseksi – Australia ei ole samaa mieltäKorallit haalistuvat nyt ennätyksellisen laajoilla alueilla eri puolilla maailmaa. Elleivät merivedet viilene, koralliriutat voivat tuhoutua pysyvästi.

Merien lämpötila kohonnut voimakkaasti

Ilmiön taustalla on ilmastonmuutoksesta johtuva merien lämpeneminen, joka on tänä vuonna ollut erityisen voimakasta.

– Meriveden lämpötila on ollut jopa 2,5 astetta normaalia maksimilämpötilaa korkeampi. Se on noussut paikoin 32–33 asteeseen. Olemme varmasti siirtyneet uuteen aikakauteen, arvioi korallitutkija Neal Cantin Australian merentutkimuslaitoksesta.

Kun merivesi lämpenee, korallit haalistuvat, koska niille värin ja ravintoa antavat värilliset levät kuolevat. 

Koralliriuttojen haalistumisesta ja tuhoutumisesta kärsivät riutoilla elävien lajien lisäksi alueiden elinkeinot kuten kalastus ja turismi.

– Haalistuminen on kuin kuume ihmisillä. Kuume nousee, kun torjumme sairautta. Jos sairaus ei ole liikaa, toivumme. Jos se on liikaa, seurauksena on kuolema, vertaa David Obura, korallitutkija Keniasta.

Osa koralleista toipuu, osa kuolee

Osa koralleista voi toipua, jos niiden elinympäristö viilenee. Lyhytaikaisestakin haalistumisesta toipuminen voi kuitenkin kestää vuosia.

– Nyt todistamme korallien radikaalia vähenemistä. 50 vuoden kuluttua edessä saattaa olla korallien sukupuutto, varoittaa kalatutkija Luiz Rocha Kalifornian tiedeakatemiasta. 

Monet tutkijat arvioivat, että koska ilmasto on jo lämmennyt 1,2 astetta esiteollisesta ajasta, 70–90 prosenttia maailman koralliriutoista menetetään.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos