Korallit vaalenemassa Australian Isolla valliriutalla – merkki lämpöstressistä

Australian edustalla sijaitsevalla Isolla valliriutalla on käynnissä mittavaa korallien vaalenemista, kertovat paikalliset viranomaiset. Brittilehti Guardianin mukaan kyseessä on viides mittava korallien vaalenemistapaus Isolla valliriutalla kahdeksan vuoden sisällä.

Ison valliriutan meriluonnonpuistosta vastaavat viranomaiset julkaisevat säännöllisesti päivityksiä koralliriutan tilasta. Tuoreimman päivityksensä viranomaiset julkaisivat tänään.

Viranomaisten mukaan vaalenemista ovat lietsoneet ilmaston lämpeneminen sekä El Nino -sääilmiö. Guardianin mukaan vaalenemisen yhteydessä korallit ajavat pois sisällään eläviä leviä, jotka vievät mukanaan valtaosan korallien ravinteista ja väristä.

Vaaleneminen ei viranomaisten mukaan aina johda korallien kuolemiseen, sillä jotkut koralleista voivat toipua, jos niiden elinympäristö viilenee.

Viranomaiset painottavatkin, että Iso valliriutta on osoittanut kykynsä toipua aikaisemmista korallien vaalenemisista sekä muun muassa vakavista trooppisista sykloneista.

Australian ympäristöministeri Tanya Plibersek painottaa, että tiettävästi suurin uhka koralliriutoille ympäri maailman on ilmastonmuutos, eikä Iso valliriutta ole mikään poikkeus.

Raportteja vaalenemisesta ympäri maailman

Viranomaisten mukaan alueella on tehty tutkimuksia ilmasta käsin yhteensä yli 300 riutan alueella. Lisätutkimuksia tehdään, kun säätilanne on niille suotuisa.

Tutkimuksissa havaittu lämpöstressi ei ole ollut tasaista ympäri riutan, ja korallien haalistumisen taso on niin ikään vaihdellut alueittain.

Vaikka nämä ilmatutkimukset osoittavat, että korallien vaaleneminen on laajalle levinnyttä, sen vakavuutta ja syytä voidaan arvioida viranomaisten mukaan vain vedestä käsin tehtyjen tutkimusten myötä.

Viranomaisten mukaan vastaavanlaisia raportteja riuttojen vaalenemisesta on saatu ympäri maailmaa edellisten 12 kuukauden aikana.

Coral Reef Watchin tietojen mukaan korallien lämpöstressi Ison valliriutan etelä- ja keskialueella on ollut korkeinta ja riutan pohjoisosissa toiseksi korkeinta tilastohistorian aikana, Guardian kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat