Ensi viikolla sää näyttää tätä viikkoa selvästi keväisemmältä, ja päivän maksimilämpötilat ovat käytännössä koko maassa useana päivänä plussan puolella, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.
– Tiistaista alkaa kevät. Lännenpuoleinen virtaus alkaa, ja meille tulee lämpimämpää ilmaa. On selvästi keväisen oloista, sanoo päivystävä meteorologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta.
Tavallisesti tähän aikaan maksimilämpötilat etelässä ovat viiden plusasteen tienoilla, mutta ensi viikolla lännessä ja etelässä mittari voi näyttää 7–8 astetta.
– Selvästi säätyyppi tulee muuttumaan, Jantunen sanoo.
Hiihtämään pääsee vielä lähes koko maassa
Hiihtämään pääsee vielä monin paikoin, sillä lunta on suuressa osassa maata. Lumettomia alueita ovat lähinnä vain Satakunnan eteläosa ja Varsinais-Suomi.
– Uudellamaallakin on lunta vielä yleisesti yli 20 senttiä, paikoin yli 30 senttiä, Jantunen kertoo.
Suurin lumen syvyys oli lauantaiaamun mittauksissa Kainuussa Puolangan Paljakassa. Siellä lunta oli tasan metri.
– Se on niitä paikkoja, joissa melkein viimeisenä sulavat lumet pois, vaikka se ei edes ole Lapissa, Jantunen kertoo.
Vauhdikkaasti alkanut lintujen kevätmuutto hidastunut
Lintujen kevätmuutto alkoi ripeästi helmikuun lopulla, mutta hidastui parin viime viikon aikana, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
– Ei tarvitse mennä kauemmaksi sisämaahan, kun kevään merkkejä on vielä hyvin niukasti, hän sanoo.
Lintujen kevätmuutto ei olekaan edennyt juuri etelä- ja länsirannikkoa pitemmälle.
Muutto alkoi siis vauhdikkaasti helmikuun lopulla, kun hyvin lämmin lounainen ilmavirtaus puhalteli. Varhaisimpien palaajien joukossa oli Södersvedin mukaan muun muassa joutsenia, telkkiä ja isokoskeloita, jotka ovat yleensäkin ensimmäisiä paluumuuttajia. Ne kun eivät talveksi Suomesta kauas lähdekään.
Meille on saapunut myös vähäisiä määriä kauempaa meren yli lentäviä muuttolintuja.
– Ensimmäisten joukossa kiuruja saapui jo helmi-maaliskuun vaihteessa muutamia satoja. Suurin osa niistä varmaan jäi tänne, Södersved sanoo.
Myös töyhtöhyyppiä tuli jonkin verran, ja niitä on ollut parhailla paikoilla varsinkin Varsinais-Suomessa enimmillään joitakin kymmeniä.
– Metsähanhia on tullut Länsi-Suomeen niin, että niitä on ollut Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa paikoin pelloilla jopa tuhansia.
Ilmastonmuutos aikaistanut lintujen kevätmuuttoa
Tänä vuonna lintujen kevätmuutto on Södersvedin mukaan melko normaalissa aikataulussa, kun tarkastellaan 2000-lukua. Sen sijaan vanhempiin ajanjaksoihin verrattuna muutto on huomattavasti edellä.
– Muutto on muutaman kymmenen vuoden aikana selkeästi aikaistunut varsinkin alkukevään osalta. Siinä näkyy ilmastonmuutos, hän sanoo.
"Ensi viikolla saapuu runsaasti uusia muuttolintuja"
Kevätmuuton käynnistää Södersvedin mukaan lintujen lähtöalueiden sää. Kun siellä on lämmintä ja hyvä myötätuuli, silloin linnut lähtevät liikkeelle.
– Juuri silloin helmikuun lopulla Etelä-Ruotsissa oli liki 20 astetta lämmintä, ja se sai kyllä varmasti ajatukset kevääseen ensimmäisillä muuttolinnuilla.
Suomessa kevätmuutto on nyt keskittynyt rannikkoalueille, koska suurimmassa osassa maata sisämaahan päin mentäessä on vielä kunnon hankia.
– Jos on kovin lumisia maisemia edessä, niin linnut hakeutuvat pälvipaikkoihin jatkamatta muuttoa kovin pitkälle, Södersved sanoo.
Ensi viikolle on luvassa lintujen kannalta parempaa säätä, joten muuttoliikenteen vilkastumista on odotettavissa.
– Jos sää ei ole tyystin toisenlainen kuin mitä tämän hetken ennusteet näyttävät, voi hyvin luottavaisin mielin sanoa, että ensi viikolla saapuu runsaasti uusia muuttolintuja, ennen kaikkea lisää näitä alkukevään muuttajia. Ja niiden muutto pääsee etenemään pitemmälle sisämaahan päin.